Pozitia oficiala a CE vizavi de fraudele la plati online
Consiliul Europei a adoptat o directiva oficiala legata de combaterea fraudelor online si a falsificarii mijloacelor de plata pe Internet diferite de numerar (carduri de credit, portofelele electronice, platile mobile, monede virtuale), care au bagat in buzunarele infractorilor 1,44 miliarde € in 2013, conform estimarilor, citim intr-un comunicat de presa de pe consilium.europa.eu. Aceasta prevede norme minime, iar statele membre au libertatea de a le depasi si de a pune in aplicare norme mai stricte sau pedepse mai aspre.
Pe 9 martie, CE a facut public actul prin care actualizeaza normele in vigoare, din dorinta de a crea un cadru juridic clar, solid si neutru din punct de vedere tehnologic, a elimina obstacolele operationale din calea cercetarii si a urmaririi penale si a stabili actiuni de sensibilizare a publicului in legatura cu practici frauduloase (phishing, skimming; aproximativ 36 miliarde de mesaje de tip phishing sunt trimise anual cetatenilor europeni). Dupa ce Parlamentul European va veni cu propria pozitie pe aceasta tema (in iunie), vor incepe negocierile necesare pentru stabilirea unui accord final.
„Frauda cu carduri de credit sau legata de cumparaturile online inregistreaza o crestere rapida. Pe langa faptul ca aceasta este folosita pentru a finanta grupurile infractionale, ea submineaza dezvoltarea pietei unice digitale, intrucat cetatenii devin mai reticenti in privinta cumparaturilor online. Trebuie sa oprim acest fenomen si sa transmitem autorilor fraudelor mesajul clar ca nu vor mai putea exploata lacunele existente intre statele membre. De acum incolo, vom avea norme comune care vor fi solide si care vor garanta pedepsirea comportamentelor frauduloase”, a transmis Tetka Taceva, ministrul bulgar al Justitiei.
Ce stabileste directiva?
- extinderea domeniului de aplicare al infractiunilor pentru a include, de exemplu, tranzactiile efectuate prin monede virtuale
- armonizarea definitiilor unor infractiuni online, cum ar fi accesul neautorizat la calculatorul unei victime sau phishing-ul
- introducerea unui nivel minim pentru cele mai aspre pedepse pentru persoanele fizice;
- clarificarea sferei de competenta pentru a se asigura o mai buna gestionare a fraudelor transfrontaliere
- imbunatatirea cooperarii in materie de justitie penala la nivelul UE
- imbunatatirea preventiei si a sensibilizarii pentru a reduce riscul de a deveni o victima a fraudei
Leave a reply