Germania: 43% dintre retailerii online sunt nemultumiti de piata e-commerce
Cel putin 60% dintre proprietarii germani de magazine online sunt nemultumiti de cadrul legal care reglementeaza piata locala de comert electronic. Ecommercenews.eu noteaza ca aceste date provin dintr-un studiu realizat de Uptain, care incearca sa ofere o perspectiva asupra modului in care retailerii digitali din Germania privesc piata pe care activeaza.
In 2024, cheltuielile online au crescut cu 1,1% YoY in Germania – prima crestere a comertului electronic german dupa 2 ani de declin. Cu toate acestea, doar 18% dintre proprietarii de magazine online spun ca sunt multumiti de tendintele si evolutiile actuale ale pietei. Alte 43 de procente se declara (foarte) nemultumiti si mai mult de o treime (38%) spun ca sunt indiferenti. 33% dintre respondenti sunt foarte nemultumiti de legile privind protectia datelor, politica de returnare, transparenta si siguranta produselor – a caror respectare necesita un efort mare. Cercetatorii cred ca si restrictiile privind tracking-ul marirea, retargetarea si personalizarea joaca un rol.
Asa cum am scris deja, Germania este cea mai mare piata europeana pentru Temu si Shein, in ceea ce priveste numarul de utilizatori si cifra de afaceri. Dar aceste platforme par capabile sa ocoleasca regulile europene care reglementeaza comertul electronic, oferindu-le un avantaj nedrept. De aceea, de anul trecut incoace, Guvernul german lucreaza la un plan de actiune, pentru a crea conditii de concurenta echitabile. Studiul citat noteaza ca 42% dintre respondenti cred ca aceste platforme din China reprezinta un risc pentru propriile magazine digitale.
„Piata germana de comert electronic este una dificila pentru proprietarii de magazine. Pe langa pietele saturate, reglementarile stricte reprezinta o mare problema. Prin urmare, este deosebit de frustrant faptul ca furnizorii straini low-cost pot ignora aceste legi cu impunitate si, prin urmare, pot castiga o cota de piata valoroasa. Pentru a consolida piata germana pe termen lung, sunt necesare reglementari mai simple, dar implementate in mod consecvent”, a transmis Julian Craemer (CEO si Fondator Uptain).
Leave a reply