Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Start-up-ul romanesc R-Create.ro ofera ambalaje returnabile, pentru e-commerce

Ambalajele refolosibile – in care iti vin comenzile facute pe Internet si pe care le trimiti inapoi la magazinul online, pentru a reduce impactul asupra mediului inconjurator si a reduce costurile – nu sunt ceva nou. Am scris pe ECOMpedia.ro inca din 2019 despre platforma Loop (care reinventeaza e-commerce-ul, prin ambalaje refolosibile) si – mai recent – despre Loopstore (supermarketul online olandez, cu ambalaje reutilizabile) si despre faptul ca Amazon si Tesco investesc in astfel de ambalaje, pentru coletele online.

Noutatea este ca au ajuns si in tara noastra: republica.ro a stat de vorba cu Linda Vasilescu si Adina Huma, Cofondatoare R-Create.ro, un start-up autohton care propune o solutie alternativa de ambalare a comenzilor online (ambalaje reutilizabile). Cele doua au pornit afacerea in 2018, dupa ce au participat la un incubator de afaceri, unde au creat un exemplu de economie circulara functional, in viata reala. Dupa ce au castigat concursul si finantare, au lucrat la fluxul operational si au implementat cu succes solutia R-Create in Romania: au contracte cu o firma de curierat, un lant de librarii, doua magazine online de Fashion si doua de produse pentru bebelusi.

Cum functioneaza ambalajele R-Create? „Ambalajul este o mapa, cu un fermoar, caruia noi ii punem o solutie de sigilare. (…) Cand ajunge curierul la tine, deschizi ambalajul, iei produsul si ii dai lui mapa sa o duca inapoi. Totul dureaza mai putin de un minut (…). Ne-am folosit de faptul ca in momentul de fata, in Romania, spre deosebire de Vestul Europei, exista un proces de livrare door to door ieftin. Noi optimizam returul, bazandu-ne pe faptul ca masina oricum se intoarce”, a explicat Adina Huma (Cofondator si Head of Marketing, R-Create.ro), pentru sursa amintita.

Ambalajele au diferite dimensiuni, pot fi reutilizate de 20 pana la sute de ori si sunt reciclate, la sfarsitul ciclului de viata. „Trei ambalaje din acestea iti inlocuiesc un palet de carton, daca sunt folosite fiecare de 150 de ori. Asta inseamna inclusiv ca tu nu mai ai nevoie de spatiul acela. Din perspectiva logistica, sunt hale intregi blocate cu aceste cartoane”, mai spune Adina Huma.

Planurile de viitor ale celor doua includ implementarea solutiei lor si pentru livrarile in easy box-uri/lockere (atat in Romania, cat si in vestul Europei, unde acest tip de livrare e extrem de raspandit). Linda Vasilescu (Cofondator si CEO R-Create.ro), care locuieste la Viena (unde exista o cultura a reciclarii) spune ca R-Create a trezit interes in Austria: „Posta austriaca are o echipa care analizeaza cea mai buna solutie de a inlocui cartoanele. Va face un test pe 10.000 de bucati de ambalaje pe care le va arunca in piata sa vada care este perceptia oamenilor”. „Solutia are vizibilitate la nivel european, ne-a contactat IKEA Suedia (…) si am primit intrebari si propuneri din mai multe parti, si din Polonia, si din Estonia”, completeaza Andreea Huma.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply