Cum masori performanta campaniilor de email? 5 indicatori explicati
Stiai ca studiile plaseaza constant email marketingul in topul metodelor de promovare si de vanzare, de multe ori peste social media sau SEO? Dar cum stii daca strategia ta functioneaza si daca te bucuri pe deplin de beneficiile trimiterii de newslettere? Simplu: inveti sa masori performanta campaniilor de email marketing. Desigur, in practica nu este chiar atat de ‘simplu’, insa oricine, cu putin ajutor, poate interpreta o serie de date pentru a intelege ce functioneaza si ce nu.
Mai jos trecem in revista cativa dintre cei mai importanti indicatori pentru masurarea eficientei in email marketing (unii mai simpli, altii mai complecsi), explicam ce probleme pot exista si cum poti sa optimizezi campaniile pentru fiecare in parte.
- Rata de deschidere a newsletterului
- Rata de click-through in email marketing
- Rata de conversie a campaniilor de email
- Rata de dezabonare de la newsletter
- Rentabilitatea investitiei in email marketing
- Alti indicatori de performanta a campaniilor de email
Rata de deschidere a newsletterului
Rata de deschidere (open rate) iti arata ce procent din totalul celor carora le-ai trimis un newsletter l-au deschis. E o cifra care nu iti spune multe daca nu e pusa in context. Mai exact, trebuie sa compari rata de deschidere a campaniilor tale cu rate medii de deschidere a newsletterelor, dar si sa compari campaniile de-a lungul timpului. La nivel global, rata medie de deschidere a emailurilor era de 18% in 2020, cu variatii in functie de zona, asa cum se vede in graficul de mai jos (Statista, 2021).
Unele industrii, precum cea imobiliara, educationala, financiara sau de sanatate au rate de deschidere peste medie, in timp ce in turism, tehnologie sau internet marketing ratele de deschidere sunt sub medie, arata SmartInsights. O rata de deschidere mica poate indica probleme de livrabilitate sau un mesaj nepotrivit pentru publicul tinta.
Cum imbunatatesti rata de deschidere a campaniilor de email
- Asigura-te ca emailurile trec de filtrele de spam si ajung in inbox.
- Curata frecvent lista de contacte inactive si de emailuri incorecte.
- Segmenteaza baza de date si trimite newslettere personalizate, in functie de caracteristicile si interesele fiecarui segment.
- Scrie titluri de newsletter care starnesc curiozitatea.
- Trimite emailurile la ora optima pentru abonatii tai. Studiile arata ca ora influenteaza rata de deschidere si ca emailurile sunt deschise cel mai frecvent in prima ora dupa trimitere.
- Creeaza continut relevant si interesant, pe care abonatii abia asteapta sa-l vada, de fiecare data.
Rata de click-through in email marketing
Rata de click-through arata ce procent din totalul celor care au primit o campanie de email marketing au dat click pe cel putin un link. Aceasta cifra iti spune cat de relevant este continutul trimis pentru abonatii tai si cat de convingator ai reusit sa fii. Potrivit Statista, in 2020, rata medie de click-through la nivel global era de 2,6%, cu valori diferite in functie de zona, asa cum se vede mai jos.
O rata de click-through sub medie inseamna ca emailurile nu sunt suficient de convingatoare, fie pentru ca informatia nu este prezentata bine vizual, fie pentru ca mesajul nu este util si relevant.
Cum imbunatatesti rata de click-through a newsletterului
- Trimite campanii cu un design profesionist, care scoate in evidenta informatia intr-un mod atractiv. Pentru usurinta, foloseste un template de newsletter precum cele de mai jos. In galeria NewsMAN, gasesti sute de astfel de modele de email pentru diferite ocazii, sezoane sau industrii.
- Adauga butoane de call to action vizibile.
- Asigura-te ca emailurile sunt responsive si ca se afiseaza corect pe diferite device-uri.
- Testeaza diferite tipuri de mesaj si de call to action.
- Segmenteaza lista de abonati si foloseste personalizarea continutului, oricand e posibil.
- Include linkuri catre paginile de pe retelele de socializare, cu un indemn ca lumea sa te urmareasca. Trimite abonatii doar spre paginile care au fost actualizare recent si pe care postezi continut in mod constant.
Rata de conversie a campaniilor de email
Rata de conversie arata ce procent din totalul celor care au primit un newsletter au dat click pe un link si au finalizat actiunea ceruta: sa completeze un formular, sa cumpere, sa descarce un ebook etc. Conversia se defineste si se masoara in functie de scopul campaniei de email marketing.
Pentru ca o conversie poate fi definita in mai multe feluri si pentru ca depinde de mai multi factori, de la eficienta emailului la cea a landing page-ului, mediile raportate de diferite studii variaza. Barilliance raporta o rata medie de conversie de 15% in 2021, in scadere fata de anii precedenti, in timp ce GetResponse situa media la 17%, cu variatii intre 2% si 30% in functie de industrie. Ca si in cazul celorlalti indicatori prezentati, mediile servesc ca ghid, insa cel mai important este sa masori performanta campaniilor de emai marketing in timp si sa optimizezi pe baza evolutiei cifrelor.
Masurarea ratei de conversie presupune integrarea serviciilor de email marketing cu website-ul. NewsMAN se conecteaza usor la paginile tale web si te ajuta nu doar sa masori conversiile, ci sa obtii informatii valoroase despre clientii tai, pe care le poti folosi ulterior pentru segmentarea bazei de date si trimiterea de newslettere eficiente.
Cum imbunatatesti rata de conversie in email marketing
- Stabileste un scop clar pentru campania de email marketing, defineste ce inseamna o conversie si fii constant in modul in care masori.
- Scrie titlul emailului si mesajul cu scopul propus in minte. Nu divaga pentru ca vei dilua eficienta newsletterului.
- Asigura-te ca mesajul si butonul de call to action sunt coerente cu pagina pe care ajunge abonatul. De exemplu, daca vrei sa descarce un ebook, in email poti starni curiozitatea pentru continutul documentului, cu indemul de a descoperi mai multe informatii pe website. Pe landing page, poti continua cu beneficii clare pentru cei care acceseaza resursa, cu instructiuni pentru descarcare si call to action la obiect.
- Testeaza diferite variante de call to action, atat in newsletter, cat si pe landing page.
- Repetam pentru ca e important: segmenteaza lista de abonati si personalizeaza continutul.
Rata de dezabonare de la newsletter
Rata de dezabonare iti arata ce procent dintre cei care au primit o campanie de email marketing au optat sa iasa din lista. Mai multe studii plaseaza rata medie de dezabonare in jur de 0.1%, o cifra pe care trebuie sa o privesti ca fireasca pentru ca o parte dintre abonati isi vor pierde interestul in timp indiferent de cat de bune sunt campaniile tale de email.
O rata de dezabonare peste medie sau care creste in timp semnaleaza greseli in strategia de email marketing: trimiti newslettere prea des, mesajul si oferte sunt irelevante pentru publicul tau, emailurile nu sunt conform asteptarilor, calitatea newsletterelor lasa de dorit etc.
Cum imbunatatesti rata de dezabonare
- Trimite emailuri in mod constant, dar nu mai des de 1-2 ori pe saptamana – in afara cazurilor in care ai ceva foarte important de comunicat sau trimiti o secventa automata de email ca urmare a unei actiuni a abonatului.
- Afla motivele dezabonarii cu un scurt sondaj afisat celor care fac acest pas.
- Asigura-te ca emailurile sunt responsive si ca timpul de incarcare a continutului este scurt.
- Pune accent pe calitate si creeaza campanii deosebite, cu un design profesionist si continut valoros.
- Tine-te de promisiuni: daca ai spus ca trimiti o resursa gratuita pentru abonare, trebuie sa faci asta rapid si fara alte conditii. Fii constant in temele pe care le abordezi si pentru care s-au abonat oamenii.
- Variaza tipurile de email trimise, astfel incat educatia si informatia sa echilibreze ofertele comerciale.
Rentabilitatea investitiei in email marketing
Rentabilitatea investitiei (ROI) iti arata cati lei castigi pentru fiecare leu cheltuit. Desi aceasta analiza este de multe ori ignorata pentru ca presupune un calcul complex si o buna masurare a rezultatelor, ea iti permite sa intelegi cat de bine iti aloci bugetul si resursele si cum se compara diferite canale de promovare intre ele.
In medie, la nivel global, rentabilitatea investitiei in email marketing este de de 35:1 pentru toate industriile, si de 45:1, in retail, eCommerce si bunuri de consum (Statista, 2021). Este o cifra care se situeaza mult peste alte canale de promovare si care demonstreaza ca merita sa investesti pentru a crea campanii de succes.
Pentru a masura ROI-ul in email marketing trebuie sa ai doua cifre la indemana: totalul vanzarilor generate de newsletter si totalul investitiilor in email marketing. Sfatul nostru este sa tii un buget pentru fiecare canal de promovare, pe cat posibil inca de la inceput, in care sa incluzi atat costurile cu diferitele tool-uri folosite, cat si orele dedicate de membrii echipei. De asemenea, integreaza platforma de email marketing cu website-ul si urmareste ‘calatoria’ clientului de la abonare pana la cumparare si dupa. Doar astfel vei putea avea o imagine clara a eficientei campaniilor de email marketing.
Cum imbunatatesti rentabilitatea investitiei in email marketing
- Stabileste obiective clare si cum vor fi ele masurate.
- Integreaza diferitele platforme folosite si masoara corect si eficient rezultatele obtinute.
- Masoara performanta constant si optimizeaza pe baza datelor obtinute.
- Testeaza si optimizeaza diferite elemente din traseul clientului de la contact la achizitie: mesaj, imagini, butoane, oferte etc.
- Ofera valoare la fiecare pas.
- Trimite emailuri automate Net Promoter Score pentru a afla cat de multumiti sunt clientii tai si ce poti face pentru a le imbunatati experienta.
Alti indicatori de performanta a campaniilor de email
Pe langa cei descrisi mai sus, poti urmari multi alti indicatori, in functie de obiectivele de marketing si de vanzari. Iata cateva exemple:
- Rata de bounce
- Rata de crestere a listei
- Costul per achizitie de nou abonat/client
- Rata de spam
- Rata de forward/share
Concentreaza-te doar pe cateva cifre la inceput si pe imbunatatirea lor. Pe masura ce stapanesti mai bine tot procesul, poti largi aria de date analizate. Daca vrei sa ai acces rapid la toate datele si rapoartele necesare pentru a masura performanta campaniior de email marketing, incearca gratuit NewsMAN. De la design, la trimitere si optimizare, iti punem la dispozitie functii intuitive pentru a te ajuta sa te bucuri de rezultate bune, pe termen lung.
Leave a reply