Inregistreaza-te

Conectare

Parola pierduta

Ti-ai uitat parola? Introdu adresa de email asociata contului si vei primi instructiuni pentru recuperarea parolei.

Adauga intrebare

Trebuie sa te conectezi pentru a adauga o intrebare.

Conectare

Inregistreaza-te

Pentru a avea acces in toate sectiunile site-ului este nevoie sa ai cont.

Care a fost primul lucru vandut online din istorie? [video]

sting

Televizoare, jucarii, carti, miere ori cosmetice – poti cumpara aproape orice online, la un click distanta, in zilele noastre. E-commerce-ul este o industrie care a ajuns sa valoreze 279 miliarde de dolari in 2015, conform estimarilor Forrester Research. Cum a inceput totul, insa? Shopify.com a facut sapaturi online si a descoperit care a fost primul produs vandut pe Internet, tocmai in vara lui 1994.

Tranzactiile realizate la distanta dateaza din 1969, cand aparea Arpanet – o unealta menita sa ajute diferite facultati din SUA sa faca schimb de informatii, folosind modelul TCP/IP. Via Arpanet, studentii de la Stanford au facut istorie: in 1971/1972, au facut prima tranzactie online, cerandu-le colegilor de la MIT putina… marijuana.

Ani mai tarziu, in mai 1984, o bunică din Marea Britanie cumpara margarina, oua si fulgi de porumb folosind video tex-ul; acesta era un televizor care iti conecta linia telefonica de acasa cu cea a magazinelor tale preferate, permitandu-ti astfel sa dai comenzi telefonice.

Dar istoria e-commerce-ului s-a scris in august 1994, cand o copie a albumului „Ten Summoner’s Tales” (a lui Sting) a fost vanduta online de compania Net Market (din New Hampshire). Aceasta a fost prima tranzactie online securizata din istorie! La scurt timp dupa aceea, in septembrie ’94, un client Pizza Hut cumpara o pizza mare, cu pepperoni, ciuperci si branza – comanda care este eronat considerata a fi prima din istoria e-commerce-ului mondial.

Despre Monica PopescuEntry

Raspunde la aceasta intrebare