UE preseaza platformele e-commerce sa lupte cu fraudele COVID-19
Legislativul Uniunii Europene pune presiune pe platformele e-commerce si media mari de pe batranul continent, apropo de cantitatea de date pe care le dezvaluie unele altora, in efortul de a combate ilegalitatile, pe fondul pandemiei provocate de noul coronavirus, citim pe techcrunch.com. Acest schimb de informatii ar reduce numarul de consumatori pacaliti de fraude COVID-19: platformele online sunt acum inundate de reclame la echipamente de protectie de calitate necunoscuta si/sau dubioasa ori leacuri „minune” impotriva virusului, iar eventualii clienti nu sunt doar pacaliti, ci isi risca si sanatatea (sau chiar viata), daca aleg sa le cumpere.
„Stim din experientele anterioare ca fraudatorii vad aceasta pandemie ca pe o sansa de a pacali consumatorii europeni. Stim si ca pentru a proteja consumatorii de aceste practici ilegale, trebuie sa lucram cu marile platforme online. Astazi am incurajat platformele sa-si uneasca fortele si sa faca un schimb (de informatii) de la egal la egal, pentru a-si intari si mai mult raspunsul (la aceste fraude). Trebuie sa fim si mai agili, in timpul acestui al doilea val care a lovit Europa”, a transmis Didier Reynders (Comisar European pentru Justitie).
Reynders s-a intalnit recent cu 11 platforme digitale (printre care Amazon, Alibaba/AliExpress, eBay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten si Verizon Media/Yahoo), pentru a discuta noile tendinte si practici de afaceri aparute pe fondul crizei globale. Asta dupa ce, in luna martie a acestui an, autoritatile de protectie a consumatorului din statele UE au adoptat o pozitie comuna apropo de fraudele aparute pe fondul COVID-19: astfel, sute de milioane de oferte si reclame ilegale au fost eliminate de pe Internet, iar numarul celor nou aparute este in scadere constanta. In plus, Europa se pregateste de impunerea unor legi mai dure apropo de ce pot vinde plantformele de comert electronic: noul pachet legislativ urmeaza sa fie impus in decembrie.
Leave a reply