Roundup ECOMpedia: 5 greseli in colaborarea cu o agentie de SEO (I)
Seria de materiale Roundup ECOMpedia (in care descoperim, alaturi de experti in domeniu, care sunt cele mai comune greseli intalnite in randul proprietarilor de magazine online atunci cand vine vorba de platforme e-commerce, agentia de Google Ads aleasa, campanii de Facebook Ads, Facebook Pixel, colaborarea cu o agentie de SEO, alegerea unei agentii de PPC marketing, Usability si cresterea ratei de conversie) continua cu o discutie virtuala cu Ovidiu Joita (foto, Owner iAgency.ro, specialist in marketing online si SEO, fondatorul Jedi SEO School, prima scoala de SEO din Romania), caruia ii dam cuvantul:
„1. Alegerea unei agentii SEO fara a tine cont de prezenta ei organica.
Daca suntem buni, trebuie sa avem vizibilitate macar in top 10 pe Google, pe cuvinte-cheie precum: «optimizare SEO», «agentie SEO», «servicii SEO», etc., cele mai importante expresii din domeniul SEO. Stiu ca ma vor «injura» multi, insa daca suntem buni in SEO, ar trebui ca site-ul nostru sa se afle macar in prima pagina de Google, pe cuvintele din domeniu. Faptul ca facem anunturi sponsorizate prin Google, pe expresii ca «optimizare SEO», nu vorbeste despre calitatea muncii noastre. Sunt de acord ca exista agentii SEO sau freelanceri buni, care «nu au timp» sa se ocupe de propriul site. Insa cred ca numarul acestora este foarte mic. Cartea de vizita a unei agentii SEO ar trebui sa fie propria prezenta organica, in raport cu competitorii.
2. Setarea unor asteptari nerealiste poate duce la terminarea bugetului pentru SEO, inainte de producerea rezultatelor.
Activitatea SEO trebuie sa fie permanenta, iar setarea punctului de Break Even ar trebui sa fie la 12-16 luni, in functie de domeniul de activitate si competitie. Un proiect nou poate ajunge la pozitii generatoare de conversii dupa 6-12 luni, in functie de concurenta existenta si stadiul proiectului in etapa de start a serviciilor de SEO. Sunt inca multe agentii de SEO care vand ideea de «campanie SEO». SEO este insa o activitate permanenta, necesara unui site. Daca vinzi ideea de «campanie», atunci clientul va considera ca odata ajuns la rezultate, nu mai este nevoie sa plateasca aceste servicii. Nimic mai nerealist in a transmite aceasta idee. Nimeni nu poate garanta anumite rezultate de Ranking (pozitionare) intr-o perioada exacta, cum nicio agentie de PPC (Pay per Click) nu poate garanta un anumit cost pe click, pe parcursul unui an. In ambele situatii, nu putem prognoza ce va face competitia noastra.
3. Alegerea unei agentii pentru ca a ofertat un buget mai mic.
Trebuie sa existe discutii cu cateva agentii si trebuie analizate diferentele de munca si de rezultate. Calitatea serviciilor SEO nu poate fi comparata prin bugetul ofertat. Trebuie analizate rezultatele agentiei pe proiecte cu o competitie asemanatoare proiectului nostru. Daca in portofoliu furnizorilor de servicii SEO exista rezultate bune pe proiecte asemanatoare, atunci exista sansa sa avem si noi rezultate bune. In prezent, SEO se suprapune mult cu marketingul online. Nu poti compara astfel de servicii care presupun strategie si creatie, in functie de oferta de cost primita.
4. Nu se verifica proiectele de succes ale agentiei.
Pentru ca in contractele de SEO nu exista garantii exacte, putem sa vedem ce rezultate a avut agentia SEO pentru alte proiecte. Asigura-te ca-ti vor arata proiectele lor si nu site-uri bine pozitionate in Google. Cum vorbeam si la punctul 3, cand nu putem compara un produs fizic cu altul si cand nu exista garantii contractuale exacte, tot ceea ce putem face este sa comparam rezultatele furnizorilor pe proiecte active din portofoliu. Trebuie sa ne asiguram ca ni se prezinta rezultate reale, rezultate generate de furnizorul respectiv. Exista in piata «oameni de SEO» care se lauda cu proiecte aflate in top-ul Google, proiecte de care nu s-au ocupat niciodata :).
5. Elimina-ti din minte ideea de «campanie SEO», adica nu te gandi ca vei avea o perioada limitata in care trebuie sa investesti in SEO si pe urma gata.
SEO este o activitate permanenta, ce trebuie sa ajunga dupa 6-10 luni sa se autofinanteze, sa-si «scoata» cheltuielile. Priveste-o ca pe o chirie la un magazin aflat in mall.”
Citeste si celelalte parti ale seriei Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de SEO (I, II si III), 5 greseli legate de alegerea platformei SEO (I), 5 greseli SEO legate de cuvintele-cheie (I), 5 greseli in alegerea platformei de e-commerce (I si II), 5 greseli legate de implementarea de functionalitati noi in platforma e-commerce (I), 5 greseli in alegerea unei agentii de Google Ads (I), 5 greseli in conceperea unei campanii de Google Ads (I), 5 greseli in alegerea unei agentii de PPC (I)!
Comentariu ( 1 )
[…] (I), 5 greseli SEO legate de cuvintele-cheie (I), 5 greseli in colaborarea cu o agentie de SEO (I), 5 greseli in alegerea platformei de e-commerce (I, II si III), 5 greseli legate de […]