Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Care este ROI-ul inteligentei artificiale generative?

A trecut peste un an de la lansarea ChatGPT, perioada in care au aparut numeroase instrumente de inteligenta artificiala (AI), care pot crea texte, imagini si clipuri video in cateva secunde sau minute, ajutand echipele de marketing sa fie mai eficiente. Dar afacerile tot nu au un raspuns clar apropo de valoarea oferita de AI-ul generativ, noteaza fastcompanyme.com.

Sursa amintita a incercat sa faca o analiza a ROI-ului inteligentei artificiale generative. Dar cate companii o folosesc? OpenAI anunta, in noiembrie 2023, ca 92% dintre companiile din top Fortune 500 ii folosesc platforma. Conform Insight.com, 9 din 10 lideri de business cred ca acest tip de AI va imbunatati o varietate de roluri care implica utilizarea tehnologiei.

Evaluarea ROI-ului este dificila, dar incepe cu a descoperi ce probleme specifice poate rezolva folosirea AI-ului generativ. De ce doar o investitie in aceasta directie ne poate ajuta sa atingem un anume obiectiv? In ciuda capacitatilor sale vaste, AI-ul generativ nu este o solutie pentru orice si are defectele si limitele sale.

Al doilea pas este legat de cresterea productivitatii. Aceasta tehnologie poate eficientiza operatiunile, reinventa procesele si ajuta angajatii. Un studiu MIT recent a descoperit ca folosirea unui chatbot a redus cu 40% durata de timp in care angajatii au scris e-mail-uri sau au facut analize de cost. O baza de date plina de mii de contracte, de exemplu, poate fi astfel analizata extrem de rapid. In acest caz, ROI-ul este calculat prin evaluarea timpului, energiei si resurselor economisite de aceasta tehnologie, care nu inlocuieste angajatii, ci ii ajuta.

Concluzia? AI-ul generativ combinat cu alte tehnologii (ca automatizarea proceselor robotizate sau intelegerea limbajului natural) poate imbunatati procesele organizationale in asa fel incat sa aduca de sute de ori mai multa valoare, decat daca ar fi folosit de unul singur, in task-uri simple. Iar afacerile care vor sti sa inteleaga potentialul AI-ului generativ vor avea numai de castigat!

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply