3 moduri de a castiga clienti noi, prin combinatia video + search (studiu de caz)
Reinventarea brand-ului propriu sau lansarea unui noi produs si obtinerea de clienti noi pentru acesta pot fi ajutate semnificativ printr-o combinatie intre clipurile video proprii si cautarea online, scrie thinkwithgoogle.com. Cum a procedat, de exemplu, compania Ebates, dupa ce a fost cumparata de gigantul japonez Rakuten. Ebates (care ofera recompense si cash-back pentru diverse cumparaturi) a apelat la rebranding, schimbandu-si numele in Rakuten, dupa 20 de ani in care a activat pe piata cu vechea denumire.
Analizand acest studiu de caz, sursa amintita mentioneaza ca strategia abordata de Ebates a fost una full-funnel: a inceput cu branding-ul si a evoluat de-a lungul anului si de-a lungul calatoriei de cumparare. Aceasta abordare i-a ajutat pe cei de la Rakuten sa castige cu peste 80% mai mult brand awareness decat a adunat Ebates in 20 de ani de activitate, in care si-a mentinut la un nivel consistent numarul de inregistrari noi. Cei 3 pasi utilizati pentru asta au fost:
- Intelegerea perceptiei clientilor, pentru a-ti modifica abordarea. Descoperind ce informatii i-ar ajuta pe oameni sa-ti inteleaga mai bine produsul si brand-ul, poti vorbi mai eficient cu ei. Rakuten stia ca vechii si noii clienti trebuie educati apropo de ce inseamna compania cu noul nume, cu ce se ocupa si chiar cum se pronunta acesta. Primul pas al campaniei de rebranding a fost a-i invata pe oameni cum sa spuna „Rakuten” printr-un ad difuzat pe YouTube si la TV, care a fost orientat catre publicul-tinta. In timpul campaniei, compania a analizat cautarile facute online apropo de termenul „Rakuten” si a vazut ca cea mai populara cautare era „Ce este Rakuten?”. Prin urmare, compania si-a transformat strategia creativa: din recunoasterea numelui, in atributele produsului si propunerea de valoare a acestuia (deci, de la ce inseamna Rakuten, la de ce ar trebui sa te intereseze ce este Rakuten).
- Crearea de continut creativ pe baza obiectivului de marketing. Pe masura ce a avansat de-a lungul palniei de marketing, de la awareness la actiune, noul brand a creat clipuri video aditionale. In care nu a indemnat doar lumea sa se inscrie, ci si-a updatat clipurile digitale, folosind cadre mai stranse de produs, elemente vizuale memorabile si un CTA mai clar. Aceasta abordare a videoclipurilor online a insemnat ca 66% din publicul-tinta (consumatori cu varste intre 25-54 de ani), la care au ajuns prin YouTube au facut diferenta pe TV, conform rezultatelor Nielsen TAR. In plus, Rakuten a creat rclame axate pe actiune, folosind TrueView for action, pentru le permite privitorilor sa se inscrie chiar in timp ce urmareau relcama. Anticipand ce vor dori urmaritorii acestor reclame, au luat masurile necesare: daca cineva urmarea clipul pe desktop, compania le-a permis sa instaleze usor extensia de browser Rakuten; daca cineva il vedea pe mobile, Rakuten ii oferea optiunea de inregistrare in sistem. Creand continut creativ axat pe actiune, brand-ului i-a scazut CPA-ul cu 66% si i-a crescut rata de conversie cu 286%!
- Colaborarea dintre video si search. Conform unui studiu Google, Ipsos si 4As, impactul ad-urile este maximizat cand oamenii sunt expusi atat la reclame video , cat si la reclame in rezultatele de cautare, comparativ cu expunerea doar la cele din urma: cifre de ad recall mai mari cu 45%, intentie de cumparare mai mare cu 43%, retentie a mesajului mai mare cu 180%. Aceasta abordare a ajutat oamenii sa invete mai multe depsre Rakuten in timpul cautarilor facute. Campania lor de YouTube a dus la o crestere de 4 ori a cautarilor de brand si le-a adus mii de inscrisi, contribuind la o scadrere cu 69% a costului per achizitie.
Leave a reply