Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Studiu de caz: cautarea de tip reverse-image vs shopping-ul online


O jurnalista americana a investigat recent una dintre problemele legate de cumparaturile e-commerce (produse identice, vandute la preturi foarte diferite) si a descris totul in newsleterrul ei, linksiwouldgchatyou.substack.com. Caitlin Dewey a cumparat o lampa vanduta pe Walmart.com (sub numele de „Evelyn & Zoe”), cu 86 $, pe care o mai vazuse inainte pe Macys.com (unde era botezata „Simone”), cu 189 $. Acelasi produs este disponibil la Nordstrom Rack („Addison & Lane”), Homesquare.com („Henn & Hart”) si Bed Bath & Beyond („Heath & Cliff”), cu preturi la fel de diferite. 

Jurnalista scrie ca peste 12 retaileri online au acest produs in oferta proprie, folosesc aceleasi poze si nume de brand diferite, iar exemplul nu este singular. A mai gasit un taburet (foto) si un fotoliu care costa intre 183 si 446 $, respectiv 949-1.499 $, in functie de magazinul e-commerce de unde il cumperi. Pe masura ce mobilierul si produsele pentru casa s-au mutat in mediul digital, expertii in retail spun ca brandurile nu-si mai creeaza propriile produse, ci le cumpara de la aceleasi producatori, distribuitori sau seller terti, creand un mediu de shopping in care vand produse aproape sau chiar identice, la preturi extrem de diferite. Pe Amazon, de exemplu, peste 60% dintre vanzari sunt facute de comercianti terti.

„Uneori este literalmente acelasi produs pe mai multe site-uri diferite. In general, pun un nou nume de brand si fiecare retailer se diferentiază in functie de [diversi factori], ca serviciile oferite”, spune Michael Scheschuk (fost Chief Marketing Officer, Jungle Scout). Aceste produse dublate sunt rezultatul unei tehnici intitulate „branded variance”, prin care versiuni usor diferite ale aceluiasi produs sunt create pentru diferiti retaileri, sistem sprijinit din plin de operatiunile e-commerce de tip dropshipping, unde produsele sunt livrate direct din depozitele producatorilor.

Rezultatul este ca un client nu-si mai poate da seama de la cine cumpara exact si nu poate estima ce calitate va avea respectivul produs. Caitlin Dewey a cerut informatii despre producatorul original al lampii in cauza si a aflat, de la Jungle Scout, ca acesta este Dongguan Jiahui Lighting Co Ltd, din Guangdong (China), o fabrica care-si exporta produsele pe 6 continente. Si care nu a raspuns la solicitarile ei de a comenta informatia. Pentru a aprofunda subiectul, jurnalista americana a comandat alte 3 versiuni ale produsului (de pe Amazon, Best Buy si Lowe’s) si a descoperit ca lampa cu pricina a fost livrata in aceeasi cutie, trimisa de un vanzator tert (Hudson & Canal).

Acum, Dewey spune ca face un reverse-image-searching (cautare inversa a imaginii) de fiecare data cand cumpara ceva online, cautand acelasi produs pe toate site-urile unde mai apare. Si ca shopping-ul online nu mai e la fel de interesant pentru ea…

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply