Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de alegerea platformei SEO (I)
Seria de materiale Roundup ECOMpedia (in care descoperim, alaturi de experti in domeniu, care sunt cele mai comune greseli intalnite in randul proprietarilor de magazine online atunci cand vine vorba de platforme e-commerce, agentia de Google Ads aleasa, campanii de Facebook Ads, Facebook Pixel, colaborarea cu o agentie de SEO, alegerea unei agentii de PPC marketing, Usability si cresterea ratei de conversie) continua astazi, cu o discutie virtuala cu Ovidiu Joita (foto, Owner iAgency.ro, specialist in marketing online si SEO, fondatorul Jedi SEO School, prima scoala de SEO din Romania), caruia ii dam cuvantul:
„Pentru ca se tot vorbeste de alegerea platformei cand vine vorba de SEO, as vrea sa fac mentiunea ca orice platforma poate fi gestionata ca fiind SEO-friendly, daca exista programatori buni pentru aceasta. Voi incerca sa evidentiez totusi, cateva greseli comune, la care antreprenorii nu se gandesc atunci cand aleg platforma pentru magazinul lor online.
1. Hosting-ul precar (server slab) pentru o platforma complexa (de exemplu, Magento).
Nu este de vina platforma, ci configurarea proasta a acesteia. O platforma complexa are nevoie de un hosting puternic, poate chiar un VPS (Virtual Private Server). Configurarea unei platforme pe un serviciu de hosting prea slab pentru caracteristicile si functionalitatile acesteia pot genera probleme cu viteza de incarcare a site-ului si nefunctionarea corecta a acestuia.
2. Lipsa programatorilor specializati pe o anumita platforma sau costurile ridicate de programare pentru o anumita platforma.
Cand alegem o platforma pentru magazinul nostru online, trebuie sa ne gandim ce costuri de programare va implica ulterior. Trebuie sa ne asiguram ca vom gasi oricand programatori pentru aceasta si costurile pe ora de programare nu sunt cele mai ridicate din piata. Toate site-urile necesita dezvoltari ulterioare sau interventii de programare, in general.
3. Lipsa posibilitatii de a scrie Meta-Tags din meniul de Administrator (majoritatea platformelor au aceasta optiune).
Exista platforme, desi putine, care sunt greoi de administrat sau nu exista posibilitatea editarii campurilor de Meta-Tags (Title, Description, Keywords) Desi Google nu mai tine cont de Meta-Keywords, alte motoare de cautare tin cont si de aceste informatii.
4. Generarea link-urilor dinamice non-SEO-friendly.
Platforma genereaza linkuri dinamice ce nu contin cuvintele-cheie targetate sau nu exista posibilitatea alegerii cum se construieste un link. Multe dintre platforme genereaza link-urile intr-un anume fel, care uneori nu este pe placul specialistului SEO. Exemple: www.domeniu.ro/produse/denumireprodus, www.domeniu.ro/categorie/subcategorie/numeprodus, www.domeniu.ro/numeprodus sau www.domeniu.ro/productid=123?php. In functie de fiecare site, se stabilieste cea mai buna structura de link-uri (arhitectura de link-uri) si, uneori, platforma nu permite orice forma de constructie a link-ului, fapt ce duce la adaptarea strategiei din partea specialistului de SEO. Teoretic, daca exista un bun cunoscator ar platformei, ar trebui sa gaseasca o solutie de configurare a formei de constructie automata a link-urilor.
5. Lipsa posibilitatii de a genera o varianta de mobile dedicata, nativa mobile.
Aceasta problema este mai des intalnita, mai ales cand avem de-a face cu o platforma inchiriata. In prezent site-urile trebuie adaptate pentru mobile, iar varianta «Responsive» nu mai este suficienta. Trebuie sa fim atenti, cand alegem o platforma, sa existe posibilitatea crearii unui CSS (design) dedicat variantei de mobile, unde sa putem realiza un design dedicat pentru mobile, in care sa alegem exact informatiile pe care le dorim sa se afiseze. Sa nu uitam ca Google a trecut majoritatea site-urilor in «Primary Index Mobile», adica indexeaza si afiseaza diferit rezultatele de ranking, pe desktop vs. mobile. Varianta mobile trebuie sa fie cel putin la fel de performanta din punct de vedere Indicatori de User Experience, ca si cea de desktop. Desi toti specialistii in SEO considera ca sunt cunoscatorii ai elementelor de optimizare On-Page, inca se fac destule greseli inca din etapele preliminare ale unui proiect de SEO.”
Citeste si celelalte parti ale seriei Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de SEO (I, II si III), 5 greseli in alegerea platformei de e-commerce (I si II), 5 greseli legate de implementarea de functionalitati noi in platforma e-commerce (I), 5 greseli in alegerea unei agentii de Google Ads (I), 5 greseli in conceperea unei campanii de Google Ads (I) si 5 greseli in alegerea unei agentii de PPC (I)!
Leave a reply