Romania: comertul online este cu 50% peste varful pre-pandemie (Colliers)
Vanzarile de produse nealimentare au depasit nivelul maxim inregistrat inaintea crizei cauzate de noul coronavirus, iar magazinele online sunt marii castigatori, anunta Colliers (companie de consultanta imobiliara si management al investitiilor), intr-un comunicat de presa. Retailul a fost unul dintre cele mai afectate segmente ale sectorului imobiliar, avand in vedere blocajul din timpul starii de urgenta, din 2020, dar acum Romania a inregistrat a treia cea mai rapida revenire a consumului de bunuri nealimentare din Uniunea Europeana/UE, dupa Lituania si Danemarca.
Aprilie 2021 a adus un plus de 11,5% in vanzarile de bunuri nealimentare in Romania, peste varful inregistrat inaintea pandemiei pe date ajustate (respectiv luna ianuarie 2020), in timp ce in UE vanzarile au fost in medie cu 2% sub nivelul maxim inregistrat la inceputul anului trecut. Lituania si Danemarca, ambele cu plusuri de aproximativ 16% peste nivelul maxim atins inainte de pandemie, sunt singurele state membre cu rezultate mai bune decat Romania. Totusi, impactul general si revenirea raman inegale, spun consultantii Colliers, care atrag atentia ca redresarea rapida a fost ghidata in special de comertul online si de schemele comerciale din orasele secundare sau tertiare.
„Din datele de piata pe care le avem, mare parte din aceasta crestere rapida a consumului in Romania vine din doua directii: comertul online, folosit mai ales de locuitorii din orasele mai mari, care este cu aproximativ 50% peste varful pre-pandemie, si schemele comerciale din orasele mai mici, unde nu exista diversitate prea mare. Totusi, credem ca schemele mari, dominante, vor ramane performante pe termen lung, datorita mixului generos de comercianti si a preferintei consumatorilor de a se putea inspira dintr-un centru comercial inainte de a face o achizitie, dar si de a putea vedea si atinge produsele inainte de a le cumpara”, explica Simina Niculita (foto, Partner & Head of Retail Agency, Colliers).
In prezent, Romania are un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane m2, din care peste 2,7 milioane m2 este suprafata disponibila pentru inchiriere in mall-uri, iar restul – in parcuri de retail (in principal). Un indicator important pentru rezultatele foarte bune din orasele mai mici este impartirea in functie de numarul de locuitori al oraselor. Astfel, conform datelor oficiale, in orasele mari (peste 200.000 de locuitori), in care traiesc in jur de 4 milioane de locuitori (aproximativ 20% din populatia tarii), se afla peste 2,5 milioane m2 de spatii comerciale, adica circa 63% din total. Asadar, aproape doua treimi din stoc este concentrat in top 10 orase din Romania.
„In orasele mai mici nu exista aceeasi putere de cumparare ca in orasele mari, unde s-au dus in general dezvoltatorii pana acum cativa ani, dar locuri de munca si mici antreprenori exista si acolo. In plus, destul de multe orase mai mici sunt sateliti ai oraselor mari, iar daca intr-o raza mica sunt mai multe localitati, impreuna ajung sa reprezinte o zona de atractie de peste 100.000 locuitori, cat un oras de categoria Satu Mare, Suceava sau Buzau. De asemenea, multi romani care pleaca periodic la munca in strainatate au nevoie, atunci cand revin acasa, de un centru comercial, chiar si de dimensiuni mai mici, la fel si rudele lor ramase in tara. Aceasta migratie a dezvoltatorilor catre parcuri de retail de dimensiuni mai reduse, amplasate in orase oarecum ocolite pana recent, capatase contur in ultimii doi- trei ani, dar tendintele au fost intarite de evolutiile economice in contextul pandemiei. Astfel, pare ca urmatorul deceniu va apartine mai degraba parcurilor de retail decat mall-urilor din orasele mari”, puncteaza Simina Niculita.
Peste 80% din noile spatii de vanzare asteptate in 2021 vor fi sub forma de parcuri de retail, inclusiv centre comerciale mai mici, subliniind o schimbare a pietei catre proiecte bazate pe proximitate sau cele cu un impact financiar mai mic pentru dezvoltator. In acest an, suprafata totala inchiriabila anuntata este de peste 150.000 m2 de noi spatii comerciale moderne, cea mai mare parte provenind de la doar doi dezvoltatori: un joint venture Prime Kapital/MAS REI – aproape 53.000 m2 in 3 noi proiecte (in Ploiesti, Sfantu Gheorghe si Barlad) si Mitiska – aproape 25.000 m2 in 4 proiecte noi (in Baia Mare, Tulcea, Medias si Slatina). O extindere de remarcat in acest an este Colosseum Mall (Bucuresti), care va avea peste 16.000 m2. O alta noutate este intrarea pe piata a dezvoltatorului polonez Scallier, care a achizitionat mai multe terenuri in tara si promite 40.000 m2 de noi spatii comerciale pana in 2022, o parte dintre ele urmand sa fie livrate in 2021.
Leave a reply