Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Opinie autorizata: CNP-ul pe Factura / Declaratia 394 – SmartBill.ro

Opinie autorizata oferita de Adrian Bența – Auditor Financiar, Consultant Fiscal, din partea SmartBill.ro – Articol realizat ca urmare a numeroaselor intrebari puse pe acest site de catre comunitatea ECOMpedia, care au pornit de la obligativitatea completarii declaratiei 394 cu CNP-ul clientilor magazinelor online. Intrebarea la care se raspunde este: https://ecompedia.ro/din-nou-problema-cu-cnp-ul-la-inregistrare.html

d394-solicitam-anulaa

Răspuns:

În Monitorul oficial din data de 07 ianuarie 2016, a fost publicat Op ANAF nr. 3769/2015 privind noul formular al declarației informative 394 privind achizițiile și livrările efectuate pe teritoriul național.

Lăsând la o parte faptul că se declară o multitudine de situații ce nu au legătură neapărat cu evidența TVA, cum ar fi achizițiile de la persoane neînregistrate în scopuri de TVA, se ridică o mare întrebare cu privire la declararea vânzărilor către persoanele fizice, mai exact obligația completării codului numeric personal al beneficiarului persoană fizică pe facturile de vânzare.

Desigur, dacă ne raportăm strict la Codul fiscal, elementele minime ale unei facturi nu cuprind codul numeric personal al cumpărătorilor persoane fizice, conform art. 319 alin. (20) din noul Cod fiscal.

Prevederile de la art. 1 din OpANAF nr. 3769/2015 obligă persoanele înregistrate în scopuri de TVA să declare către autoritățile fiscale, atât achizițiile cât și prestările de servicii către orice persoană.

În ordinul mai sus amintit identificăm obligația de a completa în formular în mai multe situații codul numeric personal nu numai al cumpărătorilor, ci chiar al personalului de specialitate din cadrul persoanei impozabile ce depune declarația.

La datele de identificare ale reprezentantului fiscal/împuternicitului se va înscrie codul numeric personal al acestuia sau, după caz, codul de identificare fiscală.

În cazul în care declarația informativă 394 este depusă de o persoană fizică cu atribuții din cadrul persoanei juridice ce depune declarația, și aceasta are obligația să își precizeze codul numeric personal.

Însă, solicitarea cea mai imperativă cu privire la codul numeric personal al cumpărătorului persoană fizică este dată de pct. 3 din secțiunea 2, ce obligă să se prezinte în declarație codul numeric personal al furnizorului sau al beneficiarului persoană fizică.

În acest sens, conform acestui ordin, se impune să se cunoască codul numeric personal al beneficiarului persoană fizică când se emite o factură, pentru completarea corectă și completă a declarației informative 394 privind achizițiile și livrările pe teritoriul național.

În opinia noastră, acest lucru înseamnă o încălcare a utilizării datelor personale ale unei persoane fizice, însă solicitarea este prin efectul unui act normativ, fapt pentru care vom solicita un punct de vedere la Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor.

Dragi colaboratori, vă recomandăm să solicitați și dvs un punct de vedere de la această autoritate, ce are sediul în București, Sector 1, Bd. Magheru nr. 28-30, telefon +040.318.059.211.

Adrian Bența – auditor financiar
www.bentaconsult.ro

Raspuns oferit de SmartBill.ro – partener ECOMpedia.ro

Completari din presa: Guvernul a făcut primul pas împotriva birocraţiei

„În ceea ce priveşte solicitările firmelor, probabil că nu o să fie o surpriză pentru cei de la Ministerul de Finanţe sau de la ANAF. Solicitările cele mai mari sunt în ideea simplificării formularului 088, cu înregistrare în scop de TVA, şi modificarea declaraţiei 394 cu livrările şi prestările în România, în sensul scoaterii obligativităţii de completare a CNP-ului clienţilor societăţilor comerciale care depun acest document“, a spus Dacian Cioloş.

ciolos-dacian-adevarul

Declaraţia 394 privind livrările şi achiziţiile pe teritoriul României de persoanele înregistrate în scopuri de TVA are o nouă formă, valabilă începând cu luna aprilie. Documentul este mai greu de completat decât până acum, el fiind format din nouă pagini, în timp ce vechea variantă conţinea numai două pagini. Printre altele, în declaraţia 394 trebuie completat CNP-ul clienţilor societăţii comerciale care depune documentul, ceea ce îi nemulţumeşte pe agenţii economici.

„E o problemă generală a administraţiei: se depun straturi de la un an la altul, de la o generaţie administrativă la alta, straturi de reflexe la care tot timpul se mai adaugă altele şi dacă nu facem un stop-cadru ca să vedem ce anume este, într-adevăr, indispensabil în funcţionarea noastră, simplificările nu se întâmplă de la sine. Pierdem timpul cu lucruri care sunt inutile, doar ca să avem impresia că lucrăm“, a spus premierul Cioloş.

Citeste mai mult: http://adev.ro/o45a0m

 

Despre Mircea Capatina


Follow Me

Leave a reply