Michael Perry: E-commerce-ul trebuie sa se concentreze pe recreerea experientei fizice in lumea digitala (VIDEO)
Bun venit la Growth Interviews, o serie de conversatii distractive, stimulatoare si antrenante, axate pe cresterea afacerilor digitale. Misiunea noastra este sa oferim idei si sugestii e-commerce utile si fiecare episod este o calatorie fascinanta, in care un expert de talei mondiala dezvaluie secrete de afaceri bine pastrate si strategii pe care le poti folosi imediat pentru a-ti creste afacerea.
In episodul Growth Interviews din aceasta saptamana, te invitam la un interviu podcast cu Michael Perry (foto, Director of Product, Marketing Technology la Shopify), un pasionat antreprenor digital si un lider empatic. In acest rol, Michael Perry s-a specializat in dezvoltarea de produse pentru IMM-uri, deoarece asta are legatura cu instrumente care ar simplifica marketingul. Este fondatorul Kit, aplicatia virtuala dedicata angajatilor intreprinderilor mici, care a fost achizitionata de Shopify in 2016. Ca antreprenor, Perry a fondat GVING, care ajuta intreprinderile mici sa gestioneze, sa recompenseze si sa relationeze cu oamenii printr-un sistem CRM de comercianti. Michael a fost inclus in topul revistei Forbes „30 de nume din Marketing, sub 30 de ani” si topul revistei Inc. „10 influenceri din Chatbot Marketing”. Michael Perry este o inspiratie in lumea antreprenoriatului digital, iar sfaturile sale sunt de aur! Ia un pix si o hartie, pentru a-ti lua notite de valoare din materialul urmator!
Iata cele mai importante idei din interviul video de mai jos:
- Care sunt oportunitatile comertului electronic? – minutul 01:30
- De ce sunt companiile atat de centrate pe produs? – minutul 03:13
- Este Shopify ultima solutie pentru micii comercianti? – minutul 05:19
- Cum sa-ti cresti compania – minutul 07:46
- Cum ar creste mai rapid comertul electronic in 2020? – minutul 06:55
- De ce ar trebui sa fie Shopify prima alegere? – minutul 08:48
- De ce ar trebui sa emigreze clientii catre Shopify +? – minutul 10:16
- Cum vede Shopify mantra de dezvoltare permanenta? – minutul 13:21
- Care este cel mai bun sfat pentru companiile SaaS? – minutul19:15
- Cum arata viitorul muncii intr-o epoca condusa de AI? – minutul 20:28
- Sfaturi pentru tinerii profesionisti – minutul 21:41
Oportunitatea mai putin evidenta in e-commerce
„Motivul pentru care am ajuns sa iubim cumparaturile facute de la comerciantii nostri locali si de la magazinele fizice traditioonale este relatia care ne-a adus impreuna. Aceasta relatie creeaza o valoare repetata de cumparare si de viata si ar trebui sa ne pese mereu de asta”, ne-a spus Michael Perry, in ultima noastra discutie din cadrul Growth Interviews.
Inca exista un decalaj intre lumea fizica si lumea digitala, deoarece comerciantii traditionali inteleg profund cine esti si ce iti place, iar relatia dintre voi este cea mai mare oportunitate. Aceasta relatie este motivul pentru care clientii continua sa se intoarca in magazinul lor. Oricine poate cumpara cafea de la o cafenea, dar aproape toti avem tendinta de a merge in acelasi loc dintr-un anumte motiv – relatia pe care simtim ca o avem cu personalul, cu brand-ul, cu afacerea in sine. Afacerile e-commerce trebuie sa se concentreze foarte mult asupra modului in care pot recrea experienta fizica, prin lentila digitala a lumii actuale.
Evaluarea relatiei cu clientii lor este cel mai important aspect pentru orice companie de comert electronic. In opinia lui Perry, nu piata globala si posibilitatea de a te extinde rapid reprezinta cea mai mare oportunitate, ci relatia de lunga durata pe carea comerciantii ar trebui sa o dezvolte cu ai lor clienti. Trecerea afacerii dintr-un spatiu fizic intr-un spatiu digital nu se refera doar la extindere, ci mai ales la relatii, iar majoritatea companiilor nu au in vedere faptul ca nevoile si comportamentul consumatorului nu s-au schimbat. Indiferent de spatiul din care cumpara, consumatorii isi doresc profund o relatie, intimitate si o experienta unice.
Practica dezvoltarii si perspective pentru 2020
Grija pentru clienti si atentia la a face lucruri gandite la scara mare devin o necesitate nu numai in ceea ce priveste etica de afaceri, ci si in practica zilnica a acesteia. Clientii online sunt extrem de subestimati in opinia lui Perry si, desi marketerii analizeaza profund segmentarea si personalizarea comunicarii in general, exista un nivel deasupra tuturor acestor tactici de marketing ale managementului relatiilor – dezvoltarea unei relatii reale. Mentinerea legaturii cu clientii este un lucru elementar, deoarece exista o multitudine de instrumente digitale care te ajuta la faci asta.
Dezvoltarea unei relatii inseamna trecerea de la statutul de cunostinta la cel de prietenie. Afisarea interesului pentru detalii personale si comunicarea interesata de bunastarea clientilor este ceea ce va separa afacerile bune de afacerile mari, in 2020.
Nu este un secret ca e-commerce-ul nu se limiteaza la un spatiu fizic, astfel incat planurile la nivel global si vanzarea catre un public tinta mai mare sunt plauzibile. Comertul electronic nu cunoaste limite in ceea ce priveste locul in care se afla clientii si cat de mult s-ar putea extinde afacerea. O multime de platforme (cum este si Shopify) ofera personalizari specifice fiecarei tari (preturi si informatii despre livrare, de exemplu) si preiau multa presiune de pe umerii comerciantilor, lasandu-i sa se concentreze pe cele mai importante aspecte (cum ar fi favorizarea si facilitarea relatiilor clientelare solide si consolidarea increderii).
Filosofia Shopify
Shopify este o platforma de comert all-in-one completa, care iti permite sa incepi, sa cresti si sa gestionezi o afacere, este folosita deja de peste 1.000.000 de afaceri in intreaga lume si este dedicata antreprenorilor puternici. Prin intermediul unor produse noi, care faciliteaza relatia dintre comercianti si clienti sau care comunica efectiv, Shopify demonstreaza ca face demersuri pentru a oferi partenerilor sai e-commerce cele mai bune si mai adecvate instrumente pentru a face experienta de cumparaturi mai rapida si placuta. Dintr-o perspectiva unica, Michael Perry crede ca Shopify „este compania de antreprenoriat a carei echipa” crede insistent ca „a ajunge direct la consumator nu inseamna doar taierea intermediarilor, ci si existenta unei relatii cu acesta”.
Obiectivul Shopify este sa investeasca si sa creeze produse mai bune, care sa ajute si sa consolideze antreprenoriatul si sa le permita sa concureze cu oricine. Pentru asta, una dintre cele mai interesante si impresionante noutati este Shopify +. Compania si-a dat seama ca multi dintre comerciantii lor au ajuns intr-un stadiu de maturitate si constientizare a brand-ului, avand nevoie de mai mult control.
Avand in vedere aceste prime observatii, versiunea actualizata a platformei a fost special conceputa pentru comerciantii cu o crestere rapida, comerciantii mai mari, care necesita un nivel ridicat de sofisticare in design-ul, ofertele si instrumentele de comunicare proprii. Shopify este cea mai rapida platforma e-commerce in curs de dezvoltare, care isi simplifica si isi imbunatateste permanent produsul, iar a alege Shopify in loc de Magento, Woocommerce sau alte platforme mari nu este o alegere bazata pe diferente mari de performanta, ci – cum explica Michael Perry – „este o chestiune de gust si preferinte”.
Cea mai buna abordare de afaceri pentru companiile SaaS
Dupa parerea lui Michael Perry, exista doua lucruri importante care conteaza, indiferent daca vorbim despre o companie SaaS sau daca afacerea are o alta configuratie si nu vorbim despre crestere, performanta, tinte si investitori. Unul dintre cele mai importante aspecte, in special pentru liderii unei afaceri, este acela de a ramane modesti si recunoscatori pentru oportunitatea uimitoare de a crea ceva special.
In timp, conversatiile si observatiile sunt inlocuite cu rapoarte, numere si statusuri, iar impartirea problemelor de afaceri definesc relatiile intr-un mod aproape chirurgical, creand distantare fata de scopul principal si de valorile care i-au dat nastere. A ramane cu picioarele pe pamant si aproape de „campul de lupta” va face intotdeauna mai usoara intelegerea problemelor si va avea un efect de fluture asupra intregii companii, mentinand toti angajatii superimplicati. Nimeni nu ar trebui sa fie prea bun suu prea sus in companie. Nimeni nu ar trebui sa evite problemele, nimeni nu ar trebui sa nu faca tot posibilul in orice situatie si sa fie sincer.
Al doilea aspect important este sa investesti foarte mult in personal. Fie ca ai o zona plina de carti in fiecare birou, ca iti trimiti oamenii la conferinte sau la coaching, fiecare companie depinde de resursele ei, iar cei mai importanti sunt oamenii. Un lider ar trebui sa ofere oamenilor care vin la lucru si se alatura misiunii companiei sale tot ceea ce e mai bun, deoarece acestia sunt inima afacerii si inspiratia oamenilor care o construiesc.
Ce schimba, de fapt, AI-ul?
Perry a petrecut mult timp gandindu-se la forta de munca virtuala, in timp ce si-a construit compania in jurul subiectului muncii virtuale, iar experienta lui dicteaza o abordare mai echilibrata in materie de AI si de modul in care ne va influenta viata in urmatoarea perioada de timp. In acest moment, interactiunile umane creeaza in continuare elementul uman unic si incontestabil. Cel mai probabil, dezvoltarea viitoare si integrarile AI vor eficientiza si vor usura unele elemente experimentate in prezent. Vom avea asistenta din partea inteligentei robotice si artificiale, iar optimistii spun ca aceste instrumente vor ajuta oamenii sa faca o treaba mai buna.
Istoria dovedeste ca, la fel ca in alte perioade de dezvoltare tehnologica ridicata, vor exista unele schimbari apropo de locurile de munca, dar Michael crede ca, datorita naturii noastre profund empatice, vom prefera sa lucram cu oamenii, deoarece relationarea cu acestia aduce intotdeauna o valoare mai mare. Insa cu siguranta masinile vor fi utilizate la scara larga, pentru a ajuta oamenii sa devina mai buni la ceeace fac si in interactiunile lor cu alti oameni.
Concluzie
Nevoile si comportamentul consumatorilor din lumea fizica nu s-au schimbat, astfel ca a te concentra pe recrearea experientei fizice prin lentila digitala a lumii actuale este cel mai important pilon catre extinderea globala a oricarei afaceri e-commerce. Trecerea de la contactul obisnuit prin tactici de marketing la a construi cu adevarat o relatie cu clientul este cea mai mare oportunitate pe care afacerile e-commerce ar trebui sa parieze in 2020, pentru a fi nu doar afaceri bune, ci afaceri de nota 10. Speram ca ti-a placut interviul nostru video cu Michael Perry!
Leave a reply