Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Roundup ECOMpedia: platforme e-commerce – 5 raspunsuri de la 3 experti (I)

Saptamana aceasta incepem o noua serie de interviuri Roundup ECOMpedia, despre platforme e-commerce, cu o noua serie de raspunsuri de la 3 experti. Invitatele noastre de astazi sunt:

  • Oana Chiriac (foto 1, Marketing Manager al platformei Blugento.ro, platforma e-commerce completa construita pe fundatia Magento)
  • Adina Nichitean (foto 2, Head of e-Commerce Solutions la Zitec.com, care ofera consultanta IT, dezvoltare de proiecte online, optimizare SEO si marketing)
  • Roxana Olaru (foto 3, partener Creadiv.ro, agentie digitala care ofera servicii de web development, web design si promovare online)

Pentru a descoperi ce alte raspunsuri au dat expertii in cadrul seriei Roundup ECOMpedia, intrati aici.

1. ECOMpedia.ro: Ce trebuie sa aiba o platforma e-commerce potrivita pentru business-ul meu?
Oana Chiriac:
Platforma e-commerce potrivita este cea care satisface nevoile actuale ale business-ului, dar se poate adapta usor si pe viitor, odata cu cresterea afacerii. Pe scurt, ar trebui sa:

  • iti permita sa configurezi produsele dupa nevoile business-ului tau
  • beneficiezi de un nivel de securitate ridicat si de suport
  • iti ofere un magazin cu design responsive, care sa se adapteze la dispozitivele folosite
  • poti integra usor metode de plata online si curierat, facturare sau alte solutii e-commerce in magazinul online
  • iti faciliteze cresterea vanzarilor cu tool-uri de marketing si sa fie optimizata SEO
  • poti scala usor business-ul, folosind infrastructura platformei
  • permita dezvoltarea de noi functionalitati, pentru ca fiecare business are specificul si cerintele lui

Adina Nichitean: Cerintele minime pentru orice magazin online sunt: o modalitate de a prezenta clientilor produsele/serviciile oferite, o modalitate de livrare (daca este cazul) si o metoda de plata. Mai este nevoie de un minim de management al produselor, promotiilor, clientilor si comenzilor. In functie de maturitatea business-ului, lista poate continua cu functionalitati pe care le dezvoltam in mod frecvent pentru partenerii Zitec, precum strategii de fidelizare a clientilor, automatizarea proceselor consumatoare de timp sau integrari cu sisteme de tip ERP, WMS, furnizori, marketplace-uri ori solutii dedicate pentru campanii specifice.

Roxana Olaru: Conteaza foarte mult sa alegem platforma in functie de specificul business-ului, nu invers. Alegerea depinde de o multime de criterii: nivelul de dezvoltare a afacerii, volumul de vanzari, activitatile de marketing pe care le intreprindem, nevoile tehnice pe care le avem si multe altele. Magazinul online este un canal de vanzare: pentru unii este singurul, pentru altii este doar un altul. Un business cu 100 de produse functioneaza bine pe anumite platforme. Un business cu 10.000 de produse functioneaza bine pe altele. In principiu, cred ca orice platforma trebuie sa aiba:

  • o interfata cat mai friendly si usor de folosit; un proces de comanda cat mai rapid, in care nu i se cer informatii inutile utilizatorului
  • cat mai multe automatizari posibil, pentru eliminarea cat mai multor task-uri repetitive, in corelatie cu nivelul de dezvoltare al afacerii; un start-up poate nu are sens sa automatizeze din prima gestiunea de stocuri/procesul de facturare; tot ce se poate insa automatiza, recomand sa automatizeze; atentie sporita se poate acorda functionalitatii de import/export pentru produse, astfel incat angajatii magazinului online sa foloseasca mai putin din timpul lor activ cu detaliile despre produse si mai mult pentru promovare sau relatii cu clientii
  • filtre cat mai bune – acordati atentie atat mecanismelor de filtrare in sine, cat mai ales atributelor dupa care se poate efectua filtrarea produselor (in primul rand, ele trebuie sa existe, iar apoi sa fie completate cu informatii)
  • o interfata prietenoasa de administrare, astfel incat sa nu aveti nevoie de angajati cu diploma de ingineri pentru a reusi sa gestioneze informatiile online

In situatiile ideale, cand bugetele nu reprezinta o problema, recomand platformele cat mai customizate.

2. SaaS, Open Source sau Custom? Care este platforma care se pliaza cel mai bine pe nevoile business-urilor?
Oana Chiriac:
Primul pas este sa analizam business-ul cu care avem de-a face, deoarece fiecare va avea nevoi, cerinte si asteptari diferite. E important sa stabilesti de la inceput ce tip si numar de produse vei vinde, de ce integrari ai nevoie (programe de contabilitate sau gestiune, alte soft-uri etc.), de ce functionalitati ai nevoie pentru a vinde si ce functionalitati ar fi „nice to have”. De asemenea, e important si bugetul pe care esti dispus sa-l investesti in dezvoltarea magazinului online.

  • Solutiile Custom sunt in general dedicate firmelor mari (ex: eMag). Acestea au infrastructura lor proprie, pot acomoda nevoi speciale, dar implica si costuri ridicate.
  • Platformele Open Source sunt foarte puternice si flexibile, avand in spate comunitati extrem de mari de dezvoltatori. Magento si WordPress (cu extensia Woocommerce pentru shop) sunt cele mai populare platforme pentru magazine online, cu cele mai mari comunitati e-commerce, cu o multime de integrari si extensii disponibile. In acest caz, configurarea de software, serverele, securizarea, mentenanta, efectuarea de backup-uri este responsabilitatea celui care instaleaza platforma. Platformele Open Source sunt o varianta potrivita pentru multe tipuri de business, deoarece ofera o foarte mare flexibilitate si sunt bine optimizate pentru e-commerce. Cu toate astea, daca nu esti o persoana tehnica, pentru a avea un magazin pe o platforma de acest tip  trebuie sa lucrezi cu o agentie de development care sa-ti asigure configurarea magazinului, integrarea si dezvoltarea de module si mentenanta. De asemenea, va trebui sa iti gasesti si o solutie de hosting.
  • Platformele de tip SaaS sunt o alternativa mai accesibila, aspect important in special pentru business-uri la inceput de drum. Investitita initiala este mult mai scazuta si poti lansa magazinul rapid. Acestea iti asigura o serie de functionalitati si servicii in baza unui abonament lunar. Dezavantajul ar fi ca nu ai acces la codul-sursa si e mai greu sa migrezi de la o platforma la alta. De asemenea, daca ai nevoie de functionalitati mai complexe si extra fata de ceea ce ofera standard platforma, s-ar putea sa nu existe posibilitatea sa le poti dezvolta.  La Blugento, oferim o solutie de e-commerce de tip SaaS (Software as a Service), dar care are la baza o platforma Open Source (Magento). Este sarcina noastra sa ne ocupam de configurarea tehnica si design-ul magazinului, hosting, mentenanta, securitate, backup-uri si suport. Fiind bazata pe platforma Magento, Blugento vine la pachet cu o serie de avantaje care pregatesc inca de la inceput magazinele online pentru a putea vinde. Platforma din spate ne ofera avantajul flexibilitatii – magazinele care folosesc Blugento, pe langa functionalitatile standard de care beneficiaza, pot fi integrate cu orice modul dezvoltat pentru Magento si putem dezvolta chiar functionalitati custom. Cu un cost lunar fix si pachete variate de servicii acoperim atat nevoile unui start-up, cat si nevoile afacerilor medii si mari, cu peste 10.000 de produse.

Adina Nichitean: Cel mai important pas in procesul de alegere a unei platforme online este acela de a identifica nevoile business-ului. In functie de acestea, decidem alaturi de client care este tipul de platforma care il poate ajuta sa-si atinga cel mai eficient obiectivele. Diferentele intre o platforma SaaS, Open Source sau Custom tin, in principal, de timpul de implementare, nivelul de cunostinte tehnice necesar setup-ului, flexibilitatea in adaptarea platformei la nevoile de business si costuri. Daca platformele SaaS sunt cea mai rapida si ieftina modalitate pentru a deschide un magazin online, avand avantajul ca nu sunt necesare cunostinte tehnice pentru a le utiliza, iar timpul de setup este unul redus, acestea au totusi optiuni reduse de customizare. Platformele Open Source prezinta avantajul ca majoritatea feature-urilor si integrarilor 3rd party sunt disponibile, astfel ca imbunatatiri uzuale (adaugarea unei noi metode de plata) pot fi facute rapid. Magazinele Custom asigura cea mai mare flexibilitate, pentru ca pot fi facute optimizari acolo unde este nevoie, iar pentru firmele cu nevoie foarte specializate reprezinta singura solutie viabila.

Roxana Olaru: Raspunsul scurt: cred ca un OpenSource. Raspunsul lung: depinde de nivelul de dezvoltare al business-ului, de numarul de produse comercializate si de functionalitatile dorite. De obicei, SaaS este cea mai ieftina si rapida solutie, dar are limitari foarte mari cand vine vorba de personalizare. Se potriveste cel mai bine pentru magazine online la inceput de drum. La un moment dat in procesul de dezvoltare, devine insuficienta, iar investitia in personalizari nu consider ca se justifica. O platforma Open Source mi se pare alegerea potrivita pentru majoritatea magazinelor online. In aceasta situatie, avem 3 dimensiuni la care trebuie sa ne uitam: interfata (care poate fi o tema cumparata de-a gata sau o interfata complet personalizata); instalarea platformei in sine si programarea functionalitatilor extra (de obicei, prin achizitia si personalizarea modulelor sau crearea lor de la 0). Combinatia platforma Open Source (PrestaShop, OpenCart, Magento sau altele) + interfata cu tema cumparata (de pe ThemeForest, de exemplu), aduce cel mai mic cost, dar si cele mai multe limitari (nu exista aproape deloc personalizare). Combinatia interfata creata de la 0 + platforma + programarea diverselor module are costul cel mai mare (poate ajunge similar cu cel pentru platforme proprietare), dar si posiblitatile de personalizare cele mai mari. Cu cat nevoile de personalizare cresc, va deveni din ce in ce mai greu ca agentia partenera sa personalizeze solutia Open Source, fara sa ii strice posibilitatea de updatare periodica. Atentie la acest aspect! Intalnim foarte des magazine online pe platforme Open Source personalizate atat de mult incat sunt imposibil de actualizat, ceea ce aduce in timp riscuri de securate masive.
Recomand o platforma proprietara, fully custom, pentru magazinele online mature, cu business suficient de mare, care doresc personalizari. Nu se poate crea un eMag nou pe o platforma Open Source. In general, majoritatea business-urilor foarte mari au solutii complet personalizate, deoarece fluxurile lor sunt atat de specifice incat aceasta este singura varianta potrivita. Aceasta solutie este cea mai scumpa dar si cea mai sigura (in privinta securitatii). Le recomand proprietarilor sa aleaga cu grija colaboratorii, neaparat pe baza de recomandari. Sunt foarte putini programatori buni, chiar si in Romania, care sa poata realiza o platforma Custom de calitate, care sa poata fi folosita si dupa incheierea relatiei cu ei. Noi am preluat multe proiecte proprietare dezvoltate in trecut. Cu unele ne-am descurcat excelent, dar, de cele mai multe ori, ne-am lovit de probleme majore ale platformei.
Pe langa cele de mai sus, nu recomand WordPress cu Woocommerce pentru niciun magazin. WordPress este o platforma de blogging, nu de comert online.

3. Care este costul real al unei platforme e-commerce (SaaS, Open Source, respectiv Custom)? Si cat de mult conteaza pentru client pretul unei platforme?
Oana Chiriac:
Trebuie sa tinem cont de ce business si nevoi vorbim. Cat de complex este magazinul? Cate produse comercializeaza? Cat de personalizat este design-ul? Vinde local sau international? Ce functionalitati si integrari sunt necesare? Raspunsurile pot schimba considerabil pretul unui shop online, de la cateva sute de euro la zeci de mii de euro. De exemplu, daca dezvolti un magazin pe platforma open source Magento, cu o agentie de web developement, costul trece lejer de 10.000 – 15.000 €. La Blugento costul unui magazin care foloseste tot platforma Magento porneste de la 190 €, cu un abonament lunar incepand de la 59 €.

Adina Nichitean: Costul dezvoltarii unui magazin online pe platforme Open Source sau Custom este format din costul de dezvoltare, hosting, suport si mentenanta pe toata durata proiectului. In cazul platformelor SaaS, vorbim de un eventual cost initial de setup si un abonament lunar ulterior, care include hostingul si suportul, plus o taxa pe tranzactie in unele cazuri. Sunt si platforme SaaS care vor sa ajute business-urile la inceput de drum si ofera o varianta gratuita pentru clientii lor. In ceea ce priveste costul platformei, acesta trebuie raportat la nevoile de business si dimensionat in functie de planul de dezvoltare a businessului.

Roxana Olaru: Pretul conteaza foarte mult pentru clienti. Le recomand proprietarilor de magazine online:

  • Nu cadeti in plasa „pretului mic”. Nu exista si ieftin, si bun, si rapid. Trebuie sa aleaga 2 din 3. De obicei, proiectele ieftine sunt doar atat: ieftine. Piata de IT din Romania are cele mai mari salarii dintre toate industriile. Prin urmare, cu cat alegeti o solutie mai ieftina, ganditi-va ca la proiectul vostru va lucra un om cu experienta mai mica. Mai bine un magazin online bun din prima chiar daca e mai scump, decat 2 – 3 magazine online slabe calitativ si nefunctionale.
  • Comparati costurile altor canale. Cat costa sa inchiriati un spatiu intr-un mall? Un magazin online are potentialul de a aduce mult mai multe vanzari decat un spatiu in mall.
  • Ganditi la costul de oportunitate – ce pierdeti daca magazinul nu e gata la timp? Cati clienti pierdeti zilnic daca interfata este slaba? Cati bani veti arunca pe marketing online fara conversii, daca magazinul nu functioneaza perfect? Cati oameni trebuie sa platiti pentru gestiunea activitatii, daca nu automatizati din procese?

Dupa 10 ani pe piata, din tot ce am intalnit, cea mai ieftina solutie care sa fie si buna porneste de la un minim 2.000 € (exceptie fac SaaS-urile). Dar in general, sub 5.000 € nu prea exista magazine cu functionalitati variate si sub 8.000 € nu prea am intalnit interfete personalizate bune. Intr-un business de succes insa, banii acestia se amortizeaza in cateva luni.

4. Care sunt cele mai importante specificatii pe care ar trebui sa le aiba orice platforma?
Oana Chiriac:

  • Posibilitatea de a configura mai multe tipuri de produse (simple, configurabile, virtuale, grupate) – aici conteaza nevoile specifice ale business-ului, ce produse va comercializa online
  • Integrari cu procesatori de plati online, curierat, solutii de marketing
  • Hosting si securitate
  • Posibilitate de a realiza promotii, upsells, cross-sells
  • Sa fie optimizata SEO
  • Sa ofere design responsive, adaptat pentru orice device
  • Suport

Adina Nichitean: O platforma dedicata unui business online ar trebui sa aiba un minim de functionalitati care sa includa produse cu atribute customizabile, tool-uri de import/export pentru produse/comenzi/clienti, integrari cu metode de plata (PayPal, PayU, Klarna, Adyen, etc), metode de livrare (Fan Courier, DHL, GLS, etc.), checkout rapid, SEO sau integrari cu alte sisteme care sa asigure clientului final o experienta usoara pe site, indiferent daca vorbim de varianta desktop sau mobile.

Roxana Olaru: Cred ca trebuie sa porniti cu functionalitatile de baza (gestiune produse, gestiune comenzi in platforma, plata online si integrare curier). Alaturi de o interfata frumoasa: daca e cumparata, pastrati buget pentru corectarea erorilor in interfata mobila (nu am intalnit pana acum tema cumparata care sa functioneze pe mobil foarte bine); daca e creata de la 0, 100% personalizata, ganditi mobile-first (peste 60% din trafic vine in medie de pe telefoanele mobile, pentru majoritatea magazinelor online). Apoi, puteti face un plan de extindere constanta: adaugare de functionalitati noi in functie de nevoie, intr-un sistem Agile. Poate pentru clientii vostri e important sa creati mecanisme de fidelizare. Poate dau de obicei comenzi recurente si le trebuie un cont usor de inteles si folosit. Poate vreti sa automatizati procesul de facturare. Poate doriti sa va integrati cu un marketplace. Sau cu un ERP. Pentru cei care se pregatesc sa scrie brief-ul pentru crearea sau refacerea unul magazin online, va recomand urmatorul articol.

5. Care este timpul de implementare in cazul unei platforme SaaS, Open Source, respectiv Custom?
Oana Chiriac:
Pe langa platforma utilizata, timpul de implementare depinde de complexitatea proiectului si de implicarea clientului in proces. Cu siguranta, un magazin Custom cu multe module, multi-limba, multe modificari si personalizari va dura mai mult decat un magazin bazat pe o platforma SaaS. Insa si in cazul unui SaaS timpul de implementare poate varia drastic, in functie de implicarea clientului. Daca are detaliile necesare viitorului magazin (domeniu, logo, produse si imagini de produs, stie exact ce module si integrari are nevoie, etc.) lansarea magazinului va fi mult mai rapida, poate cateva zile. In cazul unei dezvoltari pe o platforma Open Source sau solutie Custom, vorbim deja de luni.

Adina Nichitean: Platformele de tip SaaS pot fi implementate cel mai rapid, in cateva zile. In functie de configurarile aduse platformelor Open Source si design-ul dorit, timpul de implementare poate fi de la cateva zile, la cateva luni. In cazul platformelor Custom cu siguranta discutam de o perioada mai lunga, insa depinde de nevoile de business si complexitatea functionalitatilor ce urmeaza sa fie implementate.

Roxana Olaru: O solutie SaaS cred ca poate fi gata in cateva ore sau maxim zile. Aici dureaza partea de import produse, nu dezvoltarea sau grafica. Un proiect Open Source poate dura de la 3 saptamani la 4 luni. Depinde cat de clar e brief-ul initial, cate personalizari sunt necesare, daca trebuie realizata grafica personalizata sau nu. De asemenea, un aspect foarte important si omis de multe ori este ca, de obicei, agentiile predau magazinele online goale – cu date de test. Apoi trebuie introduse produsele. De obicei de catre clienti, daca nu exista feed-uri de la furnizori din care sa se poata importa. Aici apar cele mai multe intarzieri. Tineti cont de acest aspect atunci cand planificati o lansare. O solutie proprietara, Custom, poate dura in general de la 1,5 luni pana la un an. Depinde de dimensiunea businessului. In general, durata medie este de 2 luni. In acest timp se pot realiza cam toate magazinele online medii.

Citeste si celelalte sesiuni de Roundup ECOMpedia despre platforme e-commerce: II si III.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply