Personalizarea – 9 tipuri de date pe care antreprenorii din e-commerce ar trebui sa le culeaga
Nu exista nicio indoiala ca viitorul e-commerce-ului este personalizarea. Dar nu le poti imbunatati experienta de cumparare online a clientilor tai, sau sa-i retii pe cei existenti, fara sa intelegi ceea ce vor in primul rand, ceea ce inseamna ca trebuie sa intelegi, si-abia apoi sa actionezi, indiferent de datele pe care le culegi.
Sa-ti imaginezi de unde sa incepi este descurajator, asa ca am adresat (n.r. – Scott Gerber, de la The Young Entrepreneur Council, YEC – autorul articolului) urmatoarea intrebare catre noua fondatori de succes: Care este una dintre tipurile de date pe care cei mai novici dintre antreprenorii din e-commerce nu se gandesc sa le culeaga pentru a crea o experienta personalizata?
1. Perioada de plata si suma pentru RFM (recency – vechimea, frecventa si monetary – valoarea financiara) – Patrick Conley, Automation Heroes
Prin simplul fapt de a colecta si folosi datele despre cele mai recente plati si comenzi, poti dezvolta in jurul conceptului RFM. De exemplu, un client care a cumparat ceva acum cateva luni ar putea fi tentat sa achizitioneze un nou produs cu un cod promotional, ceea ce salveaza pierderea unui client. Pe de alta parte, cineva care a achizitionat recent s-ar putea sa n-aiba nevoie de o promotie speciala pentru a cumpara din nou in curand, daca este inca setat sa actioneze.
2. Factorii de cumparare – Vanessa Van Edwards, Science of People
Fiecare are un singur factor, persoana sau publicatie care inclina balanta in a lua decizia de cumparare. Este foarte folositor sa stii care este acesta, astfel incat sa ai o idee despre ce ii influenteaza pe clientii tai sa ia deciziile de achizitie. Puteti obtine aceste informatii, intrebandu-i la casa, trimitandu-le sondaje pe email sau afisand pop-up-uri, in timp ce navigheaza pe internet.
3. Adresele de email ale clientilor – Wade Foster, Zapier
Daca uiti orice altceva, aminteste-ti sa obtii adresa de email a cumparatorului. Daca le obtii adresele de email, le poti folosi pentru a obtine orice altceva de la clientii, la o data si ora viitoare. Odata ce ai adresa lor in soft-ul tau de email marketing, le poti trimite clientilor email-uri cu sondaje, promotii, lansari ale produselor, facilitati gratuite, continut educational sau orice altceva poate fi valoros pentru ei.
4. Comportamentul specific unui anumit referral – Robert J More, RJMetrics
Clientii care vin prin canalele de recomandare specifice (referral) tind sa se comporte la fel datorita caracteristicilor comune care i-a adus prin acel canal de la bun inceput. Poti valorifica acea informatie pentru a lua decizii mai bune despre cat de mult sa cheltuiesti pentru a dobandi asemenea consumatori si ce tactici sa folosesti pentru a-i aduce inapoi.
5. Feedback-ul personalizat pentru fiecare utilizator – Matt Ehrlichmann, Porch
Fiecare antreprenor incepator in e-commerce cere autentificare prin Facebook de la site-ul sau si o numeste o mare zi, cand se intampla. Adevarata identificare vine de la o adresa, care iti permite sa creezi o valoare semnificativa pentru o experienta de utilizator specific orientata datorita datelor geografice, a venitului, stilului, imprejurimilor (oameni si vecini) si expunerilor naturale prin care un utilizator interactioneaza cel mai frecvent. De acolo, poti inova cu informatii detaliate, bazate pe feedback-ul utilizatorului real. Este 2013 – nu-ti poti permite sa nu fii personalizat si relevant.
6. Nivelul de calificare al clientilor – Kelly Azevedo, She’s Got Systems
Daca stii de la bun inceputul procesului de vanzare ca cel care-ti face vanzare sau clientul este un incepator sau un expert, intregul joc se poate schimba. In loc sa-ti inveti clientul lucrurile de baza, poti sari direct la o educatie avansata sau un program de care el are cea mai mare nevoie. Pentru a colecta aceste informatii, ii poti cere celui care cumpara sa-si evalueze nivelul de calificare prin butoane cu trei optiuni de alegere. Prin adaptarea comunicarii pentru fiecare nivel, sunteti in masura sa demonstrati ca intelegeti si ca puteti servi nevoile clientilor vostri.
7. Numerele de telefon ale clientilor – Sean Ogle, Location 180, LLC
In functie de business-ul tau de e-commerce, poti cere aproape intotdeauna un numar de telefon, care este un instrument incredibil de valoros. De obicei, ii sun pe oameni imediat dupa o comanda mai mare si le multumesc personal. Este doar un alt mod de a construi loialitatea brand-ului si de a consolida experienta de cumparare intr-un mod neasteptat.
8. Datele istorice – Ben Rubenstein, Yodle
Datele istorice sunt cheia in construirea unei noi experiente de cumparare. Daca esti advertiser, trebuie sa intelegi ce a functionat si ce nu, cand li s-a vandut anterior clientilor. Fara aceste date si informatii competitive, este dificil de aflat care clienti vor raspunde pozitiv. Straduieste-te sa abordezi punctele dureroase ale clientilor cu noi functionalitati.
9.Valorile castigului per click (EPC – Earnings Per Click) – Matt Clark, M. Clark, Inc.
Antreprenorii din e-commerce ar trebui sa desfasoare o campanie de publicitate platita si sa invete valorarea unui click catre site-ul lor – altfel spus sa stie EPC-ul (castigurile per click). In cazul a 100 de comenzi, imparte profitul total generat de acestea la numarul de click-uri care a fost nevoie pentru a le genera. Odata ce stii acest numar, iti poti dimensiona business-ul, apoi sa gasesti alte locuri de publicitate de unde poti cumpara click-uri mai ieftine decat aceasta cifra.
Sursa: http://thenextweb.com/entrepreneur/2013/07/14/9-pieces-of-data-e-commerce-entrepreneurs-should-collect/
Autor: SCOTT GERBER
Leave a reply