Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Comertul online se dezvolta semnificativ, in Turcia: 53 de miliarde €, in 2023 (+115% YoY)

Sumele cheltuite online in Turcia anul trecut au fost de peste doua ori mai mari ca in 2022, a transmis Ministerul Comertului din tara amintita. Ecommercenews.eu noteaza ca dezvoltarea masiva a e-commerce-ului este motiva de inflatie si de efectele pandemiei COVID-19 (care a promovat adoptia acestui tip de retail digital). In Turcia exista 559.412 de companii e-commerce, iar consumatorii trebuie sa astepte – in medie – 46,2 ore pentru a primi o comanda digitala.  

Mai exact, in 2023, s-au facut cumparaturi pe Internet in valoare de 1,85 de trilioane de lire turcesti (sau 53 de miliarde €). Asta inseamna o crestere YoY de 115%, la care a contribuit clar si inflatia imensa, de 75%! Suma a fost distribuita aproape egal intre produse si servicii achizitionate online.

Pentru a putea evalua ca la carte dezvoltarea e-commerce-ului turcesc, sursa amintita noteaza ca trebuie sa analizam numarul de tranzactii: acesta a fost mai mare cu 22,3% YoY, totalizand 5,87 de miliarde. Prin comparatie, in cele mai mari 5 tari din Europa de Vest cheltuielile online nu au crescut (aproape) deloc, anul trecut.

Alt indicator al dezvoltarii accelerate a cumparaturilor digitale in Turcia este cifra de afaceri online, care reprezinta 20,3% din totalul cheltuit de consumatori – de doua ori mai mult decat in ultimii 4 ani (in 2019, de exemplu, procentul era de 10,1%). Ministerul Comertului estimeaza ca 2024 va veni la pachet cu o crestere YoY de 84 de procente si 6,67 de milioane de tranzactii (cu 13% mai mult ca in 2023).

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply