Platformele SaaS sau Open-Source. Care dintre ele cladeste viitorul comertului online?
Tendintele din evolutia globala a e-commerce-ului sunt direct legate de trend-urile generale din evolutia Internetului: Mobil, Cloud, Social, Big Data și UI de tip touch.
Se anticipeaza ca si comertul electronic va deveni din ce in ce mai social, dependent de ecranele touch si gazduit cu precadere in platformele din cloud. Astfel, intr-un infografic lansat la inceputul lui 2013, Shopify, platforma SaaS de ecommerce populara in America de nord si Europa de vest, arata ca numarul de magazine online din sistemul propriu s-a dublat iar veniturile platformei au crescut cu peste 300% in 2012, fata de anul anterior.
Prin contrast, utilizarea generala a platformei de ecommerce open-source Magento a crescut moderat, in timp ce utilizarea acesteia in combinatie cu un CMS cunoscut precum Drupal a scazut in mod accelerat. Spre deosebire de Magento, Prestashop, probabil cea mai cunoscuta platforma open source de e-commerce a crescut in mod constant, sustinut indirect si de cresterea WordPress precum si a dezvoltarii propriu-zise a comertului online.
Desi mai putin legate de tipologia platformelor de e-commerce, putem aminti aici cresterea semnificativa a cumparaturilor realizate de pe telefonul mobil si pentru care vom mentiona piata din Statele Unite, unde achizitiile prin telefoanele mobile, in special din segmentul smartphone sunt asteptate sa se tripleze pana in 2016, conform unui studiu realizat de PayPal.
Cloud-ul isi face simtita prezenta si prin structura tehnica a CMS-urilor din spatele website-urilor, cu numarul de proiecte online create prin intermediul unor platforme de tip website builder crescand in mod accelerat. Astfel, in ultimii ani, Wix si Weebly doua Website Builder populare in Statele Unite, au depasit Drupal si Joomla ca numar de cautari in Google Trends, conform unei analize comparative recente.
Asadar, conform datelor pe care le avem in prezent, se pare ca web-ul viitorului si indirect al comertului online, se va imparti intre open source-ul dominat cu precadere de WordPress si website buildere sau, mai bine zis platformele pentru crearea website-urilor sau magazinelor online de tip SaaS, care ofera solutii cu plata lunara.
In afara celor doi jucatori (saas si open source), trebuie sa amintim si platformele customizate insa, cererea acestora se va tempera, mai ales din cauza costurilor initiale ridicate ce sunt parte componenta a coeficientului de risc din cadrul investitiei initiale, risc ce poate fi cu usurinta evitat pentru marea majoritatea a comerciantilor mici si mijlocii. Platformele customizate vor continua sa fie populare pentru proiectele online de anvergura, ale jucatorilor mari.
Cine va castiga acest duel pe termen lung nu putem spune cu exactitate dar, cert este ca evolutia accelerata a sistemelor SaaS si optimizarea mai eficienta a acestora pentru zona mobile, le pot transforma in castigatori surpriza. Viitorul ne va raspunde la aceasta intrebare dar, dezvoltarea accelerata a cloud-ului ne poate oferi indiciile necesare pentru a-i intui raspunsul inca de pe acum.
(P) Despre uCoz
uCoz este un website builder gratuit si leader-ul din Europa de Est. Sistemul pune la dispozitie 22 de module iar, partea de E-Commerce este asigurata de modulul Magazin Online care poate fi achizitionat in pachetele premium incepand cu 5.49$/luna, cu circa 3000 de magazine existente in prezent.
Cateva optiuni ale Modulului de E-commerce:
- Numar nelimitat de produse spre vanzare și creea nenumarate categorii
- Sistem avansat de gestiune a stocurilor
- Posibilitatea de import sau export a listelor de preturi
- Pot fi vandute atat produse fizice cat si servicii sau produse digitale (e-books, fisiere, programe)
- Sistem de afiliere prin care poate fi oferita posibilitatea altor utilizatori sa vanda produsele
- Sistem integrat de reduceri, oferte speciale, etc
- Gazduire inclusa si acces FTP pentru incarcarea cu usurinta de poze descriptive pentru produse
- Control complet asupra codului HTML5/CSS3 si personalizarea aspectului magazinului
Mai multe detalii despre ucoz poti fi gasite in acest tur de prezentare .
Leave a reply