Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Romanii au facut cumparaturi online de 7 miliarde € (+10% YoY), in 2023 (raport)

Potrivit estimarilor GPeC, ARMO si ale principalilor jucatori din domeniu, romanii au cumparat online produse in valoare de 7 miliarde €, in 2023. Valoarea este cu aproximativ 10% mai mare decat cea inregistrata in 2022 (6,3 miliarde €) si nu include serviciile, facturile la utilitati, continutul digital, biletele de avion/spectacole/evenimente, vacante si rezervari hoteliere. Includerea acestora ar insemna un total de peste 10 miliarde €. 

„Comertul online este in continua dezvoltare, cu perspectiva de dublare a volumelor in urmatorii 10 ani. Potrivit statisticilor oficiale, 68% din internauti au cumparat online cel putin o data in 2023, ceea ce ne arata un apetit in crestere pentru e-commerce si un grad de adoptie tot mai mare a acestei metode conveniente de a face cumparaturi”, transmite Andrei Radu (foto, CEO & Fondator GPeC).

Anul trecut, e-commerce-ul a reprezentat 11% din totalul comertului cu amanuntul, in tara noastra. Potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu, comertul online va creste tot cu 10% YoY si in 2024, in tara noastra. Principalele cifre si statistici centralizate de GPeC, apropo de anul trecut:

 • Polonia este cea mai mare piata e-commerce din regiune (32 miliarde $)
 • dintre toate tarile din Europa Centrala si de Est, 86,22% din locuitorii Slovaciei au facut cumparaturi online, situandu-se in fruntea clasamentului (cu 11% mai mare comparativ cu media UE – 75,14%); tot peste media UE s-au aflat Cehia (83,74%), Estonia (78,05%) si Ungaria (75,89%); cea mai mica rata de adoptie a comertului electronic a fost in Muntenegru (32%)
 • aproximativ 61% dintre cumparatorii online din Ungaria au facut achizitii transfrontaliere, cel mai mare procentaj din Europa Centrala si de Est; pe locul al doilea se situeaza Polonia (38%), iar pe locul al treilea – Cehia (26%)
 • peste 92,5% dintre romani de 16-74 de ani folosesc Internetul, iar 68,1% dintre ei au facut achizitii online 
 • comparativ cu 2022, ponderea persoanelor care au comandat bunuri/servicii pe Internet a crescut atat in mediul urban (cu 2,2% YoY, pana la 73,7%), cat si in mediul rural (cu 3,1% YoY, pana la 61,4%)
 • 80,5% dintre cumparatorii online sunt tineri de 16-34 ani, iar 74% sunt adulti de 35-54 ani
 • 65% dintre cumparatorii online prefera sa plateasca ramburs (cash on delivery), iar 35% folosesc instrumentele de plata online (in special cardul)
 • ce au cumparat romanii online – Imbracaminte (79,6%), Livrari de la restaurante/lanturi fast-food/servicii de catering (32,7%), Produse cosmetice, de infrumusetare sau de relaxare (29,1%), Articole sportive (18,3%), Produse de curatare/de igiena personala (16,9%), Electronice/electrocasnice (14,3%), Carti, reviste sau ziare (13,6%)
 • dispozitivul preferat de conationalii nostri pentru a face shopping online este telefonul mobil (35%)
 • preferam livrarea la domiciliu (77%), dar livrarea la lockere este in crestere accelerata (62%)
 • 53% din consumatorii online au folosit aplicatii de livrare (+3% YoY), iar 16% dintre ei le utilizeaza zilnic
 • cea mai utilizata platforma de livrare este Glovo, urmata de Tazz si Bringo

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentariu ( 1 )

 1. […] in discutie cifrele pietei e-commerce pentru anul 2023, cand romanii au facut cumparaturi online de 7 miliarde € (+10% YoY). Ce alte informatii interesante s-au discutat, la […]

Leave a reply