Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Romania: in 2021, comertul online a fost unul dintre motoarele de crestere ale industriei de software

Comertul online, automatizarea proceselor industriale, optimizarea fluxurilor de lucru si digitalizarea sistemului public au fost principalele motoare de crestere din industria de software romaneasca, in 2021. Aceasta a fost estimata, anul acesta, la peste 9 miliarde €, transmite compania autohtona TARA Interactive, intr-un comunicat de presa. TARA Interactive contribuie la transformarea digitala a clientilor sai, prin furnizarea de servicii de dezoltare software si consultanta, care stimuleaza competitivitatea si inovatia.

Pe langa evolutia organica din acest an pandemic, la cresterea industriei de profil a contribuit reputatia buna la nivel international a inginerilor software romani, care sunt tot mai cautati pentru proiecte complexe, cu tehnologii inovative (blockchain, AI, big data, deep learning, streaming).

„Ne asteptam la un avans cu atat mai accelerat al industriei in 2022, pe fondul investitiilor mai mari, ca urmare a intrarii in piata a fondurilor europene. Estimam investitii in crestere in zona de Big Data si AI, in special pe segmentul companiilor mari, a caror nevoie a evoluat de la solutii software care stocheaza datele (solutii de tip ERP, CRM) la o nevoie de a intelege acele date si a le interpreta intr-un mod corect pentru a putea lua decizii bune si in timp real. Totodata, pentru anul viitor, anticipam adoptarea mai accelerata a tehnologiilor blockchain, care ar aduce beneficii de trasabilitate, audit, securitate cibernetica, etc.”, transmite Vlad Lepadatu (foto, Managing Partner, TARA Interactive).

O alta particularitate care a contribuit la evolutia industriei locale de software este infrastructura IT foarte bine dezvoltata, care faciliteaza conectarea si dezvoltarea pe servere din alte tari, aspecte care ofera accesul inginerilor software romani la proiecte complexe, internationale, in industrii de top, unde gradul de inovatie si de adoptie de noi tehnologii este foarte mare, precum: banking, retail, e-commerce, medical, e-learning, logistica, oil & gas.

„In prezent, 70% din cifra de afaceri este generata de proiecte din afara tarii, in conditiile in care, desi are resurse umane in masura sa dezvolte tehnologii de top, piata din Romania are de recuperat circa 5-10 ani (in raport cu tari precum Marea Britanie si SUA), in ceea ce priveste inovatia si adoptia digitalizarii in companii. Avand in vedere comunicarea fara bariere lingvistice cu clientii – inginerii romani au cunostinte de limba engleza peste medie – si infrastructura IT foarte buna, dar si cererea din pietele vestice si deschiderea catre inovatie, am creat usor colaborari in aceste regiuni si am crescut proiecte de referinta”, mai spune Vlad Lepadatu.

Anul acesta, cele mai importante proiecte dezvoltate de TARA Interactive au fost:

  • optimizarea consumului de combustibil pentru flote de transport (SUA)
  • optimizarea de procese pe tot lantul de productie si distributie (containere in porturi)
  • agrifood supply chain – proiect ce a presupus optimizarea incarcarii tirurilor cu produse agrifood si optimizarea rutelor de distributie, astfel incat sa lase o amprenta de carbon cat mai redusa
  • e-commerce
  • dezvoltarea unei aplicatii de mobil pentru gestionarea reducerilor si cardurilor de fidelitate
  • Enterprise Content Management System, cu un motor complex de calcul a rezultatelor cautarilor, in functie de prioritatile de business ale companiei

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply