Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Romania a fost pe locul 3 in UE la numarul amenzilor GDPR, in 2021

In 2021, Romania s-a aflat pe locul 3 in topul celor mai multe amenzi aplicate in baza GDPR (Regulamentul General privind Protectia Datelor), in Uniunea Europeana, cu 71 de sanctiuni, anunta compania de consultanta de afaceri si externalizare servicii Accace Romania, intr-un comunicat de presa. Topul este condus de Spania (cu 381 de amenzi) si Italia (cu 123 de amenzi).

Din datele Accace, anul trecut, valoarea totala a amenzilor la nivel european a insumat peste 1,5 miliarde €, suma rezultata din aplicarea unui numar de 941 de amenzi. In ceea ce priveste valoarea amenzilor, cea mai mare sanctiune aplicata anul trecut a fost raportata in Luxemburg (745 milioane €, pentru o companie din sectorul comercial), urmata de Irlanda (225 milioane €) si Franta (90 milioane €) – ambele pentru companii din sectorul media, telecomunicatii si radiodifuziune. De altfel, Luxemburg, Franta si Irlanda se afla si in topul tarilor europene cu cea mai mare valoare medie a amenzilor.

La nivel european, sectoarele de activitate care au acumulat cele mai multe sanctiuni privind nerespectarea GDPR, in 2021, au fost: industrie si comert (220 de amenzi), media, telecomunicatii si radiodifuziune (175) si transport si energie (46).

Conform Accace Romania, pe parcursul anului trecut, cele mai frecvente proiecte de consultanta in domeniul protectiei datelor au vizat realizarea documentatiei pentru angajatori (prelucrarea datelor cu caracter personal al angajatilor, transferul datelor catre alte companii din cadrul unui grup) sau intocmirea documentatiei necesare pentru vanzarea de servicii si produse online (cookie-uri sau alte date personale prelucrate de vanzator in scop de marketing).

In ceea ce priveste Regulamentul GDPR 2016/679, acesta se aplica la nivelul intregii Uniuni Europene, tarile membre transpunand masurile de aplicare si in legislatia nationala. Cu toate acestea, in timp ce in alte tari cultura protectiei datelor cu caracter personal este profund asimilata, in Romania se observa o tendinta a ANSPDCP (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) de a promova educarea operatorilor, imputernicitilor, cat si a persoanelor vizate in aplicarea principiilor de protectie a datelor cu caracter personal.

„Autoritatea abilitata in domeniul GDPR (ANSPDCP) participa activ la promovarea unei culturi de educare si sanctioneaza incalcarile sesizate de date cu caracter personal, astfel ca desi numarul de amenzi este mare, Romania fiind pe locul trei in UE, cuantumul sanctiunilor nu este unul excesiv. In ceea ce priveste conditiile de prelucrare a datelor personale la nivel de tara, cadrul legislativ nu difera, insa diferente se pot face prin raportarea la tehnologiile utilizate si modalitatea de lucru. De exemplu, birocratia si utilizarea mediului de lucru cu documente in format letric implica proceduri diferite pentru a se asigura protectia datelor cu caracter personal, comparativ cu mediul de lucru online”, transmite Andreea Manolache (foto, Coordonatorul departamentului juridic al Accace Romania).

Leave a reply