Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu OpusOne.ro

Magazinul online OpusOne.ro a aparut in 2014 si vinde bijuterii realizate manual (la comanda, in serie limitata sau chiar unicat, din materiale naturale, pietre semipretioase si cristalele Swarovski), accesorii pentru barbati (papioane, batiste, bratari) si pentru par. Creatoarea de bijuterii Ana Maria Dragan (foto, Fondator OpusOne.ro) ne-a introdus in culisele afacerii ei virtuale, povestindu-ne cum a pornit pe drumul antreprenoriatului online, cum si-a folosit experient capatata in alte locuri de munca pentru propria afacere si ce probleme intampina in relatia cu firma de curierat aleasa.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Ana Maria Dragan: Am ales acest nume datorita faptului ca produsele pe care le realizez (bijuterii si accesorii) sunt diferite, sunt realizate manual, inspirate din arta si din natura, si pentru ca te completeaza intr-un mod autentic. „Opus” pentru ca exprima ceva diferit si „one” pentru ca este primul lucru pe care l-am facut si am avut inspiratia si curajul sa ii dau viata. Numele mai este inspirat si din termenul muzical „opus” care denumeste „impreuna cu un numar de clasificare, o opera a unui compozitor, potrivit succesiunii cronologice a lucrarilor sale.” Numele mai are si o semnificatie spirituala inspirata din filmul documentar „The Opus” (2008) si mai inseamna sa iti gasesti menirea in viata.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
De mica mi-a placut sa fac lucrurile diferit, am fost creativa, ambitioasa si am avut o pasiune pentru a crea haine si accesorii. Initial, in timp ce eram studenta la Facultatea de Marketing, am inceput sa realizez bijuterii din pasiunea de a crea; ulterior, am inceput sa am si comenzi si asa am realizat business-ul.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Intotdeauna am fost atrasa de a avea propria afacere, inca de cand eram mica, avem tot felul de activitati si jocuri antreprenoriale. Aveam exemplu si acasa, pe tatal meu, care avea propria afacere, un atelier unde crea mobila din lemn la comanda. Am pornit la drum singura.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Da, m-au ajutat foarte mult si orele de la Facultatea de Marketing si, ulterior, studiile de master – Marketing si Comunicare in Afaceri (din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti). M-am implicat si in multe evenimente si ateliere de antreprenoriat, comunicare si marketing, care se organizau in afara cursurilor. Si am fost si autodidacta, m-au inspirat intotdeauna oamenii care reuseau si aveau propria lor afacere, citeam carti, articole, vizionam filmulete pe YouTube, urmaream paginile de Facebook ale celor care ma inspirau.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Finantarea si dezvoltarea afacerii a fost un proces dificil pentru mine, pentru ca nu am avut resursele necesare si a trebuit sa am rabdare sa fac pas cu pas, pe masura ce reuseam sa mai fac un ban din alte surse: job-uri si proiecte de freelancer. Finantarea afacerii a venit, practic, din ceea ce strangeam din job-urile pe care le-am avut in paralel si din produsele pe care le vindeam.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Da. In primul rand, cea mai mare bariera a fost legata de resursele necesare de dezvoltare (bani pentru dezvoltarea site-ului,  marketing, pentru campanii, materiale, ambalaje), o alta bariera este cea de know-how, pentru ca nu stiam multe lucruri legate de site si de cum poti sa vand, sa ma promovez. Le-am depasit prin job-urile pe care le-am avut: am lucrat pentru alte magazine online, o agentie de publicitate (unde am invatat o multime de lucruri de promovare), la eMAG.ro (pe partea de promovare) si astfel am invatat ce presupune o afacere online, cum se promoveaza, ce bugete foloseste, etc. Practic, am invatat sa imi fac singura promovarea, sa imi gestionez pagina de Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, am invatat sa lucrez cu Prestashop pentru dezvoltarea site-ului si cu platforma WordPress. Mi-a placut foarte mult si partea aceasta de promovare si tot ce tine de un magazin online si, cum nu aveam resurse suficiente sa ajunga sa platesc pe cineva sa faca, m-am ocupat eu, in masura timpului si banutilor pe care ii aveam.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Atunci cand ai propria afacere ai o alta satisfactie, o alta bucurie, cand faci lucrurile. Si la un job poti avea satisfactia reusitelor, doar ca atunci cand ai propria afacere este ca si cum face parte din tine si cresti prin ideile tale si prin viziunea ta. Imi e greu sa explic in cuvinte. Principalele dezavantaje cand ai afacerea ta, din ceea ce am experimentat eu: nu ai un venit constant; atunci cand ai resurse putine, este greu sa pui in practica tot ceea ce iti doresti sa faci; cand nu ai pe cineva care sa te ajute cu know-how-ul, gresesti pe banii tai si pe timpul tau; orele de munca sunt mult mai multe decat la un job. Principalele dezavantaje cand ai un job: ai un venit de care esti sigur, dar care este lunar (dar cand ai afacerea ta poti uneori sa ai acest venit si in cateva zile); venitul creste in timp; trebuie sa respecti niste reguli si nu prea poti sa vii cu o idee mai altfel decat politicile si regulile acelei firme; lucrurile devin destul de mecanice si repetitive, apare la un moment dat sentimentul de plafonare. Principalele avantaje la un job: inveti foarte multe lucruri noi, sa prioritizezi task-urile, sa vorbesti cu oamenii, sa lucrezi in echipa si cunosti oameni noi.

Care este publicul tinta al site-ului?
Femei, cu varsta intre 25-45 de ani, cu venituri medii si mari, antreprenoare, persoane care au un stil vestimentar mai aparte, carora le place sa poarte haine si accesorii cu design autentic sau bijuterii realizate la comanda, special pentru ele.

De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Bijuteriile si accesoriile sunt realizate 100% manual, sunt de calitate, au un design unicat, sunt foarte cofortabile si se pot personaliza cu forma care te reprezinta.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
In primul rand, ne deosebim prin modele de bijuterii unicat, prin calitatea bijuteriilor, prin faptul ca imbinam calitatea si designul intr-un mod autentic, prin oferirea unei garantii de 60 de zile din momentul achizitiei, prin oferirea de produse premium. Piata bijuteriilor handmade a inceput sa prinda valoare din ce in ce mai mai mare in ultimii 6 ani, acestea devenind din ce in ce mai apreciate in intreaga lume. Aceasta nisa este una pe care este necesar sa o cuceresti atent, sa fii foarte receptiv la dorintele clientilor, sa faci lucruri de calitate si unicat. Sunt multe persoane care realizeaza bijuterii handmade din diverse materiale si diverse stiluri, doar din pasiune, iar piata este impartita intre produse handmade accesibile (cu materiale simple) si produse handmade premium (care te reprezinta intr-un mod unicat, spun o poveste, au in spate multe detalii cusute manual, materiale calitative, diverse tipuri de pietre si cristale, un design aparte). Acest interes crescut catre bijuteriile si accesoriile handmade s-a datorat si faptului ca in ziua de astazi piata de Fashion din Romania este saturata de produse Made in China si de accesorii de tip fast-fashion, care ofera o bucurie de moment, accesibila oricui. Fast-fashion inseamna o cutie de bijuterii plina, de care te vei plictisi sezonul urmator, multe dintre acestea le vei arunca dupa cateva purtari, pe cand produsele handmade au la baza designul care nu se demodeaza nicioadata si care aduce intotdeauna ceva aparte tinutelor tale, prin ceea ce ele reprezinta si prin felul cum sunt concepute.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Produsele sunt realizate manual de catre mine. Materialale pe care le folosesc pentru crearea bijuteriilor si accesoriilor le achizitionez de pe anumite site-uri si de la diversi furnizori de materiale.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Paginile de Facebook, Instagram si LinkedIn, campanii online (Facebook, Google Ads), platformele marketplace eMAG.ro si FashionUP.ro, targuri de design si fashion.

Cati angajati aveti?
Eu sunt singura angajata.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna septembrie – n.r.)?
Nu este o perioada deloc buna. Eu realizam multe bijuterii la comanda pentru cununii, nunti si evenimente, iar cum acestea nu au mai avut loc, s-a simtit si in vanzarile din aceasta vara. Vanzarile din luna martie si pana acum au scazut cu aproximativ 60%. In aceasta perioada nici nu au mai fost organizate targuri de design, unde sa pot sa expun creatiile si sa am contact direct cu clientele.

Ati participat la Black Friday 2020?
Am participat, cu reduceri de pana la 50%. Am organizat Black Friday atat pe site-ul nostru, cat si pe platformele de marketplace pe care activam. Vanzarile au fost cu 20% mai mici decat cele de Black Friday 2019.

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2019?
Craciun 2019 cu 30% mai mult decat Black Friday 2019.

Cum si unde va promovati site-ul?
De partea de promovare ma ocup eu: campanii Facebook, Google Ads.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Da. Este foarte importanta pentru brand-ul si produsele mele. Eu administrez atat pagina, cat si campaniile platite pe Facebook. Investitia depinde de luna si resursele pe care le am disponibile si variaza intre 300-900 €.

Aveti versiune de mobile?
Site-ul este adaptat pentru mobile, este responsive si este creat pe platforma Prestashop.

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Cam 70% din comenzi sunt de pe dispozitivele mobile.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Anul acesta, din pacate, cred ca se va incheia cu 40-50% vanzari mai putine decat anul precedent. Depinde de cum vor fi vanzarile in aceasta toamna si iarna.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Este o intrebare dificila pentru un site mic, cu resurse putine in aceasta perioada. Din punctul meu de vedere, cred ca ai nevoie de o investitie lunara in campanii de promovare, pentru a avea un flux de vanzari.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Bugetul mic de promovare, pretul mai mare al produselor, costul de livrare mare.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Costuri mai mari de livrare al firmelor de curierat. Chiar acum 2 luni am primit o notificare pe mail de la firma de curierat cu care colaborez, cu mesajul ca au marit tariful de la 23,56 de lei, la 30,56 de lei, datorita faptului ca aveam un volum de vanzari mai mic si nu ma mai incadram in regulile lor de costuri. Am contactat firma sa le explic situatia prin care trec si am incercat sa le cer sa imi pastrez acest tarif, intrucat ma obisnuisem si aveam incredere in firma (tot timpul mi-au ajuns coletele OK, aveam o relatie OK cu acei curieri care veneau sa ridice coletele, le puteam vedea imediat din aplicatie statusul), iar persoanele cu care am vorbit mi-au zis ca nu am un numar de X expeditii lunare si ca mai vorbim atunci cand voi mai creste. Eu avand pretul destul de mare la produse (datorita materialor calitative pe care le folosesc si manoperei pentru realizarea lor), acest cost de trimitere mare este un dezavantaj. Cred ca ar fi un ajutor in aceasta perioada daca firmele de curierat ar veni si in sprijinul afacerilor mai mici, care au nevoie sa fie sustinute cu un cost care sa le poata avantaja, sa isi creasca vanzarile.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Imi doresc ca site-ul cu bijuterii opusone.ro sa creasca, sa ajunga sa fie cunoscut de cat mai multe persoane si cat mai multe femei sa se bucure de creatiile mele. Am in plan si realizarea unui magazin online de haine, care sa poata fi purtate cu bijuteriile pe care le realizez. Deja am cumparat domeniul, am instalat tema si lucrez la configurarea site-ului, am conturat si brand-ul, mesajele si intregul concept.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply