Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Romania: 11% dintre IMM-uri au vandut online, in 2019 (raport)

Recent, Comisia Europeana a facut public, pe ec.europa.eu, un raport care monitorizeaza performanta digitala in Europa si analizeaza progresele statelor membre UE (inclusiv Romania) apropo de competitivitatea  digitala – „Indicele Economiei si Societatii Digitale (DESI) 2020”. DESI 2020 include si datele legate de Marea Britanie, iar media UE este calculata pentru 28 de state membre. DESI urmareste progresele inregistrate in statele membre in 5 domenii: conectivitatea, competentele digitale, utilizarea Internetului de catre persoane fizice, integrarea tehnologiilor digitale de catre intreprinderi si serviciile publice digitale.

Raportul a descoperit (in sectiunea dedicata Romaniei) ca 11% dintre IMM-urile autohtone au vandut online, anul trecut, iar 29% dintre romani au facut shopping pe Internet. Alte cifre relevante dezvaluite de raportul Comisiei Europene, apropo de tara noastra si Europa:

  • in top DESI 2020, liderii UE apropo de performanta globala in domeniul digital sunt Finlanda, Suedia, Danemarca si Tarile de Jos (care sunt lideri si pe plan mondial); in ultimii 5 ani, Irlanda a inregistrat cele mai importante progrese
  • Romania se plaseaza la coada clasamentului, pe locul 26 din 28, inaintea Greciei si Bulgariei, din cauza progesului lent motivat de faptul ca au existat 4 guverne diferite in ultimii 3 ani

  • tara noastra sta bine la capitolul Conectivitate (locul 11 din 28), datorita utilizarii Internetului broadband de foarte mare viteza si a disponibilitatii ample a retelelor fixe de foarte mare capacitate, in special in zonele urbane – 49% dintre locuintele din Romania sunt abonate la servicii de broadbandde foarte mare viteza (cel putin 100 Mbps), deci ne aflam pe locul 5 in UE (media UE fiind de 26%), 85% dintre gospodarii au acoperire 4G (media UE fiind de 96%), iar pretul serviciilor broadband este mai ridicat ca media europeana (cu un punctaj de 92 vs. 64)

  • Romania sta prost la capitolul Capital uman (locul 27 din 28) – sub o treime din persoanele de 16-74 de ani au competente digitale cel putin elementare (adica 31%, in timp ce media UE este de 58%); doar 10% dintre persoane au competente peste nivelul elementar (ultimul loc din UE, unde media este de 33%); in schimb, ne plasam pe locul 5 din 28 in ceea ce priveste numarul de absolventi IT&C (cu 5,6%, media UE fiind de 3,6%); din numarul total al persoanelor incardrate in forta de munca, specialistii IT&C reprezinta 2,2% (din care 1,2% femei), media UE fiind de 3,9%, respectiv 1,4%

  • Romania sta prost la capitolul Utilizarea serviciilor de Internet (ultimul loc din Europa) – 18% dintre romani nu au utilizat niciodata Internetul, iar dintre cei care il folosesc, 55% citesc stiri (media UE fiind de 72%), 63% urmaresc clipuri video, asculta muzica si joaca jocuri (media UE fiind de 81%), 82% intra pe social media (media UE fiind de 65%), 11% folosesc servicii bancare (media UE fiind de 66%) si 29% fac cumparaturi online (media UE fiind de 71%)

  • Romania sta prost si la capitolul Integrarea tehnologiei digitale (penultimul loc din Europa) – 11% dintre IMM-uri au vandut online si 5% din cifra lor de afaceri a provenit din e-commerce (comparativ, media europeana este de 18%, respectiv 11%); 6% dintre IMM-uri au facut vanzari online transfrontaliere (media UE e de 8%)

  • Romania sta prost la capitolul Servicii publice digitale (ultimul loc din Europa) – suntem pe locul 8 la capitolul utilizatori ai serviciilor de e-guvernare care au depus formulare (cu 82%, fata de media UE de 67%), dar avem un punctaj scazut in ceea ce priveste formularele precompletate (10 vs. media UE de 59) si servicii realizate integral online (70 vs. media UE de 90); nu s-a inregistrat nicio imbunatatire a serviciilor publice digitale pentru intreprinderi, România situandu-se pe ultimul loc si in aceasta privinta (53 vs. media UE de 88)

Contextul pandemiei COVID-19 a demonstrat rolul esential pe care tehnologiile digitale le au in contemporaneitate: ne permit sa lucram in continuare, monitorizeaza raspandirea virusului sau accelereaza cercetarea pentru dezvoltarea de tratamente si vaccinuri. Indicatorii DESI relevanti pentru redresare arata ca statele membre UE ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a imbunatati acoperirea retelelor de foarte mare capacitate, pentru a aloca spectru 5G pentru a permite lansarea comerciala a serviciilor 5G, pentru a imbunatati competentele digitale ale cetatenilor si pentru a aprofunda procesul de digitalizare a intreprinderilor si a sectorului public.

„Criza declansata de COVID-19 a demonstrat cat de important este pentru cetateni si intreprinderi sa fie conectati si sa interactioneze online. Vom continua sa colaboram cu statele membre pentru a identifica domeniile in care sunt necesare mai multe investitii, astfel incat toti europenii sa poata beneficia de serviciile si inovatiile digitale”, transmite Margrethe Vestager  (Vicepresedinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregatita pentru era digitala).

In contextul Planului de redresare pentru Europa, adoptat la 27 mai 2020, analizele DESI vor sta la baza recomandarilor digitale care vor si formulate in cadrul semestrului european. Asta va permite statelor membre sa raspunda nevoilor proprii si va facilita accesul la Mecanismul de redresare si rezilienta, in valoare de 560 de miliarde € – fonduri menite sa ajute economia locala si sa se asigure ca investitiile si reformele vor sprijini tranzitia verde si cea digitala.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentariu ( 1 )

  1. […] in fata unei oportunitati imense: tara noastra are cea mai mica rata de IMM-uri care vand online (doar 11%, conform indicelui DESI). Estimarea ECOMpedia este ca sub 50% au site-uri pregatite pentru acest nou val de utilizatori […]

Leave a reply