Pana in 2030, volumul tranzactiilor digitale se va tripla (raport)
Volumul de plati fara numerar la nivel global aproape se va dubla pana in 2025, fata de nivelul din 2020 (ajungand la 1,9 trilioane tranzactii) si se va tripla pana in 2030, ca urmare a schimbarilor aduse de pandemie, potrivit unei analize realizate de PwC si Strategy & (departamentul de strategie globala din reteaua PwC). In 2020, au fost efectuate peste 1 trilion de tranzactii digitale, anunta PwC, intr-un comunicat de presa.
„Platile digitale (cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpararea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii) erau posibile si inainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic, pentru ca oamenii au evitat utilizarea numerarului in magazinele fizice si au apelat mai mult la comertul online. Si observam ca trendul va continua si in urmatorii zece ani, iar industria financiara va trece printr-o transformare semnificativa pentru a tine pasul”, transmite Diana Coroaba (foto, Partener PwC Romania, Lider servicii financiare).
Regiunea Asia-Pacific va inregistra cea mai rapida crestere a volumului tranzactiilor fara numerar: 109% pana in 2025 si 76% pana in 2030, urmata de Africa (78%, respectiv 64%), Europa (64%, respectiv 39%) si America Latina (52%, respectiv 48%). In schimb, SUA si Canada vor avea un ritm mai lent (43%, respectiv 35%).
In cel mai recent sondaj PwC („Navigating the payments matrix: Charting a course amid evolution and revolution”), realizat la nivel global in randul bancilor si al FinTech-urilor, 89% dintre respondenti au fost de acord ca orientarea catre e-commerce va continua si vor fi necesare investitii semnificative in solutii de plata online. Mai mult, 97% spun ca va exista o orientare tot mai mare catre platile in timp real. De asemenea, estimarile arata ca portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumatate din toate platile efectuate in comertul online, la nivel global, pana in 2024, consumatorii trecand de la carduri la tranzactii bazate pe conturi si coduri QR.
Potrivit raportului, principalul atu in trecerea la platile digitale sunt datele, care creeaza noi fluxuri de venituri pentru organizatiile financiare, dar care le expun si la riscuri de securitate cibernetica si confidentialitate a datelor. Platile electronice genereaza aproximativ 90% din datele despre clienti utile pentru banci, respectiv informatii despre cine cumpara, ce, cat si cand. Privind in perspectiva, 86% dintre respondenti cred ca furnizorii traditionali de plati vor colabora cu FinTech-urile sau companiile de tehnologie pentru solutii inovatoare de plati.
Leave a reply