Cum functioneaza algoritmul Facebook – tips & tricks
Incepand cu anul 2020, Facebook are 1,82 miliarde de utilizatori activi zilnic si 2,7 miliarde de utilizatori activi lunar. Si, desi utilizarea Facebook creste in mod constant, observam ca reach-ul organic este intr-un declin rapid. Aici intervine algoritmul Facebook. Reach-ul mediu al unei postari organice de Facebook este de doar 5,2%. Acest lucru se datoreaza partial modificarilor aduse algoritmului Facebook care prioritizeaza postarile persoanelor fata de continutul realizat de paginile de business.
Ce este algoritmul Facebook?
Practic, algoritmul Facebook este modul platformei de a decide ce postari sa introduca in fluxurile utilizatorilor si cand apar aceste postari. Postarile nu apar in ordine cronologica. In schimb, algoritmul evalueaza si marcheaza postarile inainte de a le comanda pe baza interesului pentru feed-ul unui utilizator. Algoritmul plaseaza postarile de care crede ca vei fi mai interesat in partea de sus a feed-ului.
De ce ar trebui sa iti pese de algoritmul Facebook
Business-urile mici reprezinta in jur de 90 de milioane de pagini, pe Facebook. Competitia este destul de acerba. Daca nu ai alocat un buget de publicitate, iti va fi greu (spre imposibil) sa iesi in fata, sa ajunge la oamenii interesati de produsele sau serviciile tale. Daca stii cum functioneaza algoritmul Facebook si creezi continut in concordanta cu cerintele si utilitatea audientei tale, probabil vei beneficia de o promovare organica mai buna si, totodata, vei economisi bani din bugetul de publicitate.
Cum functioneaza algoritmul Facebook, in 2021
Algoritmul Facebook functioneaza in felul urmator: analizeaza toate postarile din reteaua de prieteni si interese a unui utilizator si le clasifica in functie de posibilul interes pentru acel utilizator. Mai exact, in functie de istoricul lui de comportament, AI-ul din spate va decide daca o postare s-ar putea sa-I placa sau nu si le va marca in acest fel, le va categorisi pentru a sti pe viitor cum sa ti le arate mai usor.
4 factori de clasificare a fluxului de stiri din algoritmul Facebook
Factorii de clasificare a fluxului de stiri sunt separati in 4 grupuri: inventar, semnale, predictii si scor de relevanta.
- Inventar. Inventarul este ceea ce Facebook numeste intregul continut de pe platforma. De exemplu, postarile de la prieteni si familie, grupurile in care va inscrieti si paginile care va plac sunt exemple de inventar.
- Semnalele majore de clasare. Semnalele sunt singura parte a algoritmului pe care chiar il poti controla oarecum. Acestea sunt impartite in doua categorii: pasiv si activ.
- Semnalele pasive sunt valori inactive (cum ar fi timpul de vizualizare, tipul de poveste si timpul postarii).
- Semnalele active sunt actiuni de evidenta a implicarii, inclusiv aprecieri (Like-uri), distribuiri si comentarii. Schimbarile recente ale algoritmului Facebook subliniaza interactiunile semnificative. Prin urmare, algoritmul atribuie mai multa greutate semnalelor active deoarece aduc interactiuni semnificative, cum ar fi comentarii, raspunsuri, aprecieri si distribuiri
Iata principalele semnale de clasare de luat in considerare:
Engagement
- Comentarii si aprecieri
- Interactiune cu continutul paginii partajat de prieteni
- Distribuiri pe Messenger
- Raspunsuri la comentariile unui videoclip
Relatia cu postarea
- Cu cine interactioneaza utilizatorii
- Afisul continutului
- Procentul profilului este complet
- Interactiunile dintre oameni (interactiunile dintre oameni si pagini au o pondere mai mica)
Tipul de continut
- Tipul postarii (video, link, imagine)
- Cat de informativ este continutul
- Timpul petrecut pe post
Recenta
- Primele sunt afisate postarile mai noi
- Ora la care a fost postat
- Diferenta de timp – cand a fost postat / cat e ora acum
- Tehnologie (ce tip de telefon, conexiune la internet)
Predictii
Exemplu: ai facut odata o anumita cautare in search, sa zicem „camera de supraveghere” si de atunci feedul este constant plin de postari si reclame care prezinta camera si ssiteme de supraveghere videp. Acesta este un exemplu de predictie pe care il face algoritmul, pe baza interesului exprimat an cautarea respectiva.
Predictiile nu influenteaza doar anunturile pe care le vezi. De asemenea, iti evalueaza profilul si comportamentele pentru a decide ce sa iti arate in news feed. Predictiile urmaresc sa inteleaga atat lucrurile de interes pentru tine, dar si cele care nu prezinta niciun fel de intere, astfel incat algoritmul sa-ti arate numai continut cu care este probabil sa interactionezi.
Scorul de relevanta
Facebook ofera fiecarui continut un scor care dicteaza cat de relevant este pentru un anumit utilizator. Un scor mai mare indica faptul ca continutul va fi probabil afisat pe flux. Continutul va primi un scor diferit in functie de fiecare utilizator individual.
Impactul Apple asupra anunturilor
Actualizarea IOS 14 de la Apple ofera utilizatorilor optiunea de a opta sau nu pentru partajarea datelor. In SUA, studiile Facebook au aratat ca afacerile au inregistrat o scadere cu 60% a vanzarilor pentru fiecare dolar cheltuit pe reclame ca urmare a acestei modificari.
11 sfaturi pentru a lucra impreuna cu algoritmul Facebook
Cheia pentru a lucra cu algoritmul este intelegerea acestuia. Iata esenta: daca doresti reactii si rezultate semnificative, concentreaza-te asupra publicului si evitati momeala cu engagementul pentru a reusi sa obtii un reach organic mai bun. Mai jos sunt cateva sfaturi pentru a face acest lucru:
1. Evita aceste greseli. Pe masura ce algoritmul devine mai inteligent, incepe sa identifice „engagementul-momeala” ca o modalitate de a creste in mod artificial clasarea continutului. Engagementul-momeala este atunci cand postezi continut cersind reactii si aici ma refer la:
- clickbait (postari care solicita clicuri sau ademenesc utilizatorii sa faca clic cu informatii senzationale sau false)
- Like-momire (postari care cer aprecieri, comentarii si distribuiri)
- postari cu un model diferit de clickbait
Iata cateva alte tipuri de continut care nu se inteleg bine cu algoritmul:
- postari cu linkuri spam (de exemplu, linkuri cu un titlu clickbait care duc la o pagina plina de reclame)
- continut repetat
- postari de tip text simplu
- continut de pagina intens promovat care ii determina pe cititori sa cumpere si atat
- postari care refolosesc textul din anunturile existente
2. Interactioneaza cu publicul.. Postarea de continut pe Facebook si asteptarea cresterii reach-ului organic nu mai functioneaza. Foarte important e ca dupa postare sa petreci timp interactionand cu audienta in orice mod posibil. Raspunde la comentariile si mesajele lor. A nu raspunde unei persoane care se implica in brandul tau te face sa pierzi o ocazie de a incuraja o relatie cu acea persoana (una care ar putea duce la un engagement organic si chiar la conversii viitoare). Algoritmul Facebook prioritizeaza partajarea continutului intre oameni, mai degraba decat de la pagini la oameni, astfel incat obiectivul tau ar trebui sa fie ca utilizatorii sa interactioneze cu (si eventual sa partajeze) continutul astfel incat sa fie vizibil si pentru lista lor de prieteni.
3. Convinge fanii sa interactioneze intre ei. Posteaza continut care starneste conversatii in randulfanilor. Potrivit Facebook, algoritmul foloseste „logica de actiune” pentru a impinge postarile care starnesc conversatie.
4. Cere sustinerea angajatilor/colegilor. Algoritmul acorda o mai mare importanta postarilor utilizatorilor, astfel incat continutul ajunge mai usor de la persoana la persoana decat de la pagina de business la o persoana. Ce e de facut in cazul acesta? Cere-le angajatilor sa posteze despre brand sau sa distribuie anumite postari ale paginii. In acest fel poti creste reach-ul organic dar si notorietatea brandului in cercul de pireteni al angajatilor sau colegilor tai.
5. Obtine mai multe reactii la postari. Reactiile sunt o optiune si le poti alege in loc de clasicul Like. Acestea par sa aiba mai multa greutate decat Like-urle simple. Pentru a declansa mai multe reactii din partea audientei gandeste-te la tipul de continut care atrage astfel de emotii: emotiv, funny etc.
6. Posteaza la momentul potrivit. Mai sus am vorbit despre faptul ca timpul si recenta au aparut pe lista principalelor semnale de clasare? Asta a fost dintr-un motiv intemeiat pentru ca algoritmul Facebook continua sa sublinieze importanta acestora. Chiar daca postarile nu mai apar in ordine cronologica, cele mai noi postari sunt in continuare cele mai susceptibile de a fi in partea de sus a news feed-ului si e bine sa tii cont de asta.
7. Foloseste-te de Stories/povesti. Folosirea Storie-urilor/povestilor de pe Facebook este o modalitate subtila de a ocoli constrangerile algoritmului Facebook. Povestile nu fac parte din fluxul de stiri Facebook, asa ca regulile algoritmului nu se aplica cu adevarat lor si totodata au un reach din ce in ce mai mare fiind tot mai folosite.
8. Creeaza un grup (sau mai multe). Grupurile promoveaza comunitatea si conexiunea, exact ceea ce trebuie sa dezvolti impreuna cu publicul tau pentru a aduce acele reactii semnificative atat de importante in news feed. In grup ai ocazia de a face regulile tale, de a-I implica pe membrii, de a crea engagement si comunitate in jurul brandului tau.
9. Go Live. Live-ul pe Facebook este unul dintre cele mai autentice si mai intime moduri de a va conecta cu publicul. Clipurile Live primesc de 6 ori mai mult engagement decat videoclipurile standard de pe platforma. Este o modalitate excelenta de a atrage atentia asupra continutului pe care il promovezi deoarece algoritmul Facebook va afisa emisiuni live care au o multime de spectatori si implicare fata de utilizatorii cu interese si comportamente similare. Acest hack face ca transmiterea live pe Facebook sa fie o cale rapida pentru cresterea reach-ului organic.
10. Posteaza videoclipuri mai lungi si asigura-te ca sunt vazute. Cu cat oamenii iti urmaresc videoclipul mai mult, cu atat algoritmul Facebook il va impinge in sus in news feed. Videoclipurile vor primi un spor suplimentar daca sunt cautate direct, au mai mult de 3 minute si daca sunt originale si postate nativ pe platforma.
11. Extra: sporeste reach-ul organic cu un mic boost. Aici e simplu; vezi ce postare sau ce tip de postare functioneaza cel mai bine cu audienta ta si in cazurile respective poti sa o ajuti cu un mic (sau mare) boost, in functie de obiectivul tau pentru respectiva postare. Sigur rezultatele vor fi multumitoare.
Concluzie
Algoritmul Facebook se schimba continuu. Desi s-ar putea sa nu ne aflam niciodata in intregime felul in care acesta functioneaza din punct de vedere tehnic si stiintific, e bine sa facem research si sa avem un punct de plecare, cum sunt si sfaturile de mai sus. Daca consideri ca a tine pasul cu modificarile care apar periodic in algoritmul Facebook este o munca prea solicitanta, iti recomand sa te concentrezi asupra studierii comportamentului audientei si dezvoltarea unei strategii de continut care sa raspunda nevoilor acesteia, pentru a-ti maximiza sansele de a ajunge la un procent cat mai mare de personae din acea audienta. Spor la treaba!
Leave a reply