COVID-19: top 10 sfaturi pentru antreprenorii online de succes
Sectorul e-commerce a evoluat cu pasi mari in ultimele luni, pe fondul pandemiei COVID-19, care a inchis temporar magazinele fizice si a determinat consumatorii sa cumpere online alimente si produse strict necesare. Comerciantii care nu s-au adaptat rapid au avut parte de vanzari considerabil mai mici, probleme financiare si concedieri la capitolul personal.
In peisajul contemporan, marcat de noul coronavirus, ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faca un antreprenor care vinde pe Internet? Entrepreneur.com a strans laoaltata 10 sfaturi de tipul „Asa da” si „Asa nu” oferite de Sahil Dahiya (antreprenor si expert e-commerce):
- Tine la curent clientii cu schimbarile afacerii tale. In contextul restrictiilor care au afectat numeroase afaceri la nivel mondial, magazinele online trebuie sa asigure ca isi anunta clientii in ce situatie se afla (la nivel de vanzari, livrare, intarzieri, modificari de stoc/pret, initiative sociale), trimitand un e-mail pentru a anunta orice noutate ce poate interesa clientii.
- Fa-ti clientii sa intelega avantajele comertului online. Majoritatea oamenilor cumparau mai des produse din magazinele traditionale, fizice, inainte de pandemie. In timpul acesteia, daca nu s-au mutat online, trebuie sa ii faci sa inteleaga avantajele, oferindu-le reduceri si explicatii apropo de faptul ca e-commerce-ul este mai sigur, la indemana si mai comod.
- Ofera clientilor produse/servicii alternative. Proprietarii de afaceri e-commerce trebuie sa se adapteze situatiei – daca pana acum vindeau online doar abonamente la sala, de acum inainte se pot axa si pe servicii suplimentare (sesiuni de yoga, Zumba sau cardio la domiciliu), pentru a putea atrage cat mai multi clienti.
- Atrage clienti noi in magazinul tau online. E important sa nu-ti pierzi clientii vechi, dar nu uita nici de cei noi. Pandemia constituie o oportunitate de a-i cuceri pe cei din urma.
- Utilizeaza-ti resursele intr-o maniera optima. Recupereaza-ti pierderile prin cheltuieli cat mai putine, economii acolo unde se poate si reducerea profitului, pentru a-ti pastra clientii.
- Fii atent la limbajul folosit. Clientii tai sunt stresati, tematori si nu vor reactiona bine la un limbaj glumet, nepotrivit in contextul actual. Adapteaza-ti textele, grafica si eforturile de marketing la pandemie.
- Nu fi oportunist. Nu trimite SMS-uri si e-mail-uri unor clienti care nu au mai avut niciun contact cu magazinul tau online de ani de zile – disperarea de a-ti creste vanzarile nu face bine.
- Nu trimite e-mail-uri doar de dragul de a le trimite. Atrage-ti clientii cu tehnici de marketing noi, pe social media, dar nu-i bombarda cu e-mail-uri plictisitoare.
- Nu incuraja clientii sa ignore sfaturile oficiale apropo de sanatatea lor. Asigura-te ca aderi in continuare la normele de siguranta impuse de pandemie si dupa terminarea acesteia, explicand clientilor ca o faci si ca le recomanzi si lor sa o faca.
- Nu promite ceea ce nu poti oferi. Degeaba promiti clientilor livrarea intr-un anumit interval de timp sau ambalarea impecabila a unor produse casante, daca le ajunge comanda tarziu si produsul deteriorat inauntru. Oamenii au nevoie, mai mult ca oricand, de garantii respectate de catre comerciant, altfel isi vor pierde definitiv increderea in acesta.
Leave a reply