eMAG a pus o taxa pe plata ramburs, Fashion Days are planuri similare
eMAG a introdus o taxa pentru „procesarea platii la livrare” (de 5 lei) pentru comenzile achitate ramburs (scrie start-up.ro), iar magazinul online Fashion Days planuieste si el o taxare similara (informeaza wall-street.ro). Inainte de Black Friday 2019, unii dintre membrii grupului de Facebook Mobilissimo au descoperit ca, mai nou, pe eMAG.ro plata ramburs este descurajata, iar cea prin card incurajata, printr-o taxa care apare in peisaj in sectiunea „Modalitate de plata”. Odata selectat „Ramburs la curier”, descoperi ca vei plati cu 5 lei in plus, costurile suplimentare putand fi evitate doar la plata digitala, via card, ordin de plata, transfer sau Masterpass. Masura este menita sa reduca riscul de retur si costurile operationale, scrie start-up.ro, gigantul online autohton explicand adesea ca multe clienti fac comenzi cu plata ramburs, apoi refuza coletele si plata.
In paralal, la conferinta Retail Arena (organizata de wall-street.ro), Robert Berza (General Manager Fashion Days), a anuntat ca si site-ul lui urmeaza sa introduca aceasta taxa pe livrarile cu plata ramburs, la curier; in plus, livrarea in Easybox va fi gratuita doar la plata cu cardul. „Discutam in cadrul Fashion Days de marirea taxei de livrare pentru ramburs fata de comenzile platite cu cardul, obicei practicat in Polonia. (…) O sa o implementam la Fashion Days in viitor, pentru ca nu vom mai subventiona acest cost suplimentar al cash on delivery. Intre 5% si 10% din comenzile care se ruleaza in tiruri, in puncte de livrare, in Easybox-uri, se invart degeaba, pentru ca o parte din clienti se razgandesc intre timp. Acesta este un waste, un gunoi al pietei, de care trebuie sa ne curatam, pentru ca ne va permite sa livram mai repede”, a explicat acesta.
In Romania, companiile de curierat sustin ca livreaza volume mai mari de produse, comparativ cu alte tari, in care clientii platesc o taxa pentru livrarea rapida, in 24 de ore. „In Vest, livrarea in 24 de ore se plateste cu 6-12 € suplimentar. Noi nu percepem o taxa, o facem ca serviciu standard. Daca ne uitam la expedierile de cash on delivery vs. prepaid, comportamentele consumatorilor se schimba radical – daca e prepaid, rata returilor e aproape de 0 si ne urmareste consumatorul pe noi sa ii livram comanda. Daca e cu plata la livrare, rata de retur variaza in functie de industrie si ii urmarim noi pe consumatori sa ii livram expeditia. Solutia este sa se migreze cat mai mult in zona de prepaid, magazinele sa ii motiveze pe clienti sa plateasca cand fac comanda”, a explicat Cornel Morcov (Chief Commercial Officer Fan Courier), la aceeasi conferinta.
Leave a reply