Ce trebuie sa faca magazinele online, pentru a mai folosi analiza comparativa, din 2023?
Comertul online romanesc a crescut cu 10% in 2021 (fata de 2020), atingand 6,2 miliarde €, ca volum al tranzactiilor. Mai putin decat procentul spectaculos de 30% YoY in 2020, dar impresionant, in contextul complicat al ultimei perioade. Ce inseamna aceste cifre? Confirma consolidarea e-commerce-ului autohton si-i pune in garda pe administratorii de magazine online: competitia a devenit acerba, utilizatorii sunt mai selectivi, iar fundamentarea unor strategii bune de marketing si vanzari e singura solutie pentru supravietuirea pe pietele virtuale si realizarea unor profituri sustenabile.
Pe langa problemele concurentiale, a mai aparut o urgenta, ca o lumina rosie intermitenta pe tabloul de bord al managerului-pilot care navigheaza pe undele involburate ale Internetului.Este vorba despre decizia Google de a modifica major modalitatea de colectare si raportare a datelor. De la 1 iulie 2023, noul instrument de data analytics va fi Google Analytics 4 (GA4), iar din ianuarie 2024 toate informatiile si cifrele actuale din Google Analytics 3 (Universal Analytics-UA) vor disparea.
Ce are de facut un magazin online ca sa mai poata accesa, pe viitor, analiza comparativa multianuala? Conform agentiei de marketing digital DWF, trecerea la GA4 reprezinta singura decizie eficienta, iar aceasta migrare de date trebuie asumata cat mai repede. De ce? Pentru a avea baza de informatii utile si relevante in comparatiile viitoare. Specialistii recomanda data de 1 iulie 2022, ca punct zero al acestei schimbari de azimut.
Cifrele pe care un site le obtine din rapoartele de analytics nu reprezinta in sine decat siruri de numere. Sensul lor este dat de contextul in care oamenii si, mai nou, instrumentele de machine learning sau AI le interpreteaza, transformandu-le in date relevante pentru fenomene economice, comportamente de consum, tendinte pe diferite piete comerciale.
Fara raportarea la o realitate corecta, aceste informatii cifrice sunt mai degraba surse de erori si interpretari subiective, decat instrumente riguroase de analiza. Stiti oglinzile acelea de la parcurile de distractii, care deformeaza imaginile reflectate in ele si creeaza portrete amuzante, reflectii ciudate ale siluetelor de oameni? Asa vor arata si actiunile de marketing ale magazinelor online, descrise doar de cifrele din Google Ads, Facebook Ads si alte colectii de date istorice modificate in esenta lor chiar de modul in care sunt colectate.
Pentru ca un magazin online sa stie cum ii merge, trebuie sa-si masoare activitatea (vanzari, click-uri, trafic pe site, volumul si structura cosului de cumparaturi, etc.). Usor de zis, mai greu de facut. Daca aceasta masurare este gresita, toate interpretarile ulterioare sunt inutile, chiar daunatoare deciziilor manageriale, care inseamna bani, investitii, resurse. De aceea este necesara migrarea din timp, pentru a avea masuratori corecte si un bagaj suficient de date istorice, astfel incat compararile ulterioare sa fie relevante. Sunt specialisti in digital marketing care numesc aceasta actiune export de date istorice, altii il numesc back-up de supravietuire sau polita de asigurare Google. Toti au dreptate, pentru ca spun in feluri diferite acelasi lucru: o afacere care nu stie incotro se-ndreapta are un drum lung de strabatut…
Lucrul cu instrumentele de masurare oferite de GA4 este simplu si eficient, pentru ca se se axează pe interactiuni de tip events, cookieless si personalizate. Datele si rapoartele din Google Analytics 4 sunt structurate cu ajutorul machine learning, pentru o scanare mai performanta a magazinelor online. Astfel se obtin indicatori mai precisi pentru achizitiile de publicitate online si pot fi realizate modificarile cele mai bune pentru structura site-ului. Managerii de magazine online vor putea aborda strategiile omnichannel recomandate pentru un marketing digital de succes.
Leave a reply