Finantare SRL-D, o istorie asumata – NeaKaisa.ro
Anul acesta in martie am aplicat pentru finantarea nerambursabila de tip SRL-D. In ciuda multor pareri contra, a propriilor retineri si dubii, am facut o incercare. Nu pot spune ca am incercat marea cu degetul, eram pregatiti pentru ce urma, am citit si rascitit toata documentatia pusa la dispozitie, ne-am intalnit cu o serie de consultanti si cu alti tineri care au accesat acest tip de finantare anii trecuti, insa nimic nu ne-a putut pregati pentru intreg procesul de finantare. Dar sa incepem cu inceputul.
In 2013 (n.r. cu un an in urma), luna august, a luat fiinta ideea lui NeaKaisa. Muncisem ceva prin casa, izolasem termic, aprofundasem niste chestiuni cat sa iasa bine. Insa de fiecare data cand venea cineva sa termine o treba din multele de facut, avea alta opinie fata de mesterul anterior, niciodata nu luasem deciziile potrivite conform lor. Sunt convinsa ca toata lumea a trecut prin asta, deci nu are sens sa aprofundez. Ideea ne-a venit contempland tavanul proaspat izolat: Iti dai seama cat de misto ar fi sa existe un NeaKaisa mai concret pe care sa il poti intreba cat de buna e treaba pe care tocmai am facut-o? Nu pentru ca nu ar exista oameni pregatiti si meseriasi adevarati in domeniu, pentru ca pur si simplu ne-ar fi placut sa gasim undeva o opinie echidistanta despre toate variantele aduse in discutie. Nu ne propunem sa dam sfaturi neinformate, ba, dimpotriva, planuim sa incercam intai pe noi insine tot ce se poate incerca inainte sa dam sfaturi. Asa am ajuns noi la concluzia ca putem da idei informate.
Revenind la proiect. Am inceput lucrul la el inca de atunci, mai ales ca exista oportunitate de finantare printr-un proiect al unei corporatii. In ianuarie am aflat ca nu a fost sa fie cu ei. Desi impulsul initial a fost ca al tuturor, sa ne lasam batuti, am ales sa persistam. La vremea respectiva sansele erau 50-50 sa fie o greseala, dar nu eram pregatiti sa aruncam prosopul. Am aflat, cautand variante alternative, de finantarea de la stat supranumita SRL-D. Acest tip de companie poate fi infiintat de persoanele care nu au mai avut niciodata o firma si nici nu au administrat vreuna. Pana anul acesta era o limitare de varsta, proiectul adresandu-se numai celor de pana in 35 de ani, insa incepand din 2015 criteriul a fost scos.
Am inceput sa citim pe internet tot ceea ce era disponibil online, insa nu iti poti face o idee concreta pana cand nu discuti cu o persoana care a trecut prin asta. Am apelat la consultanti pentru detalii, au fost necesare cateva intalniri nereusite pana cand am gasit pe cineva pe stilul nostru. Ne-a zis de la inceput ca nu se taxeaza nimic pana cand nu se primeste finantarea, iar comisionul este acoperit din banutii care urmau sa intre. In al doilea rand, ne-a pus la aceeasi masa cu aplicanti de anul trecut si am ascultat rabdatori povestile fiecaruia. Eram deja aproape convinsi ca vrem sa mergem mai departe si sa facem proiectul, insa permanent ne-am izbit de opinia generala: fara pile nu se poate. Daca nu incercam, probabil ajungeam si noi la aceeasi concluzie. Am inceput sa lucram la proiect, in paralel am infiintat firma, iar pe 10 martie, ora 10:33:02 secunde depuneam dosarul cu nr.10, proiectul NeaKaisa.
Am asteptat foarte mult pana cand a venit raspunsul, pe 23 mai. Eram atat de entuziasmati si bucurosi cand am primit mail-ul, incat pentru cateva secunde nici nu am remarcat ca era RESPINS. Primul lucru care ne-a trecut prin minte a fost ca nu am stiut pe nimeni care sa puna o vorba buna si atunci nu am primit finantarea. Am aruncat pentru o dupa-masa prosopul, nu mai aveam energia necesara in cele cateva ore ramase din ziua de lucru pentru a ne face un plan de bataie. Renuntasem la idee, insa nu definitiv. Am citit scrisoarea de respingere de nenumarate ori in ziua respectiva, insa abia a doua zi ne-am dat seama ca este vorba despre o greseala. Se facuse o eroare de calcul dupa ce nu ne-a fost aprobata o cheltuiala din buget.
Este necesar un procent de 40% investitii in active, dupa eliminarea respectivei cheltuieli ramasesem cu 40.86%, insa conform calculului lor erau 39.98%. Daca acesta era procentul, conform procedurii, proiectul era respins. Impulsul a fost sa spunem ca au incercat deliberat sa gaseasca un motiv pentru respingere, insa era la fel de posibil sa fie si o eroare de calcul. Am decis sa depunem o contestatie, indiferent de rezultat, voiam sa putem spune ca am facut tot ce era omeneste posibil. Am redactat contestatia cat de bine ne-am priceput, consultantul pentru proiect ne-a corectat-o si ne-a dat instructiunile necesare trimiterii. Am trimis in total 3 plicuri recomandate si 7 mailuri. Nici aici nu ne-am oprit, am cautat date de contact specifice ale institutiei care se ocupa de aprobare/respingere/contestatie si am inceput sa dam telefoane pentru a ne asigura ca va fi cineva care va baga in seama scrisorile trimise.
La telefon nu au parut foarte cooperanti, ni s-a spus ca va fi analizata cererea noastra impreuna cu toate celelalte contestatii si ca vom fi anuntati in maxim 10 zile lucratoare. Pe 30 mai aveam raspunsul la contestatie, au acceptat eroarea de calcul, iar proiectul a fost aprobat. De aici a inceput o alta cursa in care am intrat inarmati cu rabdare, ajunsesem la partea de credit a proiectului. Pentru acesta se lucreaza numai cu CEC Bank, se trece printr-o verificare minutioasa a planului de afaceri si a administratorului firmei pentru a fi siguri ca nu exista datorii precedente sau alte probleme financiare sau legale. Pentru o perioada a fost frustrant si obositor, mereu lipseau documente, daca erau documente, nu erau semnate corect si asa mai departe. Insa am semnat si acest contract pe 29 august. Din acest punct a inceput munca efectiva pentru afacere, contracte furnizori, primii clienti, crearea platformei online si documentarea produselor, dar presupun pe Ecompedia cititorii stiu cel mai bine ce inseamna inceputul unui magazin online.
Am lansat oficial pe 20 noiembrie, primele comenzi au fost inregistrate prin platforma MyBlackFriday pe 21 noiembrie, iar de aici lucram in continuare pentru optimizare si conversii, precum orice magazin online. In paralel ne intalnim cu viitori aplicanti care vor sa afle mai multe, atat cu persoane pe care le-am cunoscut in mediul online(forumuri/grupuri pe Facebook/etc), cat si cu prieteni si prieteni ai prietenilor care sunt tentati de acest tip de finantare.
Vom recunoaste oricand ca a fost un an complicat si greu,insa concluzia este frumoasa: avem un magazin online cu articole pentru casa si gradina si un nou prieten pregatit sa sara in ajutorul oricui are nevoie, NeaKaisa.
Leave a reply