4 lectii e-commerce, invatate de la app-ul chinez Pinduoduo (VIDEO)
La finalul lui 2020, aplicatia de shopping Pinduoduo (made in China si lansata in 2015) avea 788,4 milioane de utilizatori si venituri anuale de peste 9 miliarde $. Pinduoduo a ajuns sa aiba mai multi utilizatori activi (dar un venit mai mic) decat brandurile Alibaba (care are in jur de 779 milioane de utilizatori). Reteaua sociala Facebook, fondata in februarie 2004, a ajuns la un numar similar de useri activi lunar in 7 ani. Aceasta crestere incredibila in doar 5 ani de la lansare poate oferi lectii e-commerce pretioase si altor antreprenori, noteaza practicalecommerce.com.
„In 2015, cand s-a lansat Pinduoduo, nu prea era loc pe piata chineza pentru o noua platorma de comert. Doua platforme e-commerce majore (JD si sub-brandurile Alibaba, Taobao-TMall) dominau comertul online din China, la fel cum Amazon domina piata din SUA. In acelasi an, JD si Taobao au generat, impreuna, o valoare bruta a marfii vandute de 433 de miliarde $. Si, cu toate acestea, cinci ani mai tarziu, Pinduoduo sfideaza asteptarile”, explica Anu Hariharan si Nic Dardenne, intr-un articol postat pe site-ul Y Combinator.
Ce pot invata alte branduri online de la aplicatia e-commerce Pinduoduo:
- Axarea pe clienti, nu pe concurenta. In loc sa concureze direct cu magazinele online clasice, compania are o abordare sociala, axata pe comportamentul cumparatorilor si pe ideea (care e un trend in China) de a vinde clientilor ceva direct de la producator (consumer-to-manufacturer/C2M). Practic, Pinduoduo face comert social: ofera experiente de shopping interactive, include jocuri pe platforma, ofera discount-uri grupurilor e prieteni care achizitioneaza impreuna anumite produse, vinde si alimente proaspete si – ca un feed social media – le sugereaza produse de care ar putea fi interesati. Cat despre modelul C2M, Pinduoduo isi foloseste platforma si algortimii de inteligenta artificiala pentru a optimiza dezvoltarea de noi produse, selectia acestora si personalizarea in masa, la preturi relativ mici.
- Extinderea dincolo de o anumita nisa. Pinduoduo a inceput prin a vinde online fructe si legume proaspete, legand direct fermierii producatori de cumparatorii de la orase. In 2018, a organizat un eveniment de o zi („Pin Agricultural Goods”), in provincia Hebei, in cadrul caruia fermierii de aici au primit 47.000 de comenzi de usturoi (in total, peste 165.000 kg), la preturi mai mici cu 76% decat intr-un magazin alimentar obisnuit! Compania a luat lectia C2M invatata si a extins-o dincolo de industria agricola, axandu-se pe mai multe categorii de produse.
- Utilizarea prieteniei interumane, in scop comercial. Un element-cheie al succesului Pinduoduo este „team shopping-ul”. Fiecarui vizitatori i se arata doua preturi, in aplicatie: unul individual si un discount de grup (pe care il poate obtine intrand intr-un grup de cumparatori existent deja sau creandu-si propria echipa, incurajandu-si prietenii si familia sa obtina si ei oferta, printr-un link share-uit pe social media). Echipele noi se pot forma in 24 de ore de la primirea ofertei. In primii ani de la lansare, Pinduoduo nu si-a facut deloc reclama, bazandu-se doar pe clientii existenti pentru a atrage noi cumparatori pe platforma.
- Experienta clientelara face legea. Cumparaturile online facute pe Pinduoduo par sesiuni de entertainment. Feed-ul de produse seamana cu o retea sociala, nu cu un website de retail, app-ul foloseste des live-streaming-ul (prezentatorii fiind plini de energie si voie buna), iar jocurile distreaza constant clientii.
Leave a reply