Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu TomisTravel.ro

Varianta online a agentiei de turism Tomis Travel, din Constanta, s-a lansat la inceputul anului 2008, de la inceputul activitatii compania dorind sa prezinte si pe Internet ofertele agentiei. Florin Gemanaru (foto, General Manager tomistravel.ro) ne-a povestit despre cum visul lui din copilarie a devenit afacere offline si online, despre cum in sezonul de vara 2017 au avut peste 20 de milioane de tarife pe zeci de destinatii, cum anul viitor vor incepe lucrul la o aplicatie mobile si cum 2018 inseamna, pana acum, o crestere de  15 – 20% YoY.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Florin Gemanaru:
Am dorit sa fie usor identificabil din ce oras suntem, obiectul de activitate am incercat sa-l includem prin cuvantul „travel”.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Din totdeauna mi-am dorit sa am agentia mea de turism, mereu am visat la ideea de a-i trimite pe oameni in vacanta. Cel mai mare vis al meu de cand eram copil era sa organizez vacante, nu visam la ideea de a merge in vacanta, ci de a organiza vacante pentru altii. Cu 10 ani inainte de a deschide agentia de turism, am facut un curs postuniversitar de 6 luni in domeniu, unde mi-am luat brevetul in turism.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Cand am inceput activitatea in domeniul turismului, aveam experienta antreprenoriala, avusem inainte alte 2 activitati cu un oarecare succes la vremea respectiva.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Cel mai mult imi place sa studiez, sa descopar si sa aflu lucruri noi. Niciodata nu ma plictisesc a invata lucruri noi, nu am urmat o facultate de specialitate. In facultate am fost insa la multe cursuri in domeniul turismului  si marketingului, pentru ca eram pasionat.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare, a fost greu?
Probleme de finantare la inceput de drum nu am avut, avand la momentul deschiderii o activitate in domeniul bursier ce mi-a sustinut inceputul activitatii agentiei de turism.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
In primele luni am facut multe greseli, investind in tot felul de proiecte ciudate de promovare in marketing, din care am invatat foarte multe lucruri.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
De 20 de ani sunt antreprenor, nu am fost niciodata angajat. De cand am iesit de pe bancile scolii mi-am deschis propria afacere. Cateodata ma gandesc ca ar fi fost interesant sa lucrez intr-o multinationala pentru a intelege cum lucreaza o corporatie. Avantajul de a fi antreprenor este ca esti liber, poti crea si implementa ceea ce gandesti si poti.

Care este publicul tinta al site-ului?
In mare parte, clientii agentiei sunt oamenii ce muncesc in strainatate. Cei care cumpara vacante sunt persoane cu un anumit venit financiar, indiferent de varsta. In functie de pachetele turistice pe care le oferim turistilor, avem persoane peste 55 de ani (seniori) si persoane tinere (care lucreaza in companii mari si isi doresc vacante de relaxare). De cativa ani au aparut tichetele de vacanta, iar o parte din cei care doreau sa viziteze tara noastra vin in agentie pentru a-si cumpara o vacanta in Romania.

De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Pe site avem ofertele celor mai importanti turoperatori din Romania, pentru vacante in strainatate si in Romania. Toate ofertele sunt adunate la un loc. Poti gasi cele mai bune oferte de vacanta intr-un loc, poti filtra rezultatele, poti analiza rezultatele obtinute, astfel incat la final sa iei cea mai buna decizie. Intodeauna in spatele unei rezervari suntem noi, agentii de turism, care discutam cu clientul si incercam sa intelegem de ce a ales o anumita vacanta, pentru a vedea daca se potriveste si pentru a-i oferi si alte informatii suplimentare si personale, din experienta noastra.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor/serviciilor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
In piata de turism este important sa cunosti produsul turistic. Acest produs nu este palpabil, nu se poate testa sau incerca. Conteaza foarte mult experienta si destinatiile vizitate de agentul de turism. Cunoastem aproape toate destinatiile promovate si hotelurile ce le avem in oferta. Alegerea unui pachet turistic poate dura si 2 – 3 luni, pana la decizia finala. Tinand cont ca sunt situatii de grupuri de 10 – 20 de persoane, care trebuie sa cada de comun acord asupra unei destinatii, perioade de vacanta, a unui hotel si a ceea ce doresc sa faca la destinatie.

De unde va cumparati pachetele de servicii ?
Colaboram cu cei mai importanti jucatori din piata de turism din Romania si strainatate. Avem acces la cele mai importante sisteme de rezervari. Avem acces la milioane de locatii la nivel mondial, putem crea pachete turistice oriunde in lume. Putem trimite in sistem organizat/charter/circuit turistic, cu ghid in limba romana, aproape oriunde pe mapamond.

Cati angajati aveti?
In agentie suntem 3 persoane care lucreaza cu norma intreaga. Programul de munca este 08:00 – 19:00, de luni pana vineri, si apoi online pana la ora 23:00. Dar sunt multe situatii cand discutam cu clientii, indiferent de ore si zile. Discutiile in domeniul turismului sunt dintre cele mai placute, pentru ca vorbim de destinatii, plaje, tipuri de mese, servicii oferite la hoteluri si toate te duc cu gandul la vacanta.

Cum va merge in perioada asta? Sunt vizitatori pe site? Dar vanzari?
In 2017 am construit un site foarte puternic, avand in sezonul de vara peste 20 de milioane de tarife pe zeci de destinatii, avem vizitatori, avem rezervari si suntem multumiti de randamentul anului 2018.

Ati participat la Black Friday 2017? Cum au aratat, comparativ, cifrele de BF si Craciun 2017?
Black Friday a fost cel mai important eveniment de vanzare in 2017. Am avut o strategie clara si o campanie de marketing bine pusa la punct. Am invatat insa din greselile anilor anteriori si speram sa imbunatatim semnificativ Black Friday 2018. In perioada Craciunului vindem pachete turistice exotice sau la schi pentru anul urmator.

Cum si unde va promovati site-ul?
Scriem advertortiale, avem lunar articole scrise in diferite ziare, reviste si bloguri din tara. Avem campanii de Facebook si Google AdWords.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem pagina de Facebook, primim cereri si intrebari din ea. Facem campanii Facebook Ads. In principal campania pe Facebook o tinem pentru cresterea brandului agentiei de turism.

Aveti versiune de mobile?
Avem varianta de site responsive ce corespunde ultimelor cerinte. Avem in plan, in 201,9 sa dezvoltam o aplicatie mobila. In momentul de fata facem research, pentru a descoperi ce lucruri ar trebui sa dezvoltam intr-o aplicatie, astfel incat aceasta sa ramana pe telefonul utilizatorilor.

Cum credeti ca veti incheia anul curent, in crestere fata de cel precedent, cu cat anume?
In primele 2 trimestre ale anului 2018 avem o crestere de  15 – 20% fata de 2017. Suntem multumiti de cresterea acestui an, credem ca in 2017 – 2018 am construit un site puternic si ne asteptam la cresteri de 20 – 30% in 2019 – 2020.

In conditiile in care afacerile e-commerce oricum au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Site-ul nostru are aproape aceleasi cheltuieli ca si magazinul offline. In momentul de fata chiar daca multe vanzari se finalizeaza offline, marea majoritate a rezervarilor incep online. Pentru noi, site-ul si mediul online este cel mai puternic instrument de vanzare.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton ?
In 2018, dorim sa crestem increderea vizitatorilor in site. Avem multe produse de calitate si o gama  diversificata de produse turistice, ne propunem sa le punem in evidenta cat mai bine.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Dorim sa aducem functii noi in site-ul tomistravel.ro. Avem nevoie de mai multe filtre calitative, avem nevoie sa crestem increderea vizitatorilor in site-ul nostru.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply