Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Roundup ECOMpedia: 5 greseli in conceperea unei campanii de Google Ads (III)

Continuam seria Roundup ECOMpedia, in care ne propunem sa descoperim care sunt cele mai comune greseli atunci cand vine vorba de platformele de comert electronic, agentia de Google Ads aleasa, campanile de Facebook Ads, utilizarea Facebook Pixel, colaborarea cu o agentie de SEO, alegerea unei agentii de PPC marketing, Usability si cresterea ratei de conversie. Invitatul de astazi la discutia virtuala este Ionut Radu Munteanu (foto, Trainer si Managing Partner WebDigital.ro, agentie de marketing online), caruia ii dam cuvantul:

1. Tracking incorect.
Una dintre cele mai des intalnite erori in constructia unei campanii de Google Ads (si poate cea mai insemnata) consta in faptul ca analiza traficului si analiza datelor provenite din campanii sunt facute adesea incorect sau incomplet. Adesea nu sunt conectate solutiile; de exemplu, nu este legat Google Ads cu Google Analytics, nu se folosec UTM-uri pe link-uri, nu sunt puse goal-uri in website si, astfel, transferul datelor este incomplet si interpretarea rezultatelor devine superficiala.
In acest context, intalnim adesea intreprinzatori care au pornit campaniile de promovare si la intrebarea «Cum va merg campaniile de promovare?» spun ca le merge «Foarte bine». Apoi vedem ca nu au mecanisme esentiale de monitorizare («tracking»-ul) sau acestea nu sunt instalate corect. Atunci nu reusim sa intelegem cum sa interpretam cand acestia spun ca functioneaza. In anumite situatii, pot exista si probleme de interpretare, dar pana sa ajungem acolo datele colectate trebuie sa fie cel putin corect colectate.

2. Potrivire necorespunzatoare a cuvintelor-cheie.
O veche si as spune «eterna» provocare ramane intelegerea corecta a ceea ce inseamna potrivirea cuvintelor-cheie («keywords match types»). Aici vorbim despre «match type»-urile care au cel mai mare impact in zona de promovare in motorul de cautare, dar putem extinde si in zona de targetare contextuala. In acest sens, cea mai des intalnita eroare este utilizarea gresita a «match type»-ului de tip  «broad» (potrivire ampla). Atunci cand cuvintele sunt pe «broad», acestea se afiseza si genereaza o cantitate mare de afisari, implicit atrag ceva mai mult trafic, adesea unic, daca pretul de licitatie este modest; cautari unice realizate o singura data (peste 15% din cautari – vezi detalii).
Algoritmul de la Google s-a imbunatatit de-a lungul timpului si ofera o solutie din ce in ce mai buna de corelare, bazata pe semantica cuvintelor-cheie relevante si audienta care este relevanta intr-un anumit moment. Insa in continuare lipsa controlului asupra listei de cuvinte-cheie poate aduce trafic de slaba calitate, segmentand audienta care este nepotrivita pentru produsul promovat. Un articol de pe blogul WebDigital vorbeste despre situatia in care «broad» poate fi o solutie potrivita, citeste aici detalii.

3. Conceperea ad-urilor.
O alta eroare consta in strategia ce vizeaza constructia anunturilor. Daca construiesti anunturi (cel putin in zona de cautare) si nu folosesti extensii, ai pierdut o oportunitate ce tine cel putin de spatiu de afisare.  In momentul in care construiesti mesajul care vrei sa ajunga la audienta trebuie sa fii foarte atent la variatii; apoi unde audienta respectiva primeste mesajul, pe mobil, pe desktop si cand.
Trebuie gandita o oarecare diferenta intre momentele in care audienta primeste mesajul respectiv si trebuie tinut cont cel putin de acest aspect. De asemenea, mai multe variatii ajuta la testarea unor mesaje care au elemente diferite in comunicare. Daca avem posibilitatea de a avea o targetare foarte specifica, atunci trebuie sa ne folosim si de anunturi, astfel incat ele sa raspunda practic aceluiasi nivel de precizie. A nu face asta inseamna, practic, a rata oportunitati daca nu de conversie, de intelegere a targetului.

4. Gestiunea si planificarea bugetului.
O alta greseala este cea legata de buget. Ai foarte multe solutii in Google Ads (fie ca vorbim de canale de promovare – Search, Display/GDN sau YouTube), iar pentru fiecare apar fel de fel de optiuni, care le transforma in veritabile tactici «smart» disponibile pentru promovare. Daca ai mai multe produse, grupuri de produse/promotii si ai ad grupuri diferite pentru fiecare in parte sau doar campanii districte, dar ai pentru fiecare segment de audienta mai multe variatii, ajungi sa ai multe campanii intr-un cont. Si chiar daca ar fi sa elimini YouTube sau Display si ramai numai pe Search, tot ai multe solutii tactice: de la remarketing lists pentru Search, Dynamic Search Ads, campanii clasice de Search sau campanii care vizeaza anumite strategii de licitari (bidding).
Ideea este ca toate aceste variatii iau din bugetul zilnic si atunci acesta trebuie gandit prin prisma unui calcul simplu. Daca ai 3.000 €/luna disponibil sa investesti intr-o campanie, o suma considerabila la prima vedere, inseamna ca ai 100 €/zi.  Sa presupunem ca cei 100 € sunt impartiti in 10 tipuri de campanii (tactici, solutii, variatii, produse, categorii, etc.), rezulta 10 €/fiecare tip de campanie/zi. Daca oferim posibilitatea ca 1 € sa fie dat pentru un segment de audienta care cauta un anumit termen-cheie, de exemplu, inseamna ca ne permitem sa ne afisam doar pentru 10 segmente de audienta definite de catre doar 10 cuvinte-cheie. Acest lucru este echivalent cu a avea un buget de 1 € pentru toti cei care cauta «rochii de seara» reprezentand o vizibila si usor de intuit sub-dimensionare a bugetului. Deci adesea gafa este sa avem un buget sub-dimensionat raportat la numarul de componente dintr-o campanie de promovare.
La polul opus, bugetul poate fi si supra-dimensionat. Daca, de exemplu, vrei sa te promovezi pe cativa termeni-cheie sau pe un segment foarte specific de public, ai nevoie de un buget mult mai mic decat ti-ai propune. Aceasta situatie apare adesea in segmentarea comportamentala a audientei sau in identificarea audientei in baza unei intentii – in ambele cazuri apare o limitare naturala. Daca iti vei dori sa colectezi tot traficul care vine doar pe cautarile care contin «pompe submersibile de inalta adancime» (care este foarte mic), ai un buget mare pe care esti dispus sa il investesti intr-o campanie de remarketing pe acea audienta si adaugi si un timp foarte scurt de livrare a mesajului, atunci clar ne confruntam iar cu o eroare de dimensionare a bugetului.
Daca te intereseaza sa afli mai multe despre gestiunea, planificarea si monitorizarea bugetului de promovare, poti trimite un e-mail cu subiectul «Workshop buget de promovare, cu Ionut» pe eu@imunteanu.com, pentru a te inscrie la urmatorul workshop pe care il voi sustine fix pe acest subiect.

5. Cum definim succesul.
Cea de-a cincea greseala este definirea succesului; desi este o problema mai generala, nu face referire strict la campaniile de Google Ads. In momentul in care avem campanii care pot fi clar analizate si urmarite in detaliu si putem sti ce se intampla cu fiecare click, atunci trebuie sa stim exact ce ne dorim de la campania respectiva. Este important sa stabilim de la bun inceput care este obiectivul pentru fiecare categorie de campanii si fiecare tip de tactica. Intr-o campanie ai putea sa ai multe micro-obiective si evident ca trebuie analizate toate din perspectiva succesului. Indicatori-cheie de performanta trebuie stabiliti inca de la inceput, urmariti pe intreg procesul de promovare, identificate oportunitatile de imbunatatire, testate noi parghii si, in ultimul rand, recalibrat bugetul, pentru a avea impactul dorit.”

Citeste si celelalte parti ale seriei Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de SEO (III, III, IV si V), 5 greseli legate de alegerea platformei SEO (I), 5 greseli SEO legate de cuvintele-cheie (I), 5 greseli in colaborarea cu o agentie de SEO (I), 5 greseli in alegerea platformei de e-commerce (I si II), 5 greseli legate de implementarea de functionalitati noi in platforma e-commerce (I), 5 greseli in alegerea unei agentii de Google Ads (I), 5 greseli in conceperea unei campanii de Google Ads (I si II), 5 greseli in alegerea unei agentii de PPC (I)!

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply