Round-up ECOMpedia.ro: comertul online romanesc vs. COVID-19 – Diverse (II)
Materialul de sinteza despre impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei e-commerce autohtone aduna si astazi laolalta e-shop-uri din nise diferite. Cele 3 interviuri de mai jos se axeaza pe Maslinescu.ro (ulei de masline), Zorzonela.com (bijuterii de argint) si DepozituldeTonere.ro (cartuse si tonere pentru imprimante). Aceste magazine online au participat si ele la seria noastra de interviuri generaliste (din fiecare zi de marti) si ne-au povestit ca au fost afectate de intarzierea transporturilor internationale, dar ca vanzarile au crescut chiar si cu 85%!
1. ECOMpedia.ro: Cum a fost afectat magazinul vostru online de pandemia COVID-19?
Crina Dobre (foto st., Director General Maslinescu.ro): Contrar a ceea ce ne asteptam, interesul pentru produsele noastre a crescut.
Patricia Patras (foto, Fondator si CEO Zorzonela.ro): Magazinul nostru online avand mai putin de un an de activitate, nu prea putem sa punem pe seama pandemiei toate modificarile si intreaga lui evolutie din perioada aceasta. Insa, per total, magazinul a vazut o mica crestere in trafic si in vanzari (strict pe perioada starii de urgenta) si o scadere (imediat dupa retragerea restrictiilor). Si s-a vazut asta efectiv, de la o zi la alta. Este adevarat si ca retragerea restrictiilor a coincis cu inceperea sezonului de concedii, ceea ce si in mod normal ne-ar fi adus o scadere in trafic si vanzari. Ceea ce ne-a afectat destul de puternic, a fost intarzierea transporturilor pe plan international. Am avut intarzieri mari la reaprovizionare. Pandemia ne-a prins cu 3 transporturi pe drum (din diverse parti ale lumii) si au am avut intarzieri foarte mari. Un transport a fost intarziat chiar 6 saptamani.
Marius Lupu (foto, Fondator DepozituldeTonere.ro): Tinand cont de faptul ca vindem consumabile pentru imprimante, in contextul in care activitatea multor birouri s-a mutat acasa (ca urmare a masurilor luate pentru prevenirea imbolnavirii angajatilor), aceasta perioada a impulsionat vanzarile in domeniul nostru de activitate. Astfel, in perioada martie-mai 2020, am inregistrat o crestere a vanzarilor de 85% fata de perioada similara a anului trecut. Cresterea a fost influentata si de faptul ca o parte dintre clientii magazinului nostru fizic din Cluj a fost redirectionata, pentru siguranta persoanelor, catre magazinul online depozituldetonere.ro. Incepand cu luna iunie, vanzarile au revenit la nivelul similar anului trecut, odata cu intoarcerea angajatilor inapoi in mediul lor profesional.
2. Ce strategii online ati adoptat in pademie, pentru a va adapta noii situatii?
Crina Dobre: Am ramas prezenti in social media, fara sa abuzam de instrumentele online de promovare.
Patricia Patras: In primul rand, am fost nevoiti sa adaptam bugetele investite in publicitate la noul ritm de trafic si la noul comportament al utilizatorilor, care a fost destul de instabil si – deci – si mai greu de anticipat. Apoi, am si amanat o serie de investitii in colectiile noi de bijuterii de argint, asa cum aveam in plan initial. Fiind totusi o perioada de instabilitate, nu stiam ce urmeaza sa se intample si cum va evolua situata in tara si in lume, asa ca am prioritizat vanzarea bijuteriilor noastre care se vindeau deja bine.
Marius Lupu: Nu am oprit niciun moment marketingul online (Google Ads), ci – din contra – am crescut investitia in aceasta directie cu 50% (fata de perioada similara a anului trecut).
3. Ce produse proprii s-au vandut cel mai bine in perioada pandemiei? La polul opus, ce produse nu s-au vandut deloc bine?
Crina Dobre: Fiind singura crama de uleiuri de masline din Romania, focusul este pe uleiurile de masline premiate, insa avem si sosuri si specialitati produse in cantitati mici, care sunt cautate de clientii nostri.
Patricia Patras: Nu am vazut o diferenta sau vreo evolutie semnificativa. La bijuterii este vorba de trend-uri, este vorba de sezoane, deci efectiv pandemia sau diversele restrictii nu au avut un efect specific asupra tipului de bijuterii pe care le vindem noi.
Marius Lupu: Tinand cont de profilul foarte specific al produselor comercializate de noi, nu putem spune ca am avut vanzari mai mari la anumite game si mai mici la altele. Toate consumabilele pentru imprimante au fost solicitate in egala masura.
4. Cum s-a comportat valoarea medie a comenzii in perioada pandemiei?
Crina Dobre: In medie, comenzile au ramas la aceeasi valoare.
Patricia Patras: Valoarea media a comenzii a crescut putin, in jur de 4%, ceea ce este totusi nesemnificativ raportat la valoarea absoluta.
Marius Lupu: Valoarea medie a comenzii a scazut cu 4%, dar numarul total al comenzilor a crescut cu 92%, motivul principal fiind mutarea comenzilor din zona de business si in cea privata, tocmai din cauza lucrului de acasa al multor categorii de angajati.
5. Cum au evoluat comenzile pe mobile in perioada pandemiei?
Crina Dobre: Clientii nostri fac comenzile in proportie de 70% de pe mobil; in perioada pandemiei cifrele au ramas aceleasi.
Patricia Patras: In general, marea majoritate a traficului magazinului nostru vine de pe mobile si nu s-a modificat semnificativ nici pe perioada pandemiei.
Marius Lupu: Ponderea numarului comenzilor de pe mobil si valoarea acestora au crescut cu 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la aproximativ 30% din totalul comenzilor. Datorita profilului mai tehnic al produselor noastre, ponderea comenzilor de pe desktop este inca destul de mare (aproape 70%).
6. Cat de mult au crescut platile prin card, in defavoarea rambursului?
Crina Dobre: Aproape 90%, la momentul actual mai avem foarte putin comenzi cu plata la livrare.
Patricia Patras: Aici da, s-a vazut o diferenta semnificativa. Inainte de starea de urgenta cam 25-30% din plati erau realizate cu cardul. In starea de urgenta au crescut brusc la peste 35%. Si, in plus, ce este mai interesant este ca acum, dupa retragerea restrictiilor, situatia se mentine si avem un procentaj mai mare de plati cu cardul.
Marius Lupu: Am setat ca default plata cu cardul, pentru a ne adapta noilor conditii si, clar, a crescut numarul comenzilor platite prin aceasta metoda. Datorita faptului ca Romania este inca o piata a rambursului, a crescut si numarul comenzilor nefinalizate (unii clienti nefiind familiarizati si neobservand ca exista si optiunea de ramburs), motiv pentru care a fost nevoie sa investim mai mult timp pentru contactarea si clarificarea acestor clienti.
7. V-a crescut sau scazut cifra de afaceri in perioada martie-iunie 2020?
Crina Dobre: A crescut.
Patricia Patras: Cifra de afaceri a crescut cam cu 50% in aceasta perioada, fata de cea anterioara, cresterea fiind partial datorata situatiei generate de starea de urgenta.
Marius Lupu: In aceasta perioada, am inregistrat o crestere de 51% a cifrei de afaceri, fata de martie-iunie 2019.
8. Ce modificari au aparut in relatia cu firmele de curierat?
Crina Dobre: Dupa multe incercari, ne-am stabilit de 1 an de zile la o firma de curierat cu care colaboram foarte bine. Pe perioada pandemiei nu am avut deloc intarzieri, ba din contra, coletele ajungeau in 24 de ore de la livrare.
Patricia Patras: Firma de curierat cu care lucram noi a luat masurile normale de precautie, insa pe noi nu ne-au impactat mai deloc. Cele mai multe schimbari le-au avut in intern si asta nu a avut efect asupra colaborarii noastre. Am continuat ridicarile coletelor in mod normal, singura modificare fiind, evident, purtarea mastilor de catre cei care intrau in contact cu alte persoane.
Marius Lupu: De inteles in contextul actual, curierii au fost mai aglomerati decat in celelalte perioade, dat fiind volumul mare al comenzilor. Cu toate acestea, firmele de curierat au reusit sa faca fata provocarii, astfel incat putem spune ca nu am avut probleme cu livrarile in aceasta perioada.
9. Care credeti ca sunt tendintele aparute in pandemie care se vor mentine pe termen lung, in comertul online?
Crina Dobre: Cu siguranta se vor face mai multe plati cu cardul.
Patricia Patras: In primul rand, cred ca oamenii au prins mai mult curaj sa comande online, asta fiind valabil pentru multe tipuri de industrii si bunuri de consum. Apoi, este evident ca au invatat mai multi sa foloseasca plata online cu cardul, ceea ce – din punctul meu de vedere – este un lucru foarte bun. Din punct de vedere al comportamentelor, cred ca doar au fost intarite comportamentele pe care fiecare le avea deja la baza. Cei mai cheltuitori au avut tendinta sa cheltuie mai mult, cei mai mefienti au fost mai reticenti in a cheltui, inainte de stabilizarea situatiei.
Marius Lupu: Dupa aceste luni in care oamenii au fost fortati oarecum sa comande online, ne aseptam ca o parte dintre ei sa revina si pe viitor, avand in vedere ca au fost multumiti de promptitudinea serviciilor noastre si de preturile mici.
10. Ce alte detalii interesante vreti sa ne povestiti despre cum v-a afectat COVID-19?
Crina Dobre: Pare ca in pandemie oamenii au inteles ca e important sa aiba grija de sanatatea lor, acest lucru presupunand si ce mananca. Au ales sa consume produse de calitate si sa fie mai atenti la detaliile care fac diferenta. Clar, pretul inca dicteaza piata, insa exista o schimbare pe care noi am resimtit-o si suntem foarte incantati.
Patricia Patras: Dat fiind ca, la intrarea in starea de alerta/urgenta, magazinul nostru de bijuterii avea inca doar cateva luni de activitate, cel mai probabil pandemia ne-a ajutat cu un mic imbold. A fost cu siguranta un pic ingrijorator, din cauza instabilitatii si din cauza incertitudinii, insa a fost o provocare si o experienta din care, cu siguranta, am invatat multe. Mai ales faptul ca in afaceri (ca si in viata, de altfel) reusesti doar daca iti asumi riscuri si esti dispus sa te adaptezi si sa te schimbi rapid, in functie de situatie si evenimente.
Marius Lupu: Stres, cheltuieli neasteptate cu dezinfectanti, masti sau manusi, imposibilitatea de de a face estimari sau calcule, incertitudinea viitorului… O multime de detalii interesante, am putea spune. :))
Leave a reply