INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu TopWatch.ro
Topwatch.ro a aparut in 2013 si vinde online ceasuri de dama si barbatesti originale, accesorii pentru acestea, biuterii si genti. Cristian Bomboe (foto, Director General TopWatch.ro) ne-a povestit cum a pornit afacerea virtuala alaturi de un prieten, investind aproximativ 20.000 de lei, cate afaceri online avusese inainte, cum arata piata de ceasuri din Romania si cat de mare este traficul lor mobile. Nota bene: interviul a fost realizat in luna ianuarie.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Cristian Bomboe: Am cautat un nume reprezentativ pentru aceasta nisa. Am ales mai multe variante si am facut un sondaj printre prieteni. „Topwatch” a fost cel mai popular si asa a ramas.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Eram deja in e-commerce de aproximativ 3 ani. Cautam impreuna cu un prieten cateva ceasuri pe care le vazusem intr-o vacanta. Asa ne-am dat seama ca oferta in Romania este destul de restransa in online si ne-am hotarat sa intram pe aceasta nisa.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Mereu mi-am dorit sa am propria afacere si imediat dupa facultate am incercat marea cu degetul. Initial am pornit la drum singur. Topwatch a fost facut impreuna cu prietenul de care va spuneam mai sus. Ulterior el s-a retras si a mers in alta directie, deci in prezent sunt unic asociat.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Destul de putina educatie antreprenoriala in facultate, deci pot spune autodidact. Cu toatea astea, facultatea m-a ajutat sa ma organizez, m-a invatat sa gandesc economic si m-a invatat putina programare, care mi-a folosit foarte mult la inceput.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Bani pentru primul business am avut de la parinti. In jur de 1.000 de lei :). Stiu ca pare senzational de putin, dar mi-am folosit timpul si cunostintele pentru a pune online un magazin. Apoi am inceput sa fac dropshipping si astfel reuseam sa expediez cateva comenzi fara sa investesc in stocuri. Cu un astfel de buget si cu experienta 0, acel prim magazin a murit destul de repede. Am investit intr-un al doilea magazin aproximativ 10.000 de lei, o parte de la parinti si o parte stransa de mine din activitati de freelancer. Acesta a fost primul business care a produs efectiv ceva. De aici am avut si bani pentru Topwatch, care a fost lansat cu aproximativ 20.000 de lei, suma la care a participat si partenerul de business. Da, a fost greu, dar eram tanar si toate obstacolele m-au invatat cate ceva.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Sigur ca da. De la bariere financiare, pana la birocratie si lipsa de cunostinte in domeniul legislativ sau economic, te lovesti de toate. Apoi apare neincrederea din piata. Fiind nou, nu te baga nimeni in seama. Dar nu ai cum sa le anticipezi sau sa le inveti pana nu te apuci. Rand pe rand, orice problema are o rezolvare.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Cel mai mare avantaj, din punctul meu de vedere, este satisfactia pe care ti-o ofera fiecare reusita. Nu poti avea acel sentiment de implinire din postura de angajat sau nu la acelasi nivel. Apoi, libertatea de a lua decizii legate de activitatea proprie este nepretuita. Un alt avantaj este cel financiar. Desi ca antreprenor poti avea o fluctuatie a veniturilor, pe langa acel venit constant sau salariu (daca esti si angajat in propria firma), construiesti ceva ce poate avea o valoare mare in viitor. Ca salariat, nu poti face un exit din care sa te pensionezi. Exista evident si dezavantaje – ca angajat in propria firma, cel putin in primii ani, nu ai concediu. Poti pleca in vacanta, dar nu te poti deconecta. Imi amintesc cum, in luna de miere, desi eram intr-un loc exotic, nu ma puteam bucura, pentru ca erau niste probleme la firma si stateam mult timp pe telefon si laptop, incercand sa le rezolv de la distanta. Stresul este mult mai mare, responsabilitatea este mult mai mare si tot timpul trebuie sa functionezi la capacitate maxima. Daca faci pauza, ramai in urma. Concurenta este acerba.
Care este publicul tinta al site-ului?
Clientii nostrii sunt 51% femei si 49% barbati, predominant cu varsta intre 25 si 34 ani, din mediul urban si majoritatea cu studii superioare.
De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Pentru ca primeste produse originale, pentru ca primeste respect, pentru ca primeste garantie la produse in adevaratul sens al cuvantului (nu garantie cu 15 * in subsol) si beneficiaza de un pret corect.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Oferim garantie premium, un fel de Casco pentru mecanismul ceasului, oferim curele originale de schimb pentru ceasuri si un sistem de identificare al acestora intuitiv, oferim o gama larga de produse si, cel mai important, seriozitate. Piata de ceasuri din Romania a fost inundata in ultimii ani de tot felul de jucatori din afara tarii. Problema este ca jucatorii mari, consacrati, nu au venit aici. Au venit cei care au observat lipsa de educatie in online a romanilor si profita de pe urma acestora. Astfel, gradul de incredere – ce ar trebui sa creasca de la an la an – este in scadere pe piata de ceasuri. Oamenilor le este frica, pentru ca au fost pacaliti, si se intorc la traditionalele magazine fizice.
De unde va cumparati produsele?
Produsele sunt cumparate de la distribuitori autorizati, atat din Romania, cat si din afara tarii.
Care sunt cananelele de vanzare pe care le folositi?
Vindem in principal prin site-ul propriu. Alte canale sunt reprezentate de marketplace-uri (atat din tara, cat si din afara) si colaborari B2B.
Cati angajati aveti?
4.
Cum va merge in perioada asta?
Suntem acum in luna ianuarie si, desi pare surprinzator, este una din lunile noastre bune din an. Luna octombrie ne-am dori sa dispara din calendar. ?
Ati participat la Black Friday 2019?
Am participat la Black Friday in ultimii 4 ani.
Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2019?
Cifrele au fost similare. Usor mai multe vanzari, dar o valoare medie per comanda mai mica.
Cum si unde va promovati site-ul?
Ne promovam site-ul pe toate canalele mari: AdWords, retele sociale, retele de afiliati, comparatoare de preturi
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem pagina de Facebook. Facem mai multe tipuri de campanii, dar investitiile nu sunt foarte mari aici. Rentabilitatea este destul de scazuta, din pacate, si directionam bugetele in alte canale de comunicare mai rentabile.
Aveti versiune de mobile?
Traficul de pe mobile a ajuns la 80%. Deci da, avem versiune de mobile si investim din ce in ce mai mult aici.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Ne-am propus pentru anul acesta o crestere cu 10% a cifrei de afaceri si o crestere cu 15% a profitabilitatii.
In conditiile in care afacerile e-commerce au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Nu sunt de acord cu afirmatia ca afacerile e-commerce au costuri mai mici. Se duc mii de euro lunar in AdWords, de exemplu. Asta poate concura lejer cu o chirie intr-un spatiu comercial important. Pe langa asta, avem si noi cheltuieli legate de spatiu. Trebuie sa ai birouri undeva, sa tii marfa undeva, etc. Apoi exista costuri cu firme de curierat, programatori pe care un magazin fizic nu le are. Angajatii exista si in e-commerce. Stocuri la fel. Deci de unde costuri mici la un magazin online? Da, este poate mai ieftin sa lansezi un magazin online si la inceput sunt costuri mai mici, dar daca vrei sa ai un volum de vanzari comparativ cu un magazin din mall, diferentele dispar. Pana la urma, daca faci un magazin fizic in mediul rural – lucrezi tu acolo si spatiul este casa veche a bunicii – si la magazinul fizic sunt costurile mici, dar si vanzarile tot acolo. Poti reduce din cheltuieli prin automatizare, ca in orice domeniu. Cu cat procesele de lucru sunt mai clare si se pot face fara interventie umana, cu atat ai nevoie de mai putini angajati. O alta zona in care se pot face economii este marketing-ul. Poti obtine rezultate mult mai bune cu o firma specializata, decat sa te apuci sa testezi, aruncand pe geam banii pentru dezvoltare.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Ca in orice domeniu si oriunde in lume, piata este dominata de magazine mari, care investesc sume uriase pentru a acapara cota de piata pe toate nisele posibile. Facem eforturi foarte mari pentru a crea o legatura intre noi si client, astfel incat acesta sa vrea sa cumpere de la noi, considerand ca suntem experti in acel domeniu, in detrimentul celor care vand de toate, dar nu ofera suport pentru nimic.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Firmele de curierat sunt foarte importante pentru activitatea unui magazine online. Din pacate, ne lovim frecvent de probleme si cel mai enervant este ca nu exista comunicare. Ei nu ne trateaza pe noi ca pe niste parteneri. Suntem doar un numar contabil, cu sold sau fara sold. Ne-am dori sa putem discuta cu cineva atunci cand exista anumite spete si nu ma refer aici la un callcenter in care sa ti ofere informatiile pe care le putem vedea deja pe tracking.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Intentionam sa ne extindem in afara Romaniei. Am inceput deja demersurile in aceasta directie si speram ca pana la sfaristul acestui an sa avem deja toate procesele puse la punct.
Leave a reply