Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu BadeaNeaos.ro

BadeaNeaos.ro si-a deschis portile online pe 11 septembrie 2020, incepand treaba cu o pagina de abonare, pentru a aduna abonati la newsletter, „in timp ce lucram la ce avea sa devina site-ul oficial (da, trimitem si newslettere saptamanale!)”, ne-a povestit Vlad Hodrea (foto, Co-fondator BadeaNeaos.ro). Acesta ne-a introdus in culisele afacerii lui cu iz traditional romanesc, care vinde pe Internet tricouri brodate „faine”, pentru „mandrute” si „feciori”. Descoperiti mai jos cum a pornit afacerea online de la un proiect din facultate, de ce crede ca o poveste buna poate bate gramezile de bani si ce relatie are cu firmele de curierat!

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Vlad Hodrea: Badea Neaos a pornit ca un proiect de facultate. Am avut de conceput o campanie publicitara, pentru un brand nou sau unul deja existent. Noi fiind 6 in echipa, ne-am gandit ca am putea sa depunem destul efort incat sa cream un brand de la 0. Ne doream sa facem ceva romanesc, autentic, desi ideea era foarte departe de ce e Badea Neaos acum si ne-am gandit ce nume ar fi cel mai potrivit. „Neaos” a parut alegerea perfecta, urmand ca mai apoi sa personificam brand-ul, aducandu-l la viata si creand in spate intregul sau personaj.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Cum ziceam si mai sus, intreaga poveste a pornit de la un proiect de facultate. Am decis ca tema noastra sa fie un brand de tricouri  traditionale romanesti, care sa fie si minimaliste, si purtabile oriunde, si pentru tineri (publicul nostru tinta principal fiind persoane relativ apropiate varstei noastre, adica 19-21 de ani). Ideea de business am putea spune ca a venit in urma reactiilor entuziaste primite in cadrul prezentarii proiectului de semestru. 🙂

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Motivatia noastra initiala a fost feedback-ul pozitiv in momentul prezentarii proiectului. Atunci cand am decis ce modele urma sa brodam, ne-am dorit sa fim putin extra si sa ne facem tricouri atunci cand am prezentat (atat pentru ca ne placea ideea de a ramane cu ceva dragut dupa acest proiect, cat si pentru a exemplifica mai bine); la drum am pornit toti 6 care suntem inclusi in acest proiect, colegi si mai apoi prieteni.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Pe langa un curs optional de antreprenoriat, pe care l-am urmat in anul II, pot spune ca de fiecare data cand am avut nevoie de un sfat, feedback sau pur si simplu o parere despre directia pe care o urmam, profesorii nostri (carora le multumim enorm) nu au ezitat niciodata sa ne ajute. In acelasi timp, am fost si autodidacti, experimentand si invatand mereu, pe parcurs, din reusite sau greseli.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Initial am vrut sa aplicam pentru un program de fonduri, dar ne-am incurcat in clauzele contractuale; intr-un final, am investit fiecare dintre noi o suma egala pentru inceput, pana cand am reusit sa cream un cashflow, cu care sa continuam.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Una dintre barierele cele mai mari de care ne-am lovit chiar la inceput de drum a fost infiintarea unui SRL. Fiind 6 studenti intre 19-20 de ani, am intampinat dificultati cand ne doream sa aflam informatii despre infiintarea SRL-ului si primeam raspunsuri diferite, despre aceleasi teme, de la fiecare persoana pe care o intrebam. O alta bariera de care ne-am lovit a fost nevoia de a ne adapta la situatii de criza.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Unii oameni ar crede ca e foarte usor sa ai propria afacere. Nu raspunzi in fata nimanui, deci ferice de tine, nu? Ei bine, pentru toti cei care cred asta, ne pare rau sa ii dezamagim, dar nu e asa. A avea propria afacere inseamna mult timp investit, inseamna weekenduri sacrificate, inseamna ore de munca, incercari si esecuri, inseamna ca fiecare zi aduce o noua provocare si o noua problema de rezolvat, ca nu lucrezi de la 9 la 5 si ca trebuie sa ai mereu clientul in minte. Evident, aduce satisfactia lucrului bine facut, a muncii alaturi de oameni la care tii si a faptului ca lasi ceva in urma.

Care este publicul tinta al site-ului?
Tinerii romani din mediul urban cu varste intre 14-30 de ani, cu venituri medii, liceeni, studenti, proaspat angajati. Acestia sunt receptivi la tot ce e nou, hipsteri care vor sa promoveze idei inedite si cool, care pot fi usor Share-uite si pe social media. Genul de tineri care merg la festivaluri, care vor sa se implice si care nu pleaca din tara, deoarece simt ca au puterea de a schimba ceva, iar daca ar pleca altii ar face-o in locul lor, pierzand parte din revolutie si inovatie. Sunt tineri carora le e frica de stagnare si cauta mereu ceva nou, iar brand-ul nostru vizeaza tocmai aceasta nevoie. Cu toate acestea, este posibil sa nu raspunda pozitiv la brand-ul nostru din motive de Fashion, preferand siguranta unui brand mai mare sau au o saturatie fata de tot ce inseamna romanesc. Cel putin aceasta a fost ideea cu care am pornit la drum. Cu timpul, am observat surprinsi faptul ca primim un raspuns foarte pozitiv si de la generatia 40-50, care priveste content-ul nostru cu melancolie.

De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Crearea unei intregi mentalitati in jurul brand-ului este unul dintre scopurile noastre principale, care ii aduce cu sine o imagine autentica. Sentimentele pe care noi vrem sa le inducem sunt cel de apropiere fata de valorile romanesti si cel de mandrie fata de bogatia culturala a tarii noastre, atat prin tricouri cat si prin povesti. In plus, isi cumpara un tricou tare fain, care spune o poveste pe masura.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Ce consideram noi ca ne face unici se bazeaza mai mult pe valoare decat pe pret, pentru ca suntem singurul brand care readuce principiile autentice romanesti, promovand tinerii care nu renunta si care cred ca pot reusi, fara sa plece din tara. De altfel, incercam sa nu vindem doar niste tricouri, ci  niste povesti adanc impamantenite in folclor.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Colaboram cu producatori locali, atat pentru confectia de tricouri, cat si pentru broderiile de pe acestea.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Canalul de vanzare pe care il folosim momentan este site-ul. Pe viitor, avem mai multe posibile planuri, care depind de cum ne vom dezvolta ca brand – precum participarea la diverse targuri si festivaluri, cu un stand de tricouri (si altele)!

Cati angajati aveti?
Noi 6 suntem singurii angajati (asociati), iar pana cand vom simti efectiv ca munca este prea multa pentru a o mai putea repartiza intre noi, vom considera poate ideea de a angaja pe cineva. Pana atunci insa, muncim cat putem de mult.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna octombrie – n.r.)?
In aproximativ o saptamana de acum, vom fi avut o luna de cand am deschis site-ul pentru vanzari, deci nu putem spune cat de bine sau de rau ne merge, deoarece nu avem neaparat un termen de comparatie valid. In schimb, termenul de comparatie pe care il avem in momentul de fata este feedback-ul pe care oamenii ni-l dau produsului finit, care ne-a luat prin surprindere. Chiar daca si la nivel de idee, Badea Neaos primea un feedback bun, acum – ca avem produse fizice – putem spune ca ne ajuta mult mai mult vorbele bune si orice fel de pareri. De la lansare, avem aproximativ 1.200 de vizitatori unici si aproximativ 2.000 de sesiuni. In 2 luni, fara niciun fel de reclama platita, acesta este un succes.

Ati participat la Black Friday 2020?
Ideea de Black Friday nu se potriveste neaparat cu ce dorim noi sa transmitem prin brand-ul nostru; am prefera sa participam la alte evenimente care aduc cu ele o traditie si ceva mai bine inradacinat in folclor pentru tara noastra. De exemplu, planuim sa „participam” cu reduceri mai degraba la Ziua Nationala a Romaniei, o zi (credem noi) mai simbolica decat Black Friday. De altfel, obisnuim sa trimitem ocazional abonatilor nostri fideli coduri de reducere, prin campanii de e-mail marketing.

Cum si unde va promovati site-ul?
Momentan ne promovam site-ul doar prin social media (Facebook, Instagram), prin newslettere saptamanale) si word of mouth, dar momentan lucram la niste campanii de PR, de promovare a brand-ului in mediul offline.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Bineinteles! Fiind studenti la comunicare (chit ca suna cliseic), am invatat si cat de importanta este, de fapt, relatia pe care o creezi cu fiecare client in parte. Atat pagina de Facebook, cat si cea de Instagram sunt administrate de noi, avand cate o persoana care sa se ocupe de mesaje si de comentarii pentru fiecare dintre acestea. In timp vor urma si ads, in momente mai relevante pentru Badea Neaos.

Aveti versiune de mobile?
Site-ul este creat intr-un mod cat mai responsive, fiecare pagina a fost construita si cu gandul la traficul de pe mobil. La aproape 2 luni de la lansare, observam un trafic de peste 70% care provine de pe dispozitivele mobile, fapt care ne bucura.

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Desi Analytics-urile nu ne spun exact cat de multe comenzi vin de pe dispozitivele mobile, avem o rata de conversie de 2,2%, per total. Tinand cont de faptul ca majoritatea traficului este de pe mobil, probabil de acolo vin si cele mai multe comenzi.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Cel mai probabil vom avea un termen de comparatie abia anul viitor, avand in vedere data la care am inceput.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Un magazin online ar trebui sa fie cat mai smart in ceea ce priveste marketingul. Poate cheltuielile vor creste, dar clar vor creste si vanzarile, daca iti alegi un om bun in zona de paid media. In ceea ce priveste cheltuielile unui magazin online, orice afacere trebuie sa fie atenta la ce servicii alege. Nu te arunca la primul serviciu de hosting/domeniu/website building pe care-l gasesti. Acorda atentie magazinului tau, pentru a te asigura ca end product-ul este exact ceea ce trebuie!

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Poate ca cea mai mare provocare este sa iti faci vocea brand-ului auzita de cat mai multe persoane din target audience-ul tau. In momentul in care brand-urile concurente pluseaza in zona de paid media, trebuie sa li te alaturi. Cea mai mare provocare este sa ajungem in fata oamenilor fara prea multi bani aruncati catre Google si Facebook. Organicul pentru noi nu a murit, insa nu ne rezumam la SEO. Vrem sa cream o comunitate. Stim in ce ne-am bagat, stim ca o sa dureze ani buni pana ca acest tip de marketing sa dea roade, insa vrem sa le aratam oamenilor ca o poveste buna poate bate gramezile de bani.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Momentan, relatia dintre noi si firma de curierat este OK. A fost o neintelegere in clauzele stipulate in contract, insa am inteles greseala si ne-am asumat-o. Dupa incheierea contractului, dorim sa colaboram cu Allpacka, deoarece acestia au o oferta de curierat extrem de viabila pentru modelul nostru de afaceri.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Planuim sa optimizam in fiecare zi platforma online badeaneaos.ro, pentru o mai buna experienta pentru utilizatori. Unul dintre planurile de viitor este sa ne umplem site-ul cu mai multe scrieri pe care cititorii sa le gaseasca pe blog, precum si campanii optimizate de e-mail marketing. La momentul actual, avem si un newsletter saptamanal (intitulat „Sfoaran tara”), care are tematici saptamanale, alaturi de unele experiente extra, pe care cei interesati le pot avea abonandu-se prin submit form-ul de pe site. De altfel, ne dorim mult ca paginile noastre sa creasca cat mai mult si sa ne putem aduna o comunitate de oameni neaosi, care fie intreprind diverse activitati, fie doar sustin proiectul nostru.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply