Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Cum a gandit Jeff Bezos intrarea pe piete noi, cu produse revolutionare (video)

Ce sfaturi are Jeff Bezos pentru un startup care vrea sa lanseze produse noi? In urma cu 10 ani, fondatorul Amazon dadea un interviu pentru Business Insider, in care explica faptul ca inceputul companiei a fost unul nisat, iar dezvoltarea ulterioara a venit in urma feedback-ului clientelar primit.

Startuparchive.org  a scos din arhiva interviul si noteaza ca Bezos sfatuieste antreprenorii online aflati la inceput de drum sa lanseze treptat produse/servicii noi: „Cu siguranta as sfatui un startup mic sa fie cat mai nisat si cat se poate de concentrat. Daca te uiti la planul de afaceri original al Amazon, nu era niciun semn ca vom vinde si altceva, in afara de carti… Am vrut sa construiesc o librarie online si atat”.

Dar ideea a functionat mai bine decat credea. Asa ca Amazon a lansat si o sectiune de muzica (care a prins la consumatori) si productii video (care au functionat si ele). In acel moment, fondatorul Amazon a trimis un e-mail clientilor: „Am ales aproximativ 1.000 de clienti si le-am spus: «In afara de lucrurile pe care le vindem astazi – carti, muzica si video – ce v-ar placea sa vindem? Si lista pe care am primit-o a fost incredibil de lunga… Asa am pus un picior in fata celuilalt”.

Acesta explica extinderea companiei lui e-commerce in noi directii in 2 moduri: „Unul porneste de la nevoia clientului (vom porni de la nevoia clientului spre abilitatile de care avem nevoie). Iar celalalt pune abilitatile inainte: pornim de la un set de abilitati pe care il avem, la un nou tip de clienti”.

Kindle este un exemplu de nevoie clientelata, careia gigantul e-commerce i-a raspuns prin crearea unui produs nou, destinat e-book-urilor, desi nu avea o divizie de hardware in acel moment (deci si-a creat abilitati pornind de la nevoia pietei). Iar Amazon Web Services (AWS) este un exemplu de abilitati existente care au generat un public-tinta nou: „Datorita tranzactiilor pe care le efectuam, probabil ca aveam mai multa experienta decat oricine altcineva din lume. Sistemele de tranzactii sunt atat de complicate si greu de construit si noi am avut (probabil inaintea oricui altcuiva) o arhitectura orientata spre servicii, de o mare complexitate. Pentru ca faceam asta, am putut vedea putin in viitor si am decis sa construim AWS, care s-a transformat intr-o afacere uriasa”, a explicat fostul CEO.

Bezos concluzioneaza spunand ca „a avea o afacere este ceva foarte situational. Regulile generale sunt bune, dar trebuie aplicate in situatia potrivita. (…) Misiunea unui lider senior este sa-si dea seama in ce situatie se afla”. Urmareste intregul clip video din 2014, mai jos. 

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply