Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

[VIDEO] ECOM – Eficienta Campaniilor de Online Marketing

Acum ceva vreme am primit o provocare din partea unui foarte bun prieten, Cosmin DARABAN de la GoMag.ro – sa stam de vorba despre Google Analytics si Marketing Online. Am ales pentru acel webinar, care a avut loc pe data 22 februarie anul acesta, o discutie pe care imi place sa o am despre cum masuram eficienta campaniilor de marketing digital.

Unul dintre cele mai importante tool-uri, Google Analytics, are multe de oferit, iar printre cele mai utile moduri in care il puteti folosi se numara si acesta, analiza campaniilor de marketing, inainte, dupa si/sau in timpul campaniilor derulate de voi. 

cumpara-sexy-analytics-101-v2

In acest webinar gazduit de GoMAG, unde am vorbit despre elemente generale de marketing online si cum putem masura cu ajutorul Google Analytics eficienta campaniilor de marketing, sau cum putem ajusta bugetele pe baza analizelor cifrelor proprii, am primit si cateva intrebari interesante spre final.

Va invit sa vizionati filmul acestui webinar si sa lasati in comentarii propriile voastre intrebari.

Un alt lucru pe care il fac foarte des, in cadrul intalnirilor mele cu clientii pe care ii am, este ca prima si prima data ii invat ECUATIA COMERTULUI ONLINE. Desi ea nu imi apartine, este reala, este asa cum scrie pe ecran, e doar matematica, se pare ca nimeni in afara de mine nu o foloseste la adevaratul ei potential, si anume sa explice tot procesul de marketing online plecand de la respectiva ecuatie. 

Ecuatia Comertului Online

Toate site-urile, orice afacere cu prezenta online are aceasta ecuatie, si eu o prezint inca din 2007-2008 de cand am sustinut primele cursuri de ecommerce din Romania, si o aplic la multe alte tipuri de business, inclusiv la cele care genereaza lead-uri.

Ce se intelege din ecuatia comertului electronic de mai sus (prezentata si in cadrul webinarului) este posibilitatea de a trata cresterea vanzarilor online prin cel putin 3 parametrii, anume Traficul adus de Marketingul Online, Rata de Conversie (traficul adus incepe sa fie influentat de elemente de psihologie, persuasiune, comert si usability), si nu in final de Comanda Medie, iar al treilea termen este cel care nu prea poate fi instrainat, ramane musai in nucleul business-ului vostru – este cel care depinde de Marketingul de Produs (cross, up sell, preturi si stocuri etc).

Mai folosesc acesta imagine, si imi cer scuze de mazgalelile de pe tabla din sediul ECOMpedia, pentru a explica un alt concept important, anume planificarea de marketing. Foarte multi colegi de breasla, din industria de ecommerce, vin la mine „hai sa crestem vanzarile online”, „hai sa facem o campanie de adwords”, „hai sa vedem cum merge campania asta pe facebook cpc”. 

Planificarea de Marketing = Ecuatia Comertului Electronic

Parca toata lumea a uitat de conceptul de „campanie de marketing” si de unde pleaca el, de la marketingul de produs, asa ca se pare ca am de lucru. Explic de foarte multe ori pe saptamana cum se porneste o metodologie, un flux, o procedura specifica marketingului (online si offline). Pleci de la produs, de la cum se vinde el, de la ce elemente de vanzare are, si apoi ajungi la ce canal media il va sustine, si nu invers.

Apoi tot pe tabla mai vedeti o discutie despre cum sa incepi sa planifici campaniile de marketing, in esenta, un magazin online este o masina de afisat campanii de marketing pentru toate produsele continute, insa, se uita conceptul de calendar de marketing, de fisa de campanie, de procedura de marketing, indicatori, sau de landing page. 

Sper ca prin acest articol sa ridic macar un semn de intrebare asupra modului (organizat <> haotic, monitorizat <> lasat de izbeliste etc) in care voi faceti marketing online.

cumpara-sexy-analytics-101-v2

Mie imi plac cifrele si cred ca orice om de marketing, cat de mica ar fi functia lui in cadrul unui magazin online, ar trebui sa stie sa citeasca 2-3 cifre in Google Analytics, sa stie sa spuna ce este ROI-ul, sau LTV-ul, sau RoAS-ul sau.. CAQC etc.

 

Despre Liviu Taloi

Liviu is Co-Founder of the ECOMpedia.ro project and Community Manager for GPeC (Gala Premiilor e-Commerce - Romanian e-Commerce Award Gala). He has over 15 years of experience in online marketing and 10 years in e-commerce. He was, among other past jobs, PR Manager at eMAG. In 2005, he founded a web consulting company specialized in e-commerce and sites evaluation, Web Audit. He is also speaker at conferences and seminars, especially dedicated to electronic commerce, he write articles and market analysis. Skills: e-commerce, site audit, UX, CRO, Analytics, Online Marketing. Taloi has been selected by Cardinal Path to be a regional trainer of Google Partner Academy Programme in Google Analytics. Taloi has also GAIQ - Google Analytics Individual Qualification certification. Liviu TALOI has worked with online shops as eMAG, MarketOnline, SigmaNET, F64, FashionUP, TAMOS, Kurtmann, ZorileStore, Vexio.ro, MetaphoraBijoux, Gutuie.ro, eMenAtWork, e-commerce platforms & full digital agencies as Content Speed, Shopmania BIZ, Retargeting.biz, online tourism sites as EXIMTUR, Veltravel, he did usability & conversion rate optmization projects as for BCR - sIT Solutions AT Spardat Gmbh, Bitdefender (USA site), SKIN media, he delivered Google Analytics closed&open trainings as for BrainArt, Siniat, ING NN Asigurari de Viata, Google Partner Academy. In recent years, Liviu Taloi provided expert advice to more than 100 Romanian online stores in e-commerce, usability, analytics, conversion rate optimization and online marketing. Many of these online companies are now market leaders in their niche.

Follow Me

Leave a reply