Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Jeff Bezos, inventatorul cu 154 de patente (din 1998 incoace)

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a fost pasionat de inventii din copilarie, iar patentele pe care si-a pus semnatura ofera o privire in culisele strategiei gigantului online cu sediul la Seattle, citim pe hbswk.hbs.edu. Jeff se visa un inventator ca Thomas Edison, transformase garajul familial intr-un laborator ad-hoc, unde crea tot felul de gadget-uri. Astazi conduce nu un retailer, spune el, ci „o companie-pionierat de tehnologie e-commerce”, celebra pentru inovatii si secrete corporatiste.

Analizand istoria patentelor Amazon din baza de date Derwent Innovation (pentru perioada 1998-2018, care include peste 11.000 de patente publicate in SUA), sursa amintita a observat urmatoarele 4 lucruri:

  1. Jeff Bezos este mentionat in 154 de patente Amazon. Dintre acestea, a fost principalul inventator in 35 si unicul inventator in 11, deci nu este doar un antreprenor de succes, ci este si implicat activ in crearea produselor si serviciilor companiei sale.
  2. Jeff Bezos inventeaza din ce in ce mai mult. Numarul de patente marca Bezos a crescut dramatic dupa anul 2007 (139 din 154 fiind publicate in aceasta perioada). Cel mai activ an pentru acesta a fost 2009 (cand a pulicat 20, dintr-un total de 72 de patente Amazon, si cand a fost implicat direct in 28% dintre toate patentele companiei).
  3. Jeff Bezos este interesat de anumite tipuri de inventii. Majoritatea patentelor sunt din zone legate de afacerile-cheie ale Amazon (e-commerce, dispozitive, logistica, continut digital, computing, vehicule aeriene fara pilot, advertising), primele doua categorii fiind preferatele – din totalul patentelor in care este primul inventator, 32 sunt legate de e-commerce, 2 de tranzactii financiare, 1 de dispozitive; din totalul patentelor in care este singurul inventator, 8 sunt focusate pe dispozitive si 3 pe e-commerce.
  4. Patentele lui Jeff Bezos sunt centrate pe clienti. Analizand frecventa cuvintelor din inventiile lui Bezos, top 5 cuvinte utilizate de acesta sunt „utilizatori”, „sistem”, „dispozitiv”, „tranzactie” si „informatie”, reflectand faptul ca este centrat pe clienti.

Concluzia analizei este ca prioritatile strategice ale companiei sale sunt comertul online, logistica, dispozitivele si continutul digital, dar si dronele – tehnologie a viitorului pe care Amazon a pus ochii, facand deja astfel de livrari.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply