Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Shein a fost acuzat de incalcarea la scara industriala a dreptului de autor

Retailerul chinez Shein este dat in judecata, in New York, de artistul american Alan Giana, citim pe retailtouchpoints.com. Platforma e-commerce este acuzata ca a copiat fara permisiune creatiile artistice ale acestuia (peisaje extrem de colorate), pentru a le vinde apoi sub forma altor produse (postere, de exemplu). Shein a refuzat sa comenteze stirea.

Giana (care are o experienta de 30 de ani in spate) spune ca tehnologia algoritmica a companiei chineze i-a copiat operele, incalcand la scara industriala dreptul de autor. Plangerea noteaza ca modelul de productie Shein are la baza „sisteme electronice sofisticate, care cauta algoritmic pe Internetul creatii populare ale unor artisti precum domnul Giana”.

Procesul il are in centru pe artistul american, dar acesta mentioneaza ca nu este singurul creator/designer astfel afectat de practicile Shein. Plangerea mentioneaza si alti artisti care au patit acelasi lucru si au facut publica informatia, in presa. Gigantul e-commerce chinez a avut un profit de peste 2 miliarde $, in 2023, in ciuda numeroaselor procese si investigatii legislative care il vizeaza.

„Modelul de afaceri al Shein se bazeaza pe productia rapida, in masa, generand mii de produse noi pe zi. Pentru a produce noi articole la o astfel de intensitate, rezultatele sistemului de proiectare bazat pe algoritmi al Shein – in multe cazuri copii identice ale lucrarilor protejate prin drepturi de autor – sunt transmise direct fabricilor Shein, pentru productie, fara intermediari umani (…). Shein isi completeaza sistemul electronic de extragere a datelor printr-o documentare online si supravegherea industriala a concurentilor sai din retail. Incalcarea pe scara larga a drepturilor de autor sta la temelia afacerii”, mai noteaza plangerea depusa in New York.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply