Cum creezi 4 tipuri de audiente Facebook care convertesc?
Stim ca o mai buna targetare a reclamelor ne poate ajuta sa avem rezultate cat mai bune, atat in branding, lead-uri, cat si in vanzari, in functie de obiectivul pe care ni l-am ales. Folosind audiente custom, special create si adaptate pentru business-ul nostru si pliate pe obiectiv, putem obtine un ROAS super bun, dar si o campanie super eficienta din punct de vedere al rezultatelor venite in urma investitiei.
Hai sa vedem care sunt cele 4 audiente pe care ti le voi prezenta:
1. Lookalike, pentru a targeta o audienta rece
E foarte important ca sa stii carui tip de audienta te adresezi. In acest caz vom alege o audienta rece.
O audienta lookalike se refera la audienta creata cu ajutorul inteligentei artificiale din algoritmul Facebook, care va alcatui pe baza datelor furnizate de tine (o audienta deja create pe baza unor vizitatori ai site-ului) o noua audienta, cu alti oameni care au trasaturi, interese si obiceiuri similare, astfel ca e foarte probabil sa fie interesati de produsele promovate in reclamele tale.
Pentru a crea acest tip de audienta intram in Ads Manager, la sectiunea Audience (eu folosesc versiunea in engleza a platformei).
Apoi, din meniul Create audience, alegem Lookalike Audience.
Acum putem alege o audienta pe care o avem deja sau putem crea una noua.
Daca alegi sa creezi una noua, sa ai in vedere faptul ca poti uploada un fisier CSV adresele de e-mail ale clientilor care sunt deja in baza de date a site-ului. Aceasta resursa este foarte valoroasa pentru acest tip de audienta, pentru ca Facebook va incerca sa gaseasca persoane similare cu acei oameni care au cumparat de la tine si sunt sanse destul de mari ca audienta creata sa aduca rezultate foarte bune.
De asemenea, poti crea (daca nu ai deja) acelasi tip de audienta cu persoane care au cumparat deja de pe site-ul tau, folosind event-ul Purchase al pixelului.
In pasul urmator va trebui sa alegi dimensiunea acestei audiente Lookalike, insa tine minte ca o audienta mai mare se va generaliza oarecum, iar rezultatele vor tinde sa fie mai slabe. Iti recomand sa ramai la un procent de 1% sau 2% (in functie si de locatia sau locatiile pe care le vei alege pentru crearea audientei) pentru ca sa fie cat mai compacta.
2. Audienta custom, pe baza vizitelor din site.
Pentru a crea acest tip de audienta e nevoie sa revenim in meniul Audience din Ads Manager, iar apoi, la Create Audience vom alege Custom Audience.
Probabil unele din cele mai bune audiente pentru mijlocul funnel-ului sunt cele pe baza vizitelor din site. Vom alege, asadar, Website.
Poti crea o audienta cu persoanele care au ti-au vizitat site-ul cu maxim 180 zile in urma. Poti alege doar persoanele care au vizitat doar anumite pagini, de exemplu, sau le poti targeta doar pe cele care au petrecut un anumit timp pe site.
Partea utila e ca poti targeta persoane care au interactionat doar cu anumite event-uri ale pixelului, cum ar fi: pageview, adaugarea in cos, completarea unui formular, etc.
Nu este o abordare generala, care sa se potriveasca pentru toate tipurile de reclame. Trebuie sa urmaresti si sa analizezi datele din site-ul tau, folosind Google Analytics (sau alt tool). Deexemplu, daca observi ca in ultimele 45 de zile ai avut o rata mai mare de conversie, adica oamenii care ti-au vizitat site-ul in ultimele 45 de zile au cumparat mai mult, poti crea o audienta dupa acestia, alegand perioada respectiva.
3. Audienta pe baza engagement-ului din paginile social media.
Aceasta este o alta varianta utila pentru mijlocul funnel-ului. Creeaza o audienta dupa persoanele care au fost mai active si au interactionat cu paginile tale de Facebook sau Intagram.
Pentru asta vom crea o audienta custom si vom alege ori profilul de Instagram, ori pagina de Facebook.
Daca, de exemplu, alegi varianta in care vei crea o audienta pe baza persoanelor care au interactionat cu profilul de Instagram, vei putea alege pana la 365 zile in urma.
Daca vrei sa restrangi audienta poti alege cateva variante, printre care: persoanele care au interactionat cu o postare sau cu o reclama, persoane care ti-au trimis mesaj sau persoane care au salvat o postarea de-ale tale.
Un sfat: targeteaza persoanele care au creat engagement cu pagina ta/profiul tau de business cat mai recent, pentru ca sansele ca ei sa fie interesati sau sa-ti aminteasca de tine sa fie mai mari.
Daca vrei, pentru a creste putin numarul persoanelor, poti combina audienta din Facebook cu cea din Instagram, la nivel de Ad Set.
4. Audienta formata din persoane care au abandonat cosul inainte de finalizarea comenzii.
Una dintre cele mai importante audiente pe care le poti targeta e cea formata din persoanele care sunt interesate de anumite produse pe care le comercializezi, cei care s-au interesat de produsele respective, le-au vazut, ba chiar le-au adaugat in cos, dar nu au finalizat comanda. Aici trebuie sa actionezi, sa ii convingi sa faca si pasul acesta.
Pentru asta va trebui sa creezi o noua audienta custom si sa alegi event-ul InitiateCheckout.
Va trebui sa ii separam pe cei care au initiat checkout-ul de cei care au trecut la pasul urmator si au finalizat comanda. Vom alege ca algoritmul sa se uite cu doar o zi in urma, asa ca vom pune cifra 1.
In pasul urmator vom exclude persoanele care au cumparat in ultimele 30 zile, pentru ca sa nu le mai apara aceasta reclama odata ce au deja produsul si nu mai e relevanta pentru ei.
In concluzie
Sper ca aceste audiente te vor ajuta sa iti imbunatatesti atat rata de click, cat si rata de conversie din Facebook si sa devii profitabil (sau mai profitabil). Tine minte ca e nevoie de testare a reclamelor pe audientele respective, e nevoie de optimizare, pentru a gasi cea mai buna varianta de reclama, care sa se plieze pe respectivele audiente.
Regards,
Alex Jivan, Marketing Manager snrptspy Shop
Leave a reply