Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Comisia Europeana vrea introducerea unui euro digital, in 2023

Comisia Europeana a anuntat recent ca are de gand sa propuna un proiect de lege care sa autorizeze utilizarea unei monede euro digitale, in 2023, informeaza site-ul politico.eu. Proiectul va servi ca fundatie legala pentru eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) de a crea o versiune virtuala a bancnotei sau monedei euro. Proiectul de lege va trebui negociat in capitalele statelor membre ale Uniunii Europene (UE) si in Parlamentul European, inainte de a fi impus sub forma legislativa, in intreaga UE.

In noiembrie 2021, Fabio Panetta (Executive Board Member al Bancii Centrale Europene) le spunea membrilor Parlamentului European ca „daca nu vom satisface aceasta cerere, o vor face altii. Din postura de co-legislatori, veti juca un rol-cheie in toate schimbarile care vor fi necesare asupra cadrului legislativ din UE, pentru a introduce un euro digital”.

BCE face momentan experimente in-house apropo de aceasta moneda unica europeana digitala, urmand ca, la finalul lui 2023, sa inceapa munca la un prototip. Ulterior se va decide daca merita sa se si bata monede euro digitale (care ar putea fi gata in 2025, cel mai devreme) sau nu.

Ideea nu este una inovatoare. Bancile centrale din intreaga lume lucreaza activ la dezvoltarea unor monede digitale proprii, pentru a face fata popularitatii in crestere a criptomonedelor: am scris deja despre cat de raspanditi sunt yuanii digitali (criptomoneda Bancii Centrale din China), care sunt acceptati ca metoda pe plata pe JD.com (unii angajati ai site-ului e-commerce fiind platiti in e-CNY), iar in Israel se fac eforturi in directia unui shekel digital inca din 2018. Si Facebook a lucrat ani buni la propria criptomoneda (Diem, fosta Libra), care nu a fost privita cu ochi buni nici in Europa, nici in State si care – intr-un final – a esuat.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply