INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu EnRose.ro
Enrose.ro vinde pe Internet buchete si aranjamente florale pentru nunti, botezuri, aniversari, evenimente corporate si sarbatori. In plus, de aici poti inchiria vase de sticla/portelan, suporti si sfesnice de lumanari, obiecte de mobilier noi/vintage, paravane, felinare sau colivii, pentru a-ti transforma evenimentul intr-unul unic. EnRose a devenit magazin online, din site de prezentare, la inceputul lui 2015, modificandu-se pe traseu, „pentru a-l face complet functional si adaptabil la cerintele pietei”, ne-a povestit Adina Filculescu (foto, general manager enRose). Aceasta ne-a povestit ca 70% dintre utilizatorii site-ului vin de pe mobile, ca estimeaza o crestere a veniturilor cu aproximativ 25% YoY, in 2018, de ce a optat pentru livrarea prin curieri interni si cat de importanta e pentru brand castigarea unui premiu GpeC.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici.
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Adina Filculescu: Mi s-a parut firesc sa pastram numele brandului nostru, enRose. Cand am pornit afacerea de design floral si organizare de evenimente, am ales acest nume din pasiunea pentru lifestyle-ul parizian, locul unde s-a nascut ideea de „la vie en rose”. Mi-am dorit sa le ofer oamenilor bucurie prin lucrurile frumoase ale cotidianului, cum sunt florile, piesele de design, dar si dand viata ideilor si viselor lor, in cele mai importante momente.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Mi-am urmat pasiunea pentru flori si design floral, desi mi-am facut studiile intr-un domeniu care pare la prima vedere complet diferit: administrarea afacerilor. Am imbinat placerea cu business-ul, asa cum spun americanii, si asa s-a dezvoltat enRose. Mi-am urmat intuitia si am privit spre greii din domeniul international, precum Gregor Lersch, unul dintre cei mai mari designeri florali din lume.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Motivatia a venit intr-un fel natural, intrucat si tatal meu este antreprenor, deci pot spune ca exista un spirit afacerist in familia noastra. Sa incepi singur nu este usor, presupun ca nu sunt singurul antreprenor care a trecut prin aceasta experienta de debut, insa feedback-ul pe care il primeam de la clienti si dorinta de a dezvolta afacerea constant au coincis cu maturizarea mea.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Este amuzant, dar pot spune fara echivoc ca am avut parte de toate acestea. Mi-am facut studiile la ASE, in administrarea afacerilor, in timp ce cresteam brandul enRose, iar acum implinim 10 ani de business, in acelasi timp in care imi finalizez si doctoratul intr-un domeniu tangential. Am fost autodidacta in sensul in care, dupa cum multi antreprenori pot confirma, teoria difera de practica si, mai ales la nivel de adminstrare, trebuie sa inveti pe parcurs cum te raportezi la cerintele, schimbarile legislative, fluctuatiile pietei si multe altele.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
M-am autofinantat la inceput, am fost prudenta si am incercat – odata ce am inceput sa obtin profit – sa investesc inteligent in resursa umana si in dezvoltarea afacerii, in functie de cerintele pietei. Cum a fost, de pilda, adaugarea componentei e-commerce.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Nu le-am perceput drept obstacole, ci provocari. Sunt o fire pragmatica, dar am un spirit optimist si intelegeam ca toate fac parte dintr-un proces firesc. Am invatat foarte multe lucruri si am crescut si eu odata cu afacerea mea. Mai cred acum, uitandu-ma in urma, ca exista si o doza de entuziasm specific varstei – la 20 de ani, viata pare toata un imens camp de oportunitati si teama de esec nu se resimte apasator.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
E o balanta pe care incerc sa o mentin stabila: ca antreprenor, porti pe umeri intreaga responsabilitate a lucrurilor care se intampla in firma ta, de la asigurarea salariilor, plata taxelor, pana la dezvoltarea afacerii, networking, traininguri, promovare, etc. In acelasi timp, ai libertatea de a duce business-ul in ce directie iti doresti.
Care este publicul tinta al site-ului?
Pe de o parte, avem clientii fideli, care au migrat spre site pentru ca le este mult mai facil sa comande in acest fel, dar si un numar mare de clienti noi, care au venit in ultimii 2 ani. Sunt bucuresteni, din diverse medii, care opteaza pentru un aranjament floral sau un buchet, pentru a face un cadou celor dragi. Livram doar in Bucuresti si Ilfov pentru ca florile – produsele noastre principale – sunt perisabile si tinem foarte mult la calitate. In acelasi timp, ne-am dezvoltat foarte mult pe zona de corporate (decor si design floral pentru diverse evenimente), dar si mentenanta a plantelor. Nu in ultimul rand, avem clientii punctuali, care isi organizeaza evenimente importante (nunta sau botezul copilului). Avem un feedback excelent si ulterior, majoritatea devin clientii fideli pe care i-am mentionat mai devreme ce revin sa comande pe enrose.ro.
De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Am promovat intens personalizarea produselor noastre, astfel ca vizitatorii vor putea observa o calitate inalta, din punct de vedere estetic, a creatiilor noastre florale. Tinem la prospetimea florilor, este esentiala! De asemenea, am implementat „comanda in 2 minute”, pentru a face experienta de shopping foarte rapida, eficienta, practic tot ceea ce isi doreste un client din targetul nostru. Livrarea este gratuita in Bucuresti si, pentru ca ne dorim sa avem cea mai buna comunicare cu clientii nostri, cand produsul este finalizat, primesc fotografii cu produsul final si un mesaj de confirmare dupa livrare. In concluzie, oferim o experienta de shopping placuta si personalizata, astfel incat sa le oferim clientilor exact ceea ce isi doresc. Poate parea amuzant, dar ni se spune deseori ca reducem un pic din stresul cotidian, fiind foarte implicati in relatia client – enRose.ro.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor/serviciilor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Domeniul florist este bine dezvoltat in Romania, mai ales in centrele urbane importante. Mentinem o relatie foarte buna cu ceilalti jucatori de pe piata, dar si cu furnizorii de flori, care sunt un element-cheie. Ne diferentiem prin modul in care a fost gandit acest business: am preferat o zona nisata, personalizata puternic, cu clienti fideli. Nu producem la nivel mass-market si nici nu ne gandim sa ne orientam spre acea zona, care este deja ocupata de marii jucatori de pe piata. Am orientat afacerea in directia digitalului – cu focus pe dorintele clientului si pe interactiunea cu el. „Fait sur mesure” este motto-ul nostru si imi doresc sa pastrez acest concept.
Cati angajati aveti?
Avem o echipa cu 5 angajati full-time si alti colaboratori externi, in zona de mentenanta si programare IT. Pentru evenimentele mari si perioadele aglomerate, suplimentam numarul de floristi.
Cum va merge in perioada asta?
Suntem la finalul sezonului de nunti si evenimente de vara si ne tragem un pic sufletul, insa nu avem mult timp de zabovit pentru ca avem o crestere la comenzile online zilnice si vom intra in curand si in perioada pre-Craciun, foarte aglomerata pentru noi. Vanzarile au crescut semnificativ de cand site-ul este perfect functional si adaptat cerintelor de audit la care am fost supusi. Am planuit si cateva ateliere de creatie florala, pentru ca am testat anterior implementarea lor si am avut o cerere foarte mare. Vor deveni o componenta constanta a enRose, pentru design floral si wedding planning.
Ati participat la Black Friday 2017?
Florile sunt produse perisabile si legate invariabil de ocazii. Nu ne incadram in cerintele ideii de Black Friday, asa ca nu am participat.
Cum au aratat cifrele de Craciun din 2017?
Craciunul este una dintre perioadele cu vanzari dintre cele mai mari si in ultimii 3 ani suntem constant pe un trend de crestere, comparativ cu anii anteriori.
Cum si unde va promovati site-ul?
Stim cat de importanta este promovarea online, de aceea investim in social media (Facebook si Instagram, unde sunt clientii nostri din target; mentinem o comunitate crescuta organic de peste 12.000 de utilizatori pe pagina noastra oficiala de Facebook si aproximativ 6.000 pe Instagram, utilizand planuri de comunicare online bazate pe cele mai noi trenduri si schimbari in algoritmii retelelor). Folosim orice ocazie pentru a face direct marketing, avem si produsele clasice – leafleat-uri, stickere si brosuri – care ne insotesc la toate evenimentele. Le upgradam in functie de tendinte. Si, nu in ultimul rand, am folosit Google Ads. Am avut rabdare sa il crestem organic, urmand indicatiile si sugestiile pe care le-am primit, si acum suntem bucurosi sa vedem rezultatele.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
A fost si inca este un element vital in cresterea afacerii noastre. De ani de zile, clientii mei prefera comunicarea pe Facebook, li se pare deosebit de facila, in plus, acolo se afla intregul nostru portofoliu si clientii cerceteaza foarte atent ceea ce realizam, dar si feedback-ul si review-urile pe care le primim. De administrarea paginii de Facebook, precum si de toate task-urile de promovare online, se ocupa colega noastra, Diana, care este digital marketing specialist.
Aveti versiune de mobile?
Desigur. Stim ca peste 70% din utilizatori folosesc mobile-ul pentru a accesa Internetul sau a face cumparaturi online, cifre confirmate si de statisticile site-ului din Analytics.
Cum credeti ca veti incheia anul curent, in crestere fata de cel precedent, cu cat anume?
Cu siguranta in crestere fata de 2017. Estimam o crestere a veniturilor cu aproximativ 25% in comparatie cu anul precedent, ceea ce ne va permite noi investitii.
In conditiile in care afacerile e-commerce oricum au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Afacerea noastra este un hibrid, pentru ca am dezvoltat ulterior componenta e-commerce, investind constant in ea. Cred ca este esential sa nu se faca rabat de la calitate – in ceea ce priveste e-commerce-ul, este necesar sa ai profesionisti care sa fie mereu updatati cu schimbarile foarte dese si rapide ale tehnologiei. Suntem interconectati si nu iti mai poti permite astazi sa faci un magazin si gata, totul e OK. Un magazin online are nevoie de mentenanta, promovare, modificari. Cred mai degraba in eficientizarea costurilor si distribuirea lor in mod inteligent, decat in reducerea costurilor, ce poate avea consecinte asupra calitatii interactiunii cu clientii, dar inclusiv la nivel de indexare in Google, review-uri etc.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Dezvoltarea sectiunii de blog si modificarile de layout, pentru a fi in pas cu cele mai noi trend-uri de webdesign.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Am investit in angajarea unor curieri interni, mai ales pentru a asigura livrarea in siguranta a produselor noastre. Nu ne putem permite ca un aranjament, un buchet sau o piesa de design floral sa fie deteriorata cand ajunge la client. A fost o optiune care a ajutat afacerea.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Sa castigam un premiu GPeC :). Partiparea la GPeC ne-a ajutat sa ne invatam foarte mult in domeniul e-commerce si, mai ales, auditurile ne-au ajutat sa ridicam site-ul la un nivel optim de performanta.
Leave a reply