Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Cum arata noul marketing Pepsi, axat pe client (VIDEO)

Industria bunurilor de consum ambalate (CPG) vinde de zeci de ani pe acelasi sistem: productie, distributie si comunicare in masa, destinate tintirii a cat mai multi oameni, noteaza thinkwithgoogle.com. Dar mobile-ul si noile tehnologii schimba industria CPG, reorientand-o spre ajungerea la publicul-tinta perfect pentru dezvoltarea brand-ului. Bombardati cu sute de mesaje publicitare zilnic, oferindu-li-se extrem de multe variante de produs, avand o atentie limitata si facand alegeri mai personale, clientii trebuie sa primeasca experiente de valoare la fiecare interactiune pentru a fi convinsi sa cumpere.

Aceasta schimbare este dificila pentru orice brand. Cand PepsiCo a decis sa invete sa anticipeze intentia imprevizibila a clientilor la scara mare (pentru ca brand-ul lor sa fie iubit si in urmatorii 120 de ani), asta a insemnat descoperirea instrumentelor, proceselor si oamenilor potriviti pentru aceasta schimbare.

Pentru a anticipa la scara mare nevoile clientului individual, ai nevoie de informatii „digerate” via tehnologii machine learning: de la partenerii de retail, cei digital si din surse sindicalizate. Infrastructura PepsiCo a fost creata avand in minte scopuri de marketing traditionale, deci compania s-a maturizat digital: a angajat persoane cu abilitati analitice, a stabilit fluxuri de lucru interdepartamentale si o infrastructura care punea pe primul loc nevoile clientelare, a luat decizii bazate pe date, a investit in tehnologii si platforme care sa aduca toate informatiile la un loc, intr-un hub, in cloud.

Pasul 2 a fost intelegerea ADN-ului clientelar, prin anticiparea nevoilor, contextului si locatiei, definirea calatoriei de cumparare, oferirea de experiente personalizate si de valoare. Astfel, a folosit informatiile brute despre client de mai sus pentru a-i spune povesti care sa il atraga. Pentru a atinge, de exemplu, segmentele-tinta de public la lansarea Bubly, din 2019, PepsiCo a creat reclame dinamice, bazate pe preferintele individuale, cu ajutorul YouTube Director Mix (personalizand, practic, continutul video in functie de utilizator – o persoana care asculta muzica in momentul afisarii reclamei Bubly, vedea un text de genul „Adauga-ma la playlist-ul tau”).

Cineva pasionat de clipuri video despre produse sanatoase, ar fi vazut o reclama Bubly cu textul „0 calorii. 0 indulcitori”.

Aceste reclame personalizate au crescut brand awareness-ul cu 30% mai mult, comparativ cu cele axate doar pe benefiicile produsului.

Acum, PepsiCo poate estima care este cel mai bun continut, care sunt strategiile inovatoare optime, are un motor intuitiv in-house, construit cu ajutorul Google Ads Data Hub (care anticipeaza nevoile clientelare si care a inlocuit documetarea traditionala prin metode ca focus-grupurile) si foloseste date stanse in timp real (cuvinte-cheie din Search si cifre de vanzari) pentru a sti exact ce produse vrea publicul si unde. De exemplu, a adus inapoi pe rafturile americane Crystal Pepsi (lansat in anii ’90), la cererea publicului, a creat Maker Overnight Oats si apa cu arome in urma informatiilor obtinute din motoarele de cautare si de pe social media, a lansat produsele Ojas Studio ca raspuns la cererile primite de la clientii online.

Leave a reply