Inregistreaza-te

Conectare

Parola pierduta

Ti-ai uitat parola? Introdu adresa de email asociata contului si vei primi instructiuni pentru recuperarea parolei.

Adauga intrebare

Ne pare rau dar nu ai permisiunea sa adaugi intrebari.
Trebuie sa te conectezi pentru a adauga o intrebare.

Conectare

Inregistreaza-te

Pentru a avea acces in toate sectiunile site-ului este nevoie sa ai cont.

Care a fost primul lucru vandut online din istorie? [video]

sting

Televizoare, jucarii, carti, miere ori cosmetice – poti cumpara aproape orice online, la un click distanta, in zilele noastre. E-commerce-ul este o industrie care a ajuns sa valoreze 279 miliarde de dolari in 2015, conform estimarilor Forrester Research. Cum a inceput totul, insa? Shopify.com a facut sapaturi online si a descoperit care a fost primul produs vandut pe Internet, tocmai in vara lui 1994.

Tranzactiile realizate la distanta dateaza din 1969, cand aparea Arpanet – o unealta menita sa ajute diferite facultati din SUA sa faca schimb de informatii, folosind modelul TCP/IP. Via Arpanet, studentii de la Stanford au facut istorie: in 1971/1972, au facut prima tranzactie online, cerandu-le colegilor de la MIT putina… marijuana.

Ani mai tarziu, in mai 1984, o bunică din Marea Britanie cumpara margarina, oua si fulgi de porumb folosind video tex-ul; acesta era un televizor care iti conecta linia telefonica de acasa cu cea a magazinelor tale preferate, permitandu-ti astfel sa dai comenzi telefonice.

Dar istoria e-commerce-ului s-a scris in august 1994, cand o copie a albumului „Ten Summoner’s Tales” (a lui Sting) a fost vanduta online de compania Net Market (din New Hampshire). Aceasta a fost prima tranzactie online securizata din istorie! La scurt timp dupa aceea, in septembrie ’94, un client Pizza Hut cumpara o pizza mare, cu pepperoni, ciuperci si branza – comanda care este eronat considerata a fi prima din istoria e-commerce-ului mondial.

Raspunde la aceasta intrebare