5 motive pentru care numarul conversiilor din Facebook s-ar putea sa fie gresit
Cred ca este una dintre cele mai comune intrebari: numarul de conversii pe care il raporteaza Facebook este corect? Majoritatea isi pun intrebarea asta pentru ca simt ceva neconcordante intre acel raport si ce cred ei ca ar fi pe bune. In unele cazuri este vorba despre o intelegere gresita a modului in care Facebook raporteaza conversiile (si sunt destule persoane in cazul asta), dar pot fi si greseli tehnice ca sa le zic asa, care duc la raportari neconforme. Hai sa vedem care sunt acestea.
1. Pixelul nu este instalat corect
Primul lucru pe care ar trebui sa il verifici este daca pixelul a fost instalat corect, pe fiecare pagina din site, in sectiunea <head>. Daca nu ai cunostintele necesare, vorbeste cu un un developer sa te ajute pentru ca nu e un cod foarte simplu mai ales daca nu cunosti putina programare. Chiar si prin GTM nu e foarte simplu de instalat.
Chiar daca codul este pus pe site, s-ar putea sa nu fie pus corect sau sa nu fie in locul potrivit, sa nu fie in toate paginile etc. Poti instala extensia Facebook Pixel Helper in Chrome, care te va ajuta cu un status legat de pixel.
2. Evenimentele pixelului/conversiile custom nu sunt setate corect
In esenta, acestea definesc anumite actiuni pe care sa le recunoasca Facebook pe site-ul nostru. Daca din greseala o anumita actiune este definita gresit sau este neconforma, iti poate afecta raportarile. Spre exemplu: daca actiunea de adaugare in cos este raportata ca si conversie, automat s-a produs o mare incurcatura in cifrele din raport.
De asemenea, putem configura actiuni pe baza unor instructiuni legate de URL si aici trebuie sa avem grija ca nu cumva sa gresim atunci cand le setam, putand fi URL-uri comune, sau care au o baza comuna, iar atunci Facbook poate contoriza gresit.
3. Probabil contorizezi toate tipurile de conversie
Atunci cand creezi o noua campanie poti seta un eveniment pentru care aceasta sa fie optimizata si ce anume sa raporteze. Aici trebuie sa fii atent si sa alegi evenimentul potrivit, exect cel pe care il vrei, pentru ca ai posibilitatea de a alege foarte specific. Sau poti alege un eveniment de purchase general. Totul depinde de campanie si de obiectivul pe care il urmaresti.
4. Modul de atribuire – conversion window
O alta problema arhicunoscuta este legata de modul de atribuire pe care il foloseste Facebook atunci cand raporteaza evenimente. Mereu aud sau citesc lucruri legate de diferentele de raportare dintre Facebook si Google sau Facebook si site.
Aici situatia este cumva clara la prima vedere: fiecare platforma are un mod diferit de raportare. Cum vine asta mai exact? Conversia este tot o conversie, atat pentru unii cat si pentru altii, insa modul in care fiecare platforma o atribuie este diferit. In mod normal, Facebook raporteaza o conversie atunci cand este indeplinita una dintre aceste doua conditii:
- cineva a dat click pe o reclama si a cumparat in 7 zile de la acel moment
- cineva a vazut o reclama si a cumparat intr-o zi
Mai exact: un client a dat click pe o reclama, a intrat pe site, a vazut produsele dar nu a cumparat in acea zi. S-a intors in a 5-a zi pe site, intrand direct din browser si a cumparat. In cazul acesta, Facebook va raporta asta ca fiind o conversie generata de acea reclama, iar Google va raporta o conversie pentru canalul Direct. De aici diferenta.
In cazul al doilea, daca cineva vede reclama ta dar nu da click, ci cauta pe Google site-ul, intra si cumpara in ziua respectiva, Facebook va atribui acea conversie reclamei, iar Google o va atribui canalului Organic (daca cumva nu ai avut reclama in Google Ads si a ajuns pe site prin acea reclama, caz in care va fi atribuitata canalului de paid, Google Ads) – pentru ca Google nu vede nicio legatura intre Facebook si client aici.
Aici se poate pune problema daca e corecta atribuirea in acest fel (7 days click), pentru ca odata cu trecerea timpului si contributia reclamei scade, odata ce un client a dat click azi si cumpara abia in a 7-a zi, din cu totul alta sursa, dar pe de alta parte, fiecare punct prin care un client este readus pe site este important. În Google Ads iti poate raporta chiar si a 30-a zi o conversie, deci..
Iar legat de modul de atribuire in cazul 1 day view.. Facebook zice, si pe buna dreptate, ca intr-un anume fel a contribuit si reclama respectiva la finalizarea tranzactiei. Lucru ce mi se pare fair cat de cat.
Per total, modul de atribuire a conversiilor in Facebook poate induce confuzie si poate ridica niste intrebari, dar daca intelegem in primul rand cum functioneaza aceasta atribuire lucrurile vor deveni mai clare.
5. Conversii organice
Da, se intampla ca sa apara si conversii organice venite dintr-o campanie platita pe Facebook. Odata ce o reclama ruleaza, ea creeaza engagement: oamenii comenteaza, apreciaza, distribuie etc. În felul acesta, reclama respectiva poate ajunge si la oameni care in mod normal nu sunt in audienta pe care tu ai ales-o atunci cand ai creat campania. Ei, acesti oameni care nu sunt in audienta, dar au vazut reclama si au actionat in vreun fel, nu vor fi raportati. Actiunile lor nu vor fi raportate legat de campania respectiva.
In mod normal ai spune ca e gresit, dar deontologic nu e, pentru ca oamenii care au vazut organic reclama nu sunt in audienta si astfel tu nu ai platit pentru asta. Vrei sa vezi ce rezultate ti-au adus banii investiti, ca sa poti face o analiza. Astea sunt rezultate indirecte, colaterale, ce nu sunt incluse in raportare.
Totusi, ar trebui ca Facebook sa raporteze rezultatele per total, dar impartite – paid/organic, ca sa poti avea o imagine de asamblu asupra performantei. Poti sa faci ceva in privinta asta, din Facebook Attribution se pot defalca conversiile venite din paid si din organic – chiar daca nu poti face asta foarte riguros, la nivel de postare sau reclama. De asemena, tot pentru o imagine putin mai clara e bine sa folosesti UTM-uri (sper ca le foloseai si pana acum) pentru a vedea rezultatele in Analytics (Google sau Facebook). Nu le vei putea diferentia dintre paid si organic, dar macar vei avea o imagine mai buna legat de conversiile raportate.
Sper ca am putut lamuri cateva chestiuni pe care le-am tot auzit de-a lungul timpuli legat de aceasta raportare a conversiilor din Facebook si veti putea sa intelegeti mai bine modul in care functioneaza tot acest mecanism foarte complex. Spor!
Leave a reply