Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Romania: transformarea digitala, prioritatea nr. 1 a directorilor, post-pandemie (sondaj)

Marea majoritate a directorilor generali din Romania (85%) planifica cresteri ale investitiilor in transformarea digitala, in urmatorii 3 ani, potrivit sondajului „CEO Survey 2021”, realizat de PwC Romania. Astfel, transformarea digitala urca pe primul loc in topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri, anunta compania, intr-un comunicat de presa. Interesul directorilor generali din Romania pentru transformarea digitala este similar cu cel exprimat de liderii globali  si regionali, care planifica cresteri de peste 10% ale investitiilor in transformarea digitala.

Intrebati despre modul in care si-au schimbat intentiile de investitii (ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19), directorii generali din Romania au mentionat, in ordine, dupa transformarea digitala: initiativele in vederea eficientizarii costurilor (83%), stilul de conducere/leadership si dezvoltarea talentelor (79%), securitatea cibernetica (76%).

„Transformarea digitala a surclasat, in 2021, eficientizarea operationala care a fost prioritara in ultimii ani si care ne-am fi asteptat sa ramana dominanta, mai ales pe fondul crizei sanitare, asa cum a fost in criza financiara din urma cu un deceniu. Orientarea spre digitalizare este atat un efect al situatiei din ultimul an si jumatate, in care tehnologiile au insemnat inclusiv supravietuirea afacerilor, cat si o mai mare constientizare, tocmai datorita acestui context recent, ca viitorul apartine digitalizarii”, transmite Dinu Bumbacea (foto, Country Managing Partner, PwC Romania).

Sondajul mai arata ca 41% dintre liderii de organizatii au ca prioritate cresterea productivitatii prin automatizare si tehnologizare, pentru a-si asigura competitivitatea pe piata. Tehnologiile inteligente (RPA, machine learning si chatbot) ofera companiilor noi oportunitati de a imbunatati performanta proceselor operationale si de a realiza economii semnificative.

„Majoritatea companiilor au investit in ultima vreme in tehnologie si vedem ca 85% spun ca vor sa investeasca mai mult. Dintre acestia, peste jumatate (53%) vor investi in digitalizare cu cel putin 10% in plus fata de anii anteriori. Dar, pe langa investitii, companiile ar trebui sa fie preocupate de modul in care integreaza tehnologiile in modelul de afaceri ca sa putem vorbi cu adevarat de transformare digitala. Transformarea digitala este o abordare strategica, centrata pe digitalizare, care inseamna mult mai mult decat imbunatatirea unor servicii sau produse datorita tehnologiei. Asadar, marea majoritate a companiilor sunt abia la inceputul acestui drum spre digitalizare si necesita investitii mai mari. De exemplu, la nivel global, studiile noastre arata ca doar 5% dintre companii sunt acum cu adevarat digitale”, explica Dinu Bumbacea.

In noul context, este de asteptat ca utilizarea analizelor avansate de date sa fie mai intensa si adoptarea Inteligentei Artificiale (AI) in fundamentarea deciziilor de management, inclusiv a celor de gestionare a riscurilor, sa se faca pe scara larga. Prin urmare, 62% dintre directorii generali au afirmat ca se vor concentra mai mult asupra digitalizarii functiei de management al riscurilor.

Leave a reply