Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Europa: inflatia afecteaza ritmul de crestere al comertului online (raport)

Majoritatea internautilor europeni fac cumparaturi online, iar e-commerce-ul se dezvolta in continuare, dar intr-un ritm mai lent ca pana acum, anunta ecommercenews.eu. Asta reiese din cel mai nou raport marca Ecommerce si EuroCommerce. „European E-commerce Report 2023” a analizat 37 de tari de pe continentul nostru (inclusiv Romania) si noteaza ca – per total – cifra de afaceri e-commerce e in crestere, in Europa, dar cresterea din 2022 a fost mai mica decat cea din 2021, iar inflatia e de vina.

Anul trecut, volumul total de vanzari online B2C de pe batranul continent a atins 899 miliarde € (o crestere de 6% YoY), la jumatate fata de rata de crestere din 2021. Daca iei in calcul inflatia, de fapt nu a avut loc nicio crestere, ci o scadere de 2%. In 2023, estimarile sunt ca se va inregistra un plus de 8% YoY (sau doar 2%, luand in considerare inflatia), pana la 975 de miliarde €.

Anul trecut, 51% dintre utilizatorii de Internet din Romania (care reprezinta 89% din populatie) au facut shopping digital, conform raportului; anul acesta, procentul va ajunge la 52%. 94% dintre ei au cumparat de la magazine online autohtone, 18% de la e-shop-uri europene si 7% de la vanzatori online din restul lumii.

Tendinta din ultimii ani se mentine: Europa de Est are o rata de dezvoltare mai mare a cifrei de afaceri e-commerce, dar Vestul continentului este responsabil de 67% din CA totala (fata de 2%, in Est). In 2030, sursa amintita estimeaza ca 30% din totalul vanzarilor cu amanuntul vor avea loc pe Internet, iar noile tehnologii (ca AI-ul) si vanzarile second-hand vor contribui la aceasta dezvoltare.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentariu ( 1 )

  1. […] Piata e-commerce europeana va atinge valoarea de 1,5 trilioane $, pana in 2027, citim pe ecommercenews.eu (care citeaza un raport marca GlobalData). Asta inseamna o rata anuala de crestere de 9% – deci comertul digital european se va dezvolta intr-un ritm usor mai scazut decat cel global (a carui rata de crestere este de 9,5%). Asa cum scriam recent, inflatia afecteaza ritmul de crestere al comertului online european. […]

Leave a reply