Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

S-a schimbat legea marcilor inregistrate. Ce trebuie sa faca magazinele online?

Magazinele online care si-au inregistrat deja marca pentru clasa generala 35 („Publicitate; managementul afacerilor; administrarea afacerilor; functii de birou”) nu vor mai fi protejate, conform noii legi a marcilor (112/2020), care a intrat in vigoare pe 13 iulie 2020, citim pe republica.ro. Proprietarii acestora trebuie sa depuna o declaratie prin care sa precizeze ca vor sa aiba marca inregistrata fix pentru servicii de comert, pana pe data de 30.09.2020, pentru a se asigura ca nu apare alt comerciant care inregistreaza un brand identic cu al lor, pe nisa de comert. Daca aceasta declaratie de explicitare a clasei pentru care si-au inregistrat marca nu este depusa in timp util, comerciantii vor putea ulterior sa ceara doar inregistrarea unei noi marci.

Pana acum, titlul clasei 35 acoperea toate produsele si serviciile cuprinse in aceasta (inclusiv comertul), iar magazinele fizice si online isi protejau automat marca, fara a mentioana in mod special comertul. Acum, solicitantii trebuie sa precizeze exact pentru ce produse/servicii dintr-o anumita clasa solicita protectia – acest lucru derivand din armonizarea clasificarii NISA pentru titularii de marci. NISA este o clasificare internationala (similara codurilor CAEN) pentru infiintarea societatilor, care include 45 de clase cu produse/servicii grupate specific, pentru fiecare clasa solicitata la inregistrarea marcii percepandu-se o noua taxa.

Aceasta nu este singura schimbare adusa de lege: se modifica definitia marcii (poate fi reprezentata de orice semn, sunet sau imagine multimedia, nu doar de cuvinte si imagini – ca pana acum), procedurile de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci/OSIM (termene mai scurte de inregistrare, noile marci vor fi intai examinate de OSIM si abia apoi publicate, pentru eventuale opozitii, iar cererile de anulare si de decadere se vor judeca la OSIM, nu in cadrul Tribunalului Bucuresti, ca pana acum).

Noua lege implementeaza Directiva Uniunii Europene 2015/2436 cu o intarziere de 1,5 ani (aceasta ar fi trebuit sa fie implementata de toate tarile membre UE pana pe data de 14.01.2019).

Leave a reply