INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu site-ul ColectiiDulci.com
ColectiiDulci.com a aparut acum 2 ani si este creatia Irinei Rosu (foto, Administrator Colectii Dulci Concept SRL). Magazinul online produce in laboratorul propriu si vinde online marturii pentru evenimente din turta dulce, cadouri personalizate, candy bar-uri, torturi, cadouri dulci de sarbatori si nu numai. Dulciurile ei se vand si in cofetaria offline proprie, produsele de pe site se fac exclusiv la comanda si planurile de viitor includ apelul la un expert in e-commerce, pentru a evalua si a imbunatati website-ul.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Irina Rosu: Numele a fost ales dintr-o lista mai lunga de idei. De la inceputul proiectului (in 2018) am stiut ca trebuie sa fie un nume care poate cuprinde mai multe produse dulci si nu doar cele cu care am inceput – turta dulce.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Eu si sotul meu suntem ingineri de meserie. Totul a pornit de la o joaca, ca sa ii spun asa. Am decis intr-un an sa pregatim noi cadourile de Craciun. Sa coacem turta dulce si sa o decoram. Prietenii si rudele au fost incantati, iar cineva din familie ne-a incurajat sa incercam sa le si vindem. De la acest imbold, am intrat in lumea Colectiilor dulci, cu care ne bucuram ca putem bucura tot mai multi oameni.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Vazand ca veneau tot mai multe comenzi si nu mai faceam fata, am demisionat de la serviciul pe care il aveam, deoarece lucram si noptile, pentru a termina comenzile la timp. Pasul urmator a fost investitia intr-un laborator de cofetarie. Sotul meu a fost si este sprijinul meu, formam o echipa si mereu m-a incurajat. Cu siguranta, daca nu ar fi fost el, nu as fi avut curajul sa fac singura pasul acesta.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Nu am avut educatie antreprenoriala, suntem autodidacti si invatam pe parcurs.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Finantarea a fost facuta prin credite la banci. Am investit 50.000 € in laborator si cofetarie. Nu aveam cum sa strangem suma aceasta intr-un timp scurt si am ales varianta imprumutului.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
La inceput, nu consider ca am avut bariere, deoarece am investit prima data in laborator si pregateam comenzile ca inainte, doar ca intr-un spatiu amenajat si legal.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Avantajele cred si sper ca sunt mai multe, decat dezavantajele: flexibilitatea programului, libertatea de a incerca orice idee iti vine, dinamica unei zile, creare de relatii profesionale. Ca si dezavantaj, as spune ca este multa munca in spate. Desi programul este flexibil, petrecem foarte mult timp in laborator si cofetarie, trebuie sa fim atenti la produsele care apar in vitrina (pentru ca vrem sa oferim calitate), coordonam personalul, etc.
Care este publicul tinta al site-ului?
Publicul tinta al site-ului sunt persoanele (predominant femei intre 25-35 ani) care sunt cautare de marturii, candy bar sau torturi pentru evenimentele din viata lor, dar si pentru cadouri personalizate de Craciun, Paste, 8 Martie.
Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Site-ul este unul vesel, colorat, exact asa cum sunt e turta noastra dulce. Credem ca am usurat comunicarea prin intermediul site-ului, pentru ca poti adauga orice detaliu direct acolo, fara sa existe multe apeluri telefonice. Apoi primim comanda pe site si incepe pregatirea ei.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Fata de inceputul acestui drum al turtei dulci (si recent al cofetariei), acum sunt mai multe firme care se ocupa de decorat turta dulce. Insa fiecare are stilul lui si astfel, ne diferentiem. Clientul va alege mereu dupa gust, dupa aspect si se va intoarce, daca a fost multumit. Eu cred ca fiecare are locul lui si, daca se munceste cu drag, rezultatele apar.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Produsele de pe site se fac exclusiv la comanda! Daca exista produse pe stoc, se anunta in prealabil.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Canalele de vanzare sunt: vanzarea directa (din cofetarie), online (prin intermediul site-ului si al retelelor de socializare) si telefonica.
Cati angajati aveti?
Avem 5 angajati.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna mai – n.r.)?
Vizitatorii si comenzile difera, in functie de perioada. Acum se comanda marturii pentru evenimente, predominante sunt cele pentru botez si turtele de mot, ca setul de meserii pentru aniversarea de 1 an a copiilor.
Ati participat la Black Friday 2022?
Nu am participat.
Cum si unde va promovati site-ul?
Site-ul il promovam prin postari si Story-uri pe retelele de socializare, prin pliante informative si roll-up-uri.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Pagina de Facebook este importanta, pentru ca de acolo au venit si vin clientii in continuare. Da, rulam si reclame platite, cand dorim sa afle lumea de anumite produse noi sau oferte. Noi administram pagina.
Aveti versiune de mobile?
Da.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Sincer, nu stiu, dar probabil cele mai multe.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Da, credem ca va fi o crestere majora, pentru ca avem si cofetaria, unde vindem zilnic produse.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Un magazin online te ajuta sa ai produsele sub forma unei structuri, poti avea oferte daca clientul alege sa comande de pe site, iar pentru noi a contat ca acolo intra clientul si gaseste raspunsuri la marea majoritate a intrebarilor, ceea ce ne ajuta sa alocam timpul necesar pentru pregatirea comenzilor.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Nu stiu daca pot sa ma pronunt, insa gestionand mai mult personal site-ul, incerc sa il actualizez cu noutati, dar si sa il mentin simplu de urmarit, pentru a nu plictisi.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Probleme cu firmele de curierat au fost extrem de rare, cazuri izolate.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Ne dorim sa putem dispune de capital, pentru a evalua eficienta site-ul si pentru a-l imbunatati cu ajutorul unui expert. Eu fac cat inteleg, insa nu cunosc substraturile si avem nevoie de o persoana autorizata.
Leave a reply