Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Peste 80% dintre bancile centrale au luat/iau in considerare lansarea unei monede digitale (raport)

Peste 80% dintre bancile centrale au luat sau iau in considerare lansarea unei monede digitale, potrivit raportului „PwC Global CBDC Index and Stablecoin Overview 2022”, anunta PwC, intr-un comunicat de presa. Studiul amintit analizeaza si clasifica cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency).

Raportul noteaza ca proiectele de monede digitale pentru populatie si companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decat proiectele de monede digitale destinate institutiilor financiare care au conturi la bancile centrale (wholesale), care au inregistrat progrese importante in ultimul an.

„Cel putin 68 de banci centrale au comunicat public intentiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail si cel putin 28 de proiecte pilot. In 2022 este asteptata o intensificare a proiectelor de cercetare, testare si implementare, incluziunea financiara fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totusi autoritatile financiare internationale, inclusiv Fondul Monetar International, continua sa reaminteasca faptul ca tarile care adopta monede digitale trebuie sa ramana vigilente si sa evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finantarea bancilor, securitatea cibernetica, integritatea si stabilitatea financiara”, transmite Gabriel Voicila (foto, Technology Partner PwC Romania).

In topul proiectelor CBDC de retail incluse in index se afla eNaira (moneda digitala a Bancii Centrale a Nigeriei, prima din Africa) si Sand Dollar (emis de Banca Centrala din Bahamas, ca mijloc legal de plata, in octombrie 2020). China a fost prima mare economie care a testat un CBDC in 2020 (yuanul digital/e-CNY), iar din martie 2022 desfasoara programe-pilot in 12 orase, inclusiv Beijing si Shanghai.

In ceea ce priveste CBDC wholesale, proiectul principal din cadrul indexului este parteneriatul Autoritatii Monetare din Hong Kong (HKMA) si al Bancii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care sa permita efectuarea in timp real a platilor transfrontaliere in valuta pe baza tehnologiei registrului distribuit (distributed ledger technology/DLT). De asemenea, pe un loc fruntas se situeaza Autoritatea Monetara din Singapore (MAS), cu doua proiecte noi.

In top 5 CBDC retail se regasesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica si Caraibe de est; pe wholesale, principalele proiecte CBDC sunt detinute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada si Franta. De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care isi poate pastra stabilitatea pretului in raport cu o referinta precum dolarul american, euro sau yen, a explodat in ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate puntea de trecere de la numerar la activele digitale, permitand tranzactii flexibile si accesibile si care pot suporta o potentiala volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.

Leave a reply