INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Uzinex.ro
Lansat in 2024, Uzinex.ro si-a propus sa revolutioneze modul in care companiile industriale achizitioneaza echipamente tehnologice: site-ul e-commerce B2B vinde echipamente de manipulare, masini industriale, materiale de constructii si piese de schimb. Andrei-Sorin Baciu (CEO GW LASER TECHNOLOGY SRL, compania care detine Uzinex.ro) ne-a povestit ca ideea a aparut intr-un moment de tranzitie personala, dar cu o fundatie solida in experienta practica si intuitie antreprenoriala. Aflati mai multe despre afacerea lui din interviul de mai jos!
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Andrei-Sorin Baciu: A fost o inspiratie de moment, dar cu rezonanta profunda. „Uzinex” imbina ideea de „uzina” (un simbol al industriei grele) cu litera „X” (care sugereaza viitorul, inovatia si tehnologia de maine). E un nume care exprima atat traditie industriala, cat si progres. Reprezinta doua lucruri fundamentale pentru noi: pe de o parte, ne adresam antreprenorilor din zona de productie si industrie grea; pe de alta parte, x-ul final subliniaza directia noastra catre tehnologie avansata si solutii de viitor. Surprinzator poate pentru unii, sursa de inspiratie a numelui nu a fost vreo sedinta de branding cu agentii creative, ci o poarta de metal cu numele/logo-ul Mecanex, o fabrica din Botosani. Am incercat sa o cumpar acum multi ani. Nu au fost interesati, dar ideea a ramas cu mine. Si uite cum se intampla: dintr-o poarta neinchiriata, s-a nascut un drum complet nou pentru mine.
De unde ti-a venit ideea de business?
Am avut o fabrica de caramida, pe care am vandut-o unui concurent, in 2022. In timpul activitatii am simtit pe propria piele cat de greu este sa gestionezi certificari, cash-flow si forta de munca pe cale de disparitie. Din 2017, am inceput sa vand utilaje industriale doar cu o pagina de Facebook, pentru a sustine fabrica. Dupa ce am vandut fabrica, mi-am dat seama ca misiunea mea naturala este sa contribui la dezvoltarea industriei romanesti prin tehnologie si suport real.
Ai vreun model in domeniu?
Am mai multe modele, nu doar din industrie. Pentru mine, fiecare antreprenor (indiferent de nivel) este o sursa de inspiratie. Sunt mereu atent la ce fac ceilalti – imi place sa „fur meserie”, cum se spune.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere?
Parintii mei, dupa ce au fost disponibilizati (concediati) la inchiderea fabricii Electro Contact din Botosani, cu banii de lichidare s-au apucat de facut piata, prin judetul Botosani. Astfel am ajuns ca, de la o varsta frageda, sa fac parte din afacerea familiei. Cam de pe la 12 ani m-au initiat parintii in afaceri, am avut parte de mentorat din partea lor, in special pe zona de comert.
Ai pornit la drum singur?
Aproape toate initiativele mele de business au inceput singur. In prezent, Uzinex este construit in parteneriat cu alti doi profesionisti din domenii conexe – impreuna formam o echipa care dezvolta un ecosistem industrial complet.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Sunt inginer horticol, de formatie. In facultate, am avut cateva cursuri de baza in management si marketing, dar adevarata formare a venit din experienta si autoeducatie. In antreprenoriat, daca nu inveti constant, ramai in urma.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Niciodata nu mi-a fost greu sa atrag resurse. Cred ca entuziasmul meu e molipsitor – oamenii simt directia si prind incredere. Asta ajuta enorm cand vrei sa pornesti ceva nou. In fabrica de caramida am investit foarte mult. In Uzinex, aproape nimic: a fost pornit, cum se spune, „de foame”. Dar tocmai lipsa resurselor ne-a facut eficienti..
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Da, sunt obstacole la fiecare pas. Cheia este mindsetul. Privesc fiecare problema ca pe o provocare care, odata depasita, imi adauga o abilitate noua si imi intareste caracterul.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
N-am fost niciodata angajat, deci pot vorbi doar din postura de antreprenor. Libertatea de a decide ce faci cu timpul tau este un avantaj urias. La schimb, insa, vine responsabilitatea totala.
Care este publicul tinta al site-ului?
Ne adresam exclusiv persoanelor juridice – in special firmelor mici si medii din industrie. Ateliere de tamplarie, confectii metalice, fabrici de beton prefabricat sau companii in curs de automatizare. Ii sprijinim cu solutii tehnologice reale.
Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Lucram DOAR cu producatori chinezi in care este implicat si statul chinez – ceea ce ne ofera predictibilitate pe termen lung. Putem garanta piese de schimb chiar si peste 30 de ani. Asta inseamna siguranta pentru client, iar noi ne asumam costurile suplimentare, pentru ca beneficiarii sa aiba stabilitate.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Suntem probabil singurii din Romania care ofera 60 de luni garantie la echipamente industriale. Avem acest curaj pentru ca ne alegem atent furnizorii – echipamentele noastre sunt fiabile si robuste.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Exclusiv din China. Lucram direct cu fabricile in care este partener si statul chinez.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Website, retele sociale, licitatii publice si – cel mai puternic canal – networkingul.
Cati angajati aveti?
Un singur angajat, dar o retea extinsa de colaboratori externi, in toata Romania. Functionam dupa modelul britanic – descentralizat si flexibil.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna aprilie – n.r.)?
In 2024, am atins o cifra de afaceri de 1,5 milioane de lei si vanzari de 2,5 milioane de lei. Putem mai mult. Traficul site-ului este gestionat de colaboratori – avem o echipa externa care se ocupa de partea digitala.
Ati participat la Black Friday 2024?
Nu facem promotii de Black Friday niciodata. Nu cred ca ce vindem noi este achizitie de impuls, ca sa aiba vreun efect o reducere de moment. In general, fereastra de inchidere a unei vanzari in domeniul nostru este intre 30 de zile si 3 ani. Ce vreau sa zic e ca oamenii (inainte sa-ti plateasca cateva zeci de mii de euro) au nevoie de timp sa analizeze toate variantele de pe piata si abia dupa pot lua o decizie.
Cum si unde va promovati site-ul?
Peste tot, inclusiv in presa.
Aveti pagini de Facebook, Instagram, YouTube, TikTok? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem conturi si pagini pe toate retelele socaile posibile. Nu cred ca e relevant in domeniul nostru – decat pentru a arata ca afacerea are puls.
Aveti versiune de mobile?
Da.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Nu stiu.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Avem un target de 12 milioane de lei, pentru 2025. Lucram constant pentru a-l atinge.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Noi nu credem in taieri de cheltuieli, ci in cresterea veniturilor. Nu poti optimiza saracia – e un principiu pe care l-am auzit la un guru de vanzari online din Romania si in care credem profund.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Momentan nu avem o analiza completa, dar stim ca in domeniul nostru provocarile vin mai degraba din logistica decat din digital.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
In ceea ce priveste curieratul intern, colaboram cu firme de incredere si (de-a lungul timpului) am reusit sa dezvoltam un sistem logistic eficient, adaptat specificului echipamentelor industriale – volum mare, greutate considerabila, livrari in locatii atipice. Problemele apar, insa, in lantul logistic international, mai ales in contextul geopolitic actual.
Din pacate, cand activezi in domeniul echipamentelor industriale importate, nu vorbim doar de curierat clasic, ci de transporturi maritime containerizate. Aici, fiecare criza globala lasa o amprenta directa asupra activitatii. Am traversat pandemia din 2020, cand transporturile din China au fost aproape paralizate – costurile au crescut de trei ori, iar vapoarele erau rezervate aproape exclusiv pentru masti si echipamente medicale. Mai recent, conflictul din Marea Rosie (unde gruparea Houthi a inceput sa atace nave comerciale) a dus la redirectionarea unor rute prin Capul Bunei Sperante, ceea ce insemna intarzieri si costuri suplimentare. In acest moment, transportatorii turci sunt printre putinii care mai au acces relativ liber prin acea zona, iar asta ne obliga sa regandim constant strategiile logistice.
Ce facem pentru a depasi aceste obstacole? In primul rand, ne-am construit un sistem flexibil, cu mai multe optiuni de transport – lucram cu freight forwarders agili, care ne pot oferi solutii rapide, chiar daca uneori sunt mai scumpe. In al doilea rand, avem un dialog permanent cu producatorii din China, pentru a planifica din timp livrarile, tocmai pentru a evita blocaje.
Suntem constienti ca traim intr-o lume interconectata, unde politica internationala influenteaza direct businessul local. De aceea, monitorizam constant contextul global (inclusiv alegerile din SUA sau deciziile UE), pentru ca orice schimbare poate afecta timpii de livrare sau costurile de transport. Suntem pregatiti sa ne adaptam din mers, pentru ca in acest domeniu agilitatea este mai valoroasa decat stabilitatea.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Vrem sa devenim cel mai mare ecosistem industrial din Europa. Nu ne oprim pana nu transformam Uzinex in referinta continentala.
Leave a reply